A ház körül

Fájdalomcsillapító eszközök

A gyógyszermentes fájdalomcsillapítás vágya sok, ízületi gyulladásban, derékfájásban, fibromyalgiában és más, idült fájdalommal járó betegségben szenvedő embert sarkallt arra, hogy különféle módszerekkel kísérletezzen, az elektromos áramtól és a mágnesek­től kezdve a kristályokig és a talpbetétekig.

Az eszközök gyártói sokszor csodálatos gyógyulásokról számolnak be, hogy vásárlásra ösztönözzék a fájdalmak miatt gyötrődőket: az ajánlatok csábítónak tűnhetnek, különösen azok számára, akiknek a gyógy­szerek és az orvosi kezelések nem enyhítik hatékonyan panaszaikat. Nem árt azonban tájékozódni, mielőtt hagyná magát csőbe húzni.

Csökkentik a mágne­sek a fájdalmat?

NEM A kutatók szerint ezek a fémdarabok a hűtőszekrény ajtajára valók, nem a gyógy­szeres szekrénybe.

A mágnesterápiát évtizedekig azzal reklámozták, hogy enyhí­ti az ízületi gyulladás, a fibro­myalgia és más betegségek okozta fájdalmat.

Kutatási eredmények! Az angliai Peninsula Orvosi Egyetem ku­tatói azonban kilenc, a mágne­ses kezelésekkel foglalkozó alapos vizsgálat eredményét elemezve nem találtak semmi­lyen bizonyítékot arra, hogy a mágneseknek fájdalomcsilla­pító hatásuk lenne.
Egy másik, a Journal of the American Medical Association folyóirat­ban megjelent közlemény sze­rint pedig 100, a sarokcsont fájdalmával járó, saroksarkan­tyúnak (plantar fasciitis) neve­zett rendellenességtől szenvedő beteg egyikének sem használt a mágneses sarokemelő betét.

A mágneseknek évszázadok óta gyógyító hatást tulajdoní­tanak. A mágnesterápia hívei azt állítják, hogy a mágnes ser­kenti a keringést, megváltoz­tatja az idegi impulzusokat, ellazítja az izmokat és növeli az endorfin boldogsághormon szintjét. Ám ezek egyikére sincs tudományos bizonyíték.

Enyhíti a bőrön át történő elektromos ingerlés a derék­fájást?

NEM Az alacsony feszültsé­gű elektromos áram módosít­hatja ugyan az agyba továbbí­tott fájdalomjelző idegi impulzusokat, de nem enyhíti a hátfájást.

Egy időben az orvosok azt ajánlották betegeiknek, hogy derékfájásuk csillapítására használjanak otthoni transzkután elektromos ingerlő készüléket (TENS), amely „összezavarja” az idegek által az agyba továbbított fájdalom­jelzéseket. Kutatók azonban kimutatták, hogy ez a kezelés nem sokat ér.

Az Ottawai Egyetemen öt olyan kísérlet­sorozat eredményeit elemezték, amelyek során derékfájós em­berek TENS készülékeket használtak:

Kutatási eredmények! Nem találtak kü­lönbséget a valódi és a hamis készüléket használó betegek állapota között. Kanadai kuta­tók 324, derékfájástól szen­vedő alanyt vizsgáltak, akik háromféle TENS-kezelés vala­melyikében részesültek vagy placebokezelést kaptak. Egyik kezelés sem járt eredménnyel.

Használ a talpbetét a térdfájás ellen?

IGEN A sarok külső oldalsó részét megemelő, ék alakú betét csökkenti járás közben a térdízület terhelését. Egye­seknél az ilyen betét jelentő­sen enyhíti a térdfájást.

A térd belső oldalát érintő arthrosis a leggyakoribb ízületi betegség: az innen kiinduló fájdalmat csökkenti a cipőkbe helyezett betét.

Két évig tartó vizsgálat során 156, térdarthrosisban szenvedő be­teg közül azok, akik méretre készített, a sarok külső oldalát megemelő, ék alakú betétet vi­seltek cipőjükben, 24 százalék­kal kevesebb fájdalomcsillapí­tót szedtek, mint azok, akik nem viseltek betétet.

A betét kissé megemeli a talp külső szélét, de csak annyira, hogy megakadályozza a csont­vég túlzott csavarodását a térdízületen belül. Nem segít azonban a betét két másik térdízületi betegségben: patellofemoralis arthrosisban, amelyben a fájdalom a térd­kalács alól indul ki, valamint laterális térdarthrosisban, amelyben a térd külső oldalá­ról sugárzik ki a fájdalom.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.