A ház körül

Hatékonyak-e az otthon végezhető orvosi tesztek?

Korábban csak az orvosi rendelőben lehetett koleszterin­szintet mérni, székletvért kimutatni és vércukorszintet meghatározni. Manapság csak be kell sétálni a patikába, és máris lehet otthon doktorosdit játszani. Nem árt azonban az óvatosság az otthoni tesztekkel kapcsolatban: bár néhány valóban gyors, megbízható és hasznos ered­ményt ad, mások teljesen haszontalanok, és némelyik még ártalmas is lehet.

Egyenértékűek az otthoni tesztek azokkal, amelyeket az orvos végez?

NEM Van néhány bevált ott­honi teszt, de veszélyes do­log, ha valaki a segítségükkel diagnózist akar felállítani.

Ma már természetes, hogy a magas vérnyomásban szen­vedők otthon végeznek vér­nyomásmérést, a cukorbetegek pedig megmérik a vércukor­szintjüket. Nem jó viszont, ha valaki az otthoni teszt alapján azt képzeli, hogy meg tudja állapítani, mi okozza aktuális panaszait, vagy szűrővizsgála­ton való részvétel helyett alkal­mazza a teszteket.

Ha például odahaza megméri a koleszte­rinszintjét és mindent rendben talál, sohasem fog kiderülni, ha nem megfelelő a „jó” és a „rossz” koleszterin aránya, és ezért magas a szívinfarktus kockázata. Azt sem lehet ilyen módon megállapítani, hogy nincsenek-e jelen egyéb fontos rizikófaktorok, például magas trigliceridszint. Az orvosok azt tanácsolják, hogy ne akarjon túlságosan önálló lenni. Ha valamilyen panasza van, keresse fel orvo­sát, aki majd alaposan meg­vizsgálja. Nem árt az óvatos­ság az alábbi otthoni tesztekkel kapcsolatban.

Koleszterin

Egyes otthoni tesztek csak az összkoleszte-rinszintet mérik, és nem adnak felvilágosítást a „rossz” LDL-és a „jó” HDL-koleszterin szintjéről, továbbá a potenciá­lisan veszélyes trigliceridekről (ezek is vérzsírok). Bár egyes drága tesztek ezekről a részle­tekről is adnak felvilágosítást, elengedhetetlen az orvossal va­ló konzultáció, hogy kiértékel­je a többi fontos rizikófaktort, amelyek szív- és érrendszeri betegséghez vezethetnek. Ilyen a kor, a testsúly és az aktivitási szint, valamint más betegsé­gek, például cukorbetegség jelenléte.

Húgyúti fertőzések

A húgy­úti fertőzéseket kimutató teszt­csíkot általában megbízható­nak tartják. De mi van, ha pozitív? Sürgősen jól meg­választott antibiotikumra van szükség a fájdalom és a fertő­zés megszüntetéséhez. Ha pe­dig a panaszok ellenére nega­tív, akkor azért kell elmenni az orvoshoz. Tehát jó dolog a teszt, de az ember így is, úgy is az orvosi rendelőben köt ki.

Terhességi teszt

A terhességi gyorsteszt nagy pontossággal mutatja ki a korai (kéthetes) terhességet (egyes tesztek ennél korábban is jeleznek). Mivel a pár napos terhességet nem jelzi a teszt, negatív eredmény és a gyanú további fennállása esetén egy hét múlva ismételje meg. Amennyiben az eredmény pozitív, mielőbb keresse fel nőgyógyászát.

Fontos: otthoni teszteredmé­nyek alapján kizárólag akkor szabad változtatni bármilyen kezelésen, ha azt orvosával megbeszélte.

Gondot jelenthet az emberi tévedés?

IGEN Nem egyszerű feladat a botcsinálta laborassziszten­sé. Ha valaki nem követi pon­tosan a használati utasítást, könnyen hamis eredményt kaphat.

Az otthoni tesztek leírása azt ígéri, hogy elvégzésük könnyű, de ez nem minden esetben igaz. Kíváncsi, hogy terhes-e? Nem kell mást tennie, mint vizeletbe mártani egy teszt­csíkot, és pár perc múlva leolvasható az eredmény. Léteznek azonban ennél bo­nyolultabb esetek is. A számta­lan csapda közé tartozik, ha lejárt szavatosságú teszttel pró­bálkozik (vásárláskor mindig ellenőrizze a lejárati dátumot), vagy ha olyat használ, amelyet nem megfelelően tároltak (egyes teszteket hűtőszekrény­ben vagy száraz, fénytől és direkt hőtől védett helyen kell tartani).

Előfordulhat, hogy nem pontosan követi a haszná­lati utasítást vagy nem tartja be a várakozási időt (a leg­jobb, ha másodpercmutatós órát használ). Az is torzíthatja az eredményt, ha az utasítás el­lenére nem éhgyomorra végzi el a tesztet, vagy ha olyan élel­miszereket evett vagy olyan or­vosságokat vett be, amelyeket kerülni kellene a leírás szerint.

Egy példa: a vastagbélrák koc­kázatát vizsgáló tesztek egy ré­sze álpozitív eredményt adhat, ha előzőleg marhasültet vagy brokkolit fogyasztott vagy C-vitamin-tablettát vett be. Az is befolyásolhatja a ered­ményt, ha ahelyett, hogy ujj­begye megszúrása után hagyná összegyűlni a vércseppet, elkezdi nyomkodni az ujját, hogy hamar kibuggyanjon a vér (ilyenkor más szövetnedv is kerül a mintába).

Lehet otthon genetikai teszteket végezni?

NEM Egyre több olyan tesz­tet reklámoznak, amely állító­lag jelzi, ha valamilyen beteg­ségre öröklött hajlam áll fenn az illetőnél. A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy ilyen tesztek alkalmazása leg­feljebb a jövő zenéje lehet.

A drága, otthon végezhető ge­netikai tesztek azt ígérik alkal­mazójuknak, hogy a jövőbe láthat, legalábbis ami az egész­ségét illeti. Csak vegyen egy kis kenetet száj nyálkahártyája felületéről, küldje el a mintát egy laboratóriumba, és máris megtudhatja, hordoznak-e kromoszómái kockázatot bár­mivel szemben, a szív- és ér­rendszeri betegségektől kezdve egészen az Alzheimer-kórig és a rákig. Az eredmények nyo­mán egyes laboratóriumok azonnal el is akarnak adni Ön­nek speciális étrend-kiegészí­tőket és diétás programokat a kockázatok csökkentésére.

A kutatók arra figyelmeztet­nek, hogy még nem ismerik azokat a bonyolult genetikai összefüggéseket, amelyek a különböző betegségek kocká­zatának kialakításában szere­pet játszanak. Mivel a tesztek csak néhány gén kimutatására alkalmasak, nem lehet érté­kelhető eredményre számítani. Az is gondot jelent, hogy az egyes laboratóriumok eltérő módszereket alkalmaznak az eredmények kiértékelése során, mivel a genomkutatás terén a tudomány még nem tart ott, hogy standard eljárásokat le­hetne kidolgozni. Az így ka­pott eredményeket a legjobb esetben is csak zavarosnak lehet nevezni, azok alapján komoly következtetést nem lehet levonni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.