A férfi egészsége

Szédülés és ájulás okai és kezelése

Volt már úgy, hogy forgott önnel a világ? Hogy szédülni kezdett? A tengeribetegség gyötrelmei, a részegség és a másnaposság kibillent egyensúlyú világa, valamint mindezek közeli rokona, az ájulás közeli bágyadtság közös jellemzője, hogy aláássák az ember többnyire szilárdnak tűnő világát.

Amikor forog a világ…

Általában úgy kezdődik a dolog, hogy az ember leül a haverokkal beszélget­ni, és iszik egy-két pohárkával. Aztán ahogy múlik az este, valahogy egyre többet gurít le. Amikor aztán hazafelé indul, már igencsak későre jár, és ő rettenetes fáradtságot érez. Arra gon­dol, milyen mennyei érzés lesz lepi­henni végre. Otthon sebtében kupac­ba szórja levetett ruháit, és irány az ágy. Behunyja a szemét, és várja, hogy álomba merüljön.

Van azonban egy kis probléma:

Az ágy határozottan forgolódik alatta, és az ember émelyegni kezd. A pörgő-for­gó érzés nem akar múlni, hacsak nem szegezi tekintetét a plafonra. Egy idő múlva, amikor azt hiszi, hogy túl van a nehezén, mégis úgy dönt, hogy most már ideje aludni – egészen addig, amíg ismét be nem indul a körhinta.

Gyakorlatilag mindenki tudja, hogy ezt a fajta forgó érzést a túl sok alkohol fogyasztása okozza. Az orvo­sok vertigónak nevezik ezt az állapo­tot, amikor az ember úgy érzi, hogy a teste vagy a körülötte lévő világ forog. Normálisan ezt a típusú elfordulásér­zetet a fej helyzetének változtatásakor lehet tapasztalni, például amikor hát­rahajtja a fejét, hogy felfelé nézzen. Vertigo léphet fel akkor is, ha az egyensúlyérzékelő szervet is tartalma­zó belső fülben gyulladás keletkezik.

Szédülés – tünetek

Az egyensúlyozás zavarához társulhat még gondolkodási nehézség és összpontosítási probléma is. A vertigo során az ember azt érzi, hogy ő maga vagy a körülötte lévő világ pörögni kezd. Súlyosabb esetben akár a járás is lehetetlenné válhat. A vertigóhoz hányinger, sőt hányás is társulhat, amit nem kevesen tapasztalhattak már egy-egy jól sikerült mulatozás után.

Ájulás – TÜNETEK

Ilyenkor rövid időre részleges vagy teljes öntudatvesztés állhat be. Ezt megelőzheti ásítozás, szédülés, gyengeség, a bőr nyirkossága, sápadtság vagy a kezek, az arc és a nyak verítékezése.

A szédülés oka

Az orvostudományban a szédülés álta­lános fogalom, amely gyűjtőnévként szerepel egy sor különféle érzés szá­mára: ilyenek az egyensúlyzavar, a bi­zonytalanság, illetve a fentebb bemu­tatott forgásérzet, a vertigo.

Élettani szempontból a szédülést az hozza létre, hogy az agy egymásnak ellentmondó információkat kap. Ha azok közé tartozik például, akik éme­lyegni vagy szédülni kezdenek, ha mozgó járművön olvasnak, akkor az agya a következő konfliktushelyzet­ben van: míg a szeme azt „mondja”, hogy tökéletesen stabil helyzetben van, az agy egyensúlyérzékelő szerve arról tudósít, hogy nagy sebességgel száguld az autópályán. Az agy nem tudja eldönteni, melyiknek is higgyen, amíg ön meg nem oldja a helyzetet az­zal, hogy leteszi a könyvet, és kinéz az ablakon.

Lehetséges okok a szédülésre

Sokféle kiváltó oka lehet annak, amiért az agy zűrzavaros információ­kat kap, és végül kialakul a szédülés. Ilyenek lehetnek a stressz, egyes vegy­szerek, az idegesség, az alkohol és né­melyik betegség is. Gyakorlatilag majdnem minden betegség járhat szé­düléssel. Ha valami nem működik jól a testben, az egyik első dolog, amiben működési zavarok keletkeznek, az az egyensúlyozó képesség.

Idősebb személyeknél gyakran okoz szédülést a gyenge agyi vérellá­tás, illetve ha valamelyik fül nem kap elegendő vért. Ugyancsak az öregség­gel jár, hogy leépül a belső fül, tehát az egyensúlyozás szerve, illetve az egyen­súlyozó ideg. Néha a szédülés valamely közelgő, súlyos egészségügyi probléma előjele is lehet. így például, ha rendszeresen szédülésrohamok törnek önre, ez arra utalhat, hogy hamarosan agyvérzése alakulhat ki.

A szédülés legjobb kezelése

Ha nem szokott szédülni, és most hirtelen mégis imbolyogni kezd önnel a világ, legjobb, ha a fejét a lehető legstabilabban tartja, és lefekszik valahová. Ha mozogni próbál, az csak ronthat az állapotán, úgyhogy mindenképpen maradjon egy darabig mozdulatlanul. Ha úgy érzi, kész felállni, először a szemét, majd a végtagjait mozdítsa meg, és csak legvégül a törzsét – mindezt azonban lassan. Ha fekvés közben forgó érzete támad, inkább üljön fel. Az állandó vagy súlyos mértékű szédülés orvosi kezelést igényel.

Vizsgálatok szerint a taj csinek nevezett harcművészeti forma jelentősen javíthatja az egyensúlyozó képességet. Az is igazolt tény, hogy a rendszeres szédülésen sokat segíthet, ha rendesen kialussza magát éjjelente, naponta háromszor, megfelelően étkezik, és nem él stresszes életet.

A Méniére-szindrómának, amelyet a belső fül üregeinek kitágulása okoz, és forgó érzettel, hallásromlással, hányással, émelygéssel jár, van receptre kapható orvossága.

Akiknek nem Méniére-szindróma miatt károsodott a belső fülük, azok számára léteznek olyan gyakorlatok, amelyekkel javítható az egyensúlyozó képesség. Az egyik ilyen, amikor az ágy szélére ül, majd amennyire csak lehet, jobbra dönti a testét. Maradjon így 20 másodpercig, majd egyenesedjen ki, és ismételje meg a gyakorlatot balra is. Végezze el háromszor mindkét oldalra naponta három-négyszer.

Ájuldozás - nem csak nőknek!

Az ájulás a szédülés társa lehet. Ájulásnak nevezzük a részleges, illetve rö­vid ideig tartó eszméletvesztést. Több­nyire az agyi vérellátás elégtelensége váltja ki.

A macsó beállítottságú férfiak azt mondják, hogy az ájulás a nők sajátja, a férfiak ezzel szemben eszméletüket vesztik. Ez olyan, mint az ilyesfajta szóvirágok, hogy „a férfi izzad, az úri­ember verítékezik, a hölgynek fénylik az arca”. Akárhogy is nevezzük, az áju­lás bizony férfiaknál is bekövetkezik néha. Az igazság az, hogy a férfiak még gyakrabban is ájuldoznak a nők­nél bizonyos helyzetekben, például vérvételkor.

Ahogy a szédülést, az ájulást is sokféle tényező okozhatja

Ideértve a lelki megrázkódtatást, a sérülést vagy a nagy forróság okozta kimerültséget. Nem túl kellemes látvány látni va­lakit, amint az ájultan összeroskad, de az ájuldozás legtöbbször nem jelent életveszélyt. Mindenesetre ájulásos eset után biztos, ami biztos, forduljon orvoshoz. Abban az esetben pedig, ha valaki egy-két perc múlva nem tér ma­gához, azonnali orvosi segítségre van szüksége. A tartós eszméletvesztés sú­lyos rendellenesség jele szokott lenni, például diabéteszes kómáé, agyrázkó­dásé, szélütésé, sokkos rohamé, mér­gezésé vagy epilepsziás rohamé.

Az ájult személy magához térítése

Mindenki látott már olyasmit – legalábbis filmen -, amikor egy ájult személyt próbál valaki magához téríteni, például úgy, hogy az arcát paskolja, vagy a vállánál fogva rázza, esetleg nyakon önti hideg vízzel. Eközben általában azt kiabálja, hogy „Ébresztő! Térj magadhoz!”. Amikor azután a szerencsétlen félig-meddig feleszmélt, azonnal belediktálnak valami méregerős szíverősítőt.

Habár ez a fajta eljárás nyersnek tűnhet, az olcsó filmek nem is olyan rosszak ebből a szempontból. Csinálhatja azonban szakszerűbben is. Először is ellenőrizni kell, hogy az ájult személy egyenletesen Lélegzik-e. Ne próbálja meg felültetni vagy felállítani.

Az ájulás egyik valószínű oka az agy vérellátásának elégtelensége lehet

Ezért az eszméletlen személyt fektesse le úgy, hogy a lábai a fejénél magasabbra kerüljenek. Ez segít abban, hogy elegendő vér áramoljon a fej irányába. Lazítson az öltözékén, ellenőrizze a pulzusát és a légzését. Ha fej-, nyak- vagy hátsérülésre gyanakszik, ne próbálja mozgatni az ájult személyt, hívjon inkább mentőt. Akkor is tegyen így, ha az ájult személy nem tér magához néhány percen belül.

Jegyezzük meg! Az ájult személyt fektesse hanyatt a földön, lábát polcolja fel. Ellenőrizze rendszeresen a szívverését és a légzését.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Szédülés – kell orvos?

Egyetlen szédülési roham miatt általában nincs ok aggodalomra, ha nem válik rendszeressé, illetve nem túl erős. Ha azonban a szédüléshez más tünetek is kapcsolódnak, menjen orvoshoz késedelem nélkül. A leginkább vészjósló tünetek az érzéketlenné váló bőr, a beszédzavar, az egyoldali látásvesztés, a kettős látás. Ezek ugyanis agyvérzésre utalhatnak.

Ezenkívül forduljon orvoshoz, ha:

  • A szédüléshez fejfájás, hallásromlás, zavarodottság, végtaggyengeség társul.
  • A szédüléshez másnaposságérzés járul.
  • Az a gyanúja, hogy egy orvosság okozta a szédülést.
  • Már több napja tart a szédülés, és erősen zavarja a napi tevékenységét.
  • Pár napon belül többször is megismétlődik a szédülés.
  • Hosszan tartó, súlyos vertigoérzete van.
  • Ha bármikor elveszíti az eszméletét.
  • A szédülés alatt 50 alá vagy 130 fölé megy a pulzusa.

Ájulás – kell orvos?

Ismételt ájulásroham esetén azonnal menjen orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.