Allergia és asztma

Allergia – érzékenységi reakciók kimutatása és a diagnózisa

Az érzékenységi reakciók kimutatásának legegyszerűbb és legbiztosabb módja, ha az érintettet kitesszük a gyanúba vett anyagoknak, és megnézzük, milyen reakciót ad rá a szervezete.

Ezt hívják terheléses próbának

A valódi, IgE közvetítette allergiák esetében igen hatékony diagnosztikus eszköz, de veszélye­sen közel áll a valósághoz, ezért csak kellő körültekintéssel szabad elvégezni.

A terheléses teszthez képest a kevésbé közvetlen vizsgálatok­nak – melyek során az érintett nem találkozik a potenciális allergén tisztított kivonatával – megvan az az elő­nyük, hogy végzésük kapcsán csak ritkán lépnek fel veszélyes allergiás reakciók. Hátrányuk azonban, hogy félrevezető ered­ményt adhatnak: nagyobb az álpozitív és álnegatív eredmé­nyek veszélye.

A terheléses teszt

Az élelmiszerben vagy levegőben lévő allergénre végzett terhe­léses teszt során a valódi allergéntől külsőleg megkülönböztethetetlen ártalmatlan anyagot is alkalmaznak. A pontos ered­mény érdekében sem a beteg, sem a reakciót kiértékelő tesztelő nem tudja, hogy mit kap a beteg. Ezt hívják kettős vak vizsgálatnak – célja, hogy a vizsgálat során fellépő placebo-hatást vagy a nem allergiás eredetű reakciókat kimutassák.

A kettős vak vizsgálat általánosan alkalmazott módszer, és egyáltalán nem azért végzik, mintha az orvos azt hinné, hogy a beteg csak megjátssza a tüneteket. A pszichés hatások nagyon erősek, s a reakció létrejöttéhez gyakran az is elég, ha csupán arra gondolunk, hogy a tesztre reagálni fogunk – a tü­neteket előidéző folyamat nagyrészt tudatalatti.

Az élelmiszer-terheléses próba

Az étel-intolerancia kimutatásának legfontosabb eszköze a élelmiszer-terheléses próba – vagyis amikor a betegnek el kell fogyasztania a gyanús élelmiszert . Olykor az ételér­zékenység más formáinál, pl. ételallergiánál is alkalmazzák, a bőrpróbát követő ellenőrző vizsgálatként.

Az allergológusok egy része az élelmiszer-terheléses próbát csak akkor alkalmaz­za, ha a bőrpróba eredménye nem egyezik meg a páciens által közölt tünetekkel, mások azonban rutinszerűen elvégzik a bőr­próba eredményének megerősítésére és a reakció súlyosságá­nak megállapítására.

Közvetlen ételallergia esetében a vizsgálat igen kockázatos, ezért rendkívül elővigyázatosan kell eljárni. A tesztelést minden esetben orvosi felügyelet mellett szabad csak elvégezni, úgy, hogy az új­raélesztés feltételei adottak legyenek. Valódi ételallergia esetén tilos az élelmiszerpróba az arc és az ajkak előzetes, gondos tesztelése nélkül, ha itt nem lép fel reakció a feltételezett allergén hatására, akkor is csak minimális men­nyiséggel szabad az élelmiszerpróbát megkezdeni.

A légzésfunkciós teszt

E vizsgálati módszernél a beteggel egy olyan, levegőben lévő allergént (pl. pollent) lélegeztetnek be, amelyről gyanítható, hogy az asztma kiváltó oka. Mivel e tesztelés súlyos hörgőgör­csöt és asztmarohamot válthat ki, kevés orvos alkalmazza, le­számítva a kényszerítő eseteket – pl. amikor csak így lehet be­bizonyítani, hogy a beteg asztmás panaszait valamilyen munkavégzéssel kapcsolatos allergén váltja ki.

Bőrpróbák

A valódi allergiás reakciók kimutatásának közvetett módszerei. Három fő típusuk létezik, amelyek hasonló megközelítést al­kalmaznak.

Ezek az alábbiak:

  • a tűszúrásos bőrpróbák,
  • a punkciós bőrpróbák,
  • a karcolásos bőrpróbák.

Leggyakrabban a tűszúrásos bőrpróbát alkalmazzák. Ennél a beteg karjára parányi mennyiséget cseppentenek egy olyan folyadékból, amely tartalmazza az allergént, pl. fűpollent. Az orvos a csepp alatt pici lyukat ejt a bőrön, hogy az allergén bejuthasson. Ha röviddel ezután a bőrön vörös duzzanat kelet­kezik, a reakció pozitív. A pontos diagnózishoz a duzzanatot negatív és pozitív kontrollal kell összevetni.

Jegyezzük meg! A punkciós módszer nagyon hasonló a tűszúrásoshoz, de a bőrbe kissé más technikával juttatja be az allergén oldatát. A két eljárás közös neve tűszúrásos-punkciós bőrpróba. A karcolásos módszernél a bőrt finoman megkarcolják, majd az oldatot erre cseppentik rá. Eredményei a tűszúrásos-punkciós bőrpróbáénál kevésbé egyértelműek.

Fontos része a bőrpróbáknak az ún. negatív kontroll – tű­szúrásos próba közönséges sóoldattal. Ennek hatására a bőrön nem szabad duzzanatnak keletkeznie – ha mégis, az egyértel­műen azt jelzi, hogy a bőr túlérzékeny, s emiatt a tesztelés eredményei nehezebben értékelhetők.

Az orvos pozitív kontrollt is alkalmazhat – tűszúrásos próbát hisztaminnal, az­zal a vegyülettel, amely központi szerepet játszik az allergiás reakciókban. Hatására a bőrnek minden esetben meg kell duz­zadnia. Ha ez mégsem következik be, az azt jelzi, hogy a bőr alulreagál (vagyis csökkent érzékenységű), és így a bőrpróbák eredményei érvénytelenek.

Az antihisztamin-gyógyszerek hatására a bőr érzékenysége csökken, ezért szedésüket a tesztelés előtt – az antihisztamin típusától függően két nappal vagy több héttel – abba kell hagy­ni. Kérjünk pontos útmutatást az antihisztaminok és más gyógyszerek szedésének felfüggesztéséről a bőrpróba előtt.

Jegyezzük meg! A dermografizmusban szenvedő betegeknél a bőr általában túlérzékeny a tesztelésre – ilyenkor minden esetben el kell végezni az ún. RAST-vérvizsgálatok. Azoknál is szükség lehet erre a vérvizsgálatra, akiknek kiterjedt ekcémája van, egyszerűen azért, mert túl kicsi a tesztelés elvégzéséhez szükséges tiszta bőrfelületük.

Bőrpróbák megbízhatósága

A bőrpróbák álpozitív és álnegatív eredménnyel is járhatnak. Bizonyos allergiás betegségekben több az álnegatív és kevesebb az álpozitív eredmény, míg más esetekben ennek éppen a fordítottja igaz. A félrevezető reakciók arányát maga az allergén is befolyásolhatja: pl. a szójaallergia-tesztek hírhedten megbízhatatlanok, míg a földimogyoróra l vonatkozók sokkal pontosabbak. Az életkor is befolyásolhatja a teszt eredményét. Mindezek fényében érthető, hogy a válaszreakciók kiértékelésében nagyon sokat számít az orvos tapasztalata.

Bőrpróbákat nagyon sokan végeznek, köztük természet gyógyászok is. Mindenesetre maradjunk a hivatásos orvosoknál, lehetőleg allergológus szakorvosoknál, akiknek megvan a kellő hozzáértése a tesztek eredményeinek kiértékeléséhez.

Bőrpróbák

A bőrpróbák nagyon biztonságosnak mondhatók. Olykor előidézhetnek ugyan súlyos anafilaxiás reakciókat, de ezek nem halálos kimenetelűek. Ha azonban súlyos asztmánk van, vagy elszenvedtünk már anafilaxiás sokkot, fontos, hogy 5 a bőrpróbát végző orvos jártas legyen az újraélesztésben, és ehhez álljanak rendelkezésére a szükséges eszközök. A béta-blokkolók szedése növeli a súlyos túlérzékenységi reakciók kockázatát.

Az intradermális bőrpróbák

Ezeknél a teszteknél (intrakutan teszteknek is nevezik őket) az allergének mélyebben hatolnak a bőrbe, mint a tűszúrásos-punkciós próbáknál, és így kifejezettebb a reakció. Előnyük, hogy kevesebb az álnegatív, viszont több az álpozitív eredmény. Nagyobb a kockázata az azonnali orvosi beavatkozást igénylő, súlyos allergiás reakcióknak is. Ha béta-blokkolókat szedünk, intradermális teszteknek ne vessük alá magunkat.

Álpozitív és álnegatív

Az allergia kimutatására használt egyetlen teszt sem száz százalékos pontosságú – egyaránt kiválthatnak álpozitív és álnegatív reakciókat.

Az álpozitív azt jelenti, hogy a teszt eredménye pozitív, de annak hátterében nem az (elfogyasztott vagy belélegzett) allergén hatása áll. Az álnegatív pedig azt jelenti, hogy az eredmény negatív, annak ellenére, hogy valódi allergiás reakció lép fel.

Az a teszt, amely aránylag kevés álpozitív eredményt ad, jó pozitív prediktivitású, vagyis ha azt jelzi, hogy valamire allergiásak vagyunk, akkor az nagy valószínűséggel úgy is van.

Ezzel szemben az a teszt, amely viszonylag kevés álnegatív eredményt ad, jó negatív prediktivitású – ami azt jelenti, hogy ha negatív ereményt ad, nagy valószínűséggel nem vagyunk allergiásak arra az allergénre.

Egyes allergiatesztek pozitív prediktivitása jó, de negatív prediktivitása gyenge, míg más teszteknél ennek éppen a fordítottja igaz.

Jobb a friss

Az orális allergia szindrómát kiváltó gyümölcs- és zöldségallergén kivonata könnyen lebomlik, így a bőrpróbákhoz előállított gyári tesztanyagok és kivonatok könnyen elvesztik hatóerejüket, és emiatt álnegatív eredményt adnak. Ezért a teszteléshez a legtöbb szakember ma inkább a szóban forgó gyümölcs vagy zöldség friss levének cseppjeit ajánlja.

A RAST-teszt

Ehhez a teszthez vérvétel szükséges. A vérmintát olyan laborba küldik, ahol az IgE-t (az allergia-antitestet) nagyon pontosan ki tudják mutatni, s megmérik az IgE-specifikus típusainak

– pl. a macskaallergén, tehéntej vagy nyírpollen ellen termelődő IgE-nek – a mennyiségét.

A kutatások szerint a RAST-tesztek semmivel sem pontosabbak a bőrpróbáknál a valóságban végbemenő allergiás reakciók kimutatásában, mindenesetre hasznosak azoknál a betegeknél, akik nem tudják az antihisztaminok szedését abbahagyni anélkül, hogy súlyos tüneteik ne alakulnának ki, valamint azoknál is, akiknél dermografizmus vagy nagyon súlyos ekcéma áll fenn.

A bőrtapaszpróba

Ez a teszt, melyet elsősorban kontakt dermatitisben használnak, hasonló a közvetlen bőrpróbához annyiban, hogy a gyanúba fogott anyagot itt is közvetlenül a bőrre helyezik.

A tesztanyagot a bőrre – rendszerint a hátra – juttatják, ahol ragtapasszal rögzítik és jó néhány napig rajta hagyják. Előírás szerint a bőrreakciót háromszor kell ellenőrizni: először két nappal később, majd az azt követő, végül az az utáni napon. Ajánlatos visszajárni ezekre a kontrollokra, mert a teszt pontossága nagyban függ az ismételt ellenőrzésektől.

Jegyezzük meg! A tesztanyagokat a kontakt dermatitist leggyakrabban előidéző antigének standard készletéből választják ki. Ez a készlet a kontakt dermatitisnél fellépő érzékenységi reakciók 60-80 százalékának kimutatására alkalmas. Ha gyanítjuk valamely anyagról – pl. kozmetikumról -, hogy tüneteket okoz, az orvos l általában erre is el tudja végezni a bőrtesztet.

Fennálló kiütésnél a bőr még jobban begyulladhat, még akkor is, ha a tapaszokat a kiütés helyétől távol helyezték el.

A tesztelés megkezdése előtt legalább egy héttel abba kell hagyni a szteroidos krémek használatát és mindenféle enyhe kezelést (pl. az érintett bőrfelület mérsékelt napoztatását), kü­lönben az eredmény nem lesz pontos.

Bőrtapaszpróba

A bőrtapaszpróbák kiértékeléséhez nemcsak nagy tapaszta­lat szükséges, hanem a tesztanyagok összes tulajdonságát is behatóan ismerni kell.

Előfordulhatnak álpozitív eredmények, főleg ha valamelyik tesztanyagra nagyon erősen reagál a szervezet – némelyeknél egy, a bőrgyógyászok által „angry back”-nek, „dühös hát”-nak nevezett reakció lép fel, amelynek kapcsán álpozitív eredményt kapunk számos különféle, egy időben tesztelt anyaggal szemben. Ha az a válasz, hogy nagyon sok különböző anyagra vagyunk érzékenyek, a teszteredmény­nek ezt az értelmezését ne fogadjuk el automatikusan.

Sok olyan beteg van, akiknek az életét teljesen tönkretette, hogy bőrtapaszpróbák álpozitív eredményei alapján határozottan azt mondták nekik: többszörös allergén-érzékenységben szenved­nek, és ezért rengeteg dolgot kerülniük kell.

Jegyezzük meg! Álnegatív eredmények is fellép­hetnek, a leggondosabb tesztelés ellenére is. Ebben az esetben sor kerülhet a terheléses próba ismételt elvégzésére, azzal a különbséggel, hogy a gyanúba fogott allergént a könyökhaj­latba helyezik naponta kétszer, egy héten keresztül.

Endoszkópia, biopszia

A miniatűr kamerák és a kifinomult száloptikás műszerek olyasmit tesznek lehetővé korunk orvosai számára, amiről elő­deik talán álmodni sem mertek: közvetlen betekintést nyer­hetnek az élő szervezet belsejébe. Ezt a módszert hívják endoszkópiának (tükrözésnek), mely a túlérzékenységi reak­ciók egy részének kivizsgálásánál is jól használható.

Például a melléküregekbe való betekintés segíthet annak megértésében, hogy a krónikus melléküreg-gyulladásnál pon­tosan mi is okozza a problémát. A tápcsatorna endoszkópos vizsgálata pedig az élelmiszerek kiváltotta nem IgE immun­reakciók, pl. az eozinofil gastroenteritis vizsgálatánál nyújthat fontos információkat.

Kell biopszia?

Biopsziára (próbakimetszésre) gyakran az endoszkópos vizsgálattal egy időben kerül sor. Lényege, hogy az érintett te­rületről, pl. a bélnyálkahártyából kis szövetmintát vesznek, | amit azután mikroszkóp alatt tüzetesen megvizsgálnak.

A bélbiopszia egyik célja a bélnyálkahártya jellegzetes kárósodásainak, pl. a kezeletlen coeliakiában jelen lévő jellegzetes elváltozásoknak a szövettani vizsgálata. A szövettani vizsgálattal kimutatható, milyen immunsejtek vannak jelen a bélben pl. az eozinofil granulociták rendellenesen magas számának diagnosztikus értéke van.

Tüdőbetegségnél az immunreakciók vizsgálatának másik módja a légutak és a tüdő átöblítése („bronchoalveolaris lavage”), amelynek segítségével az itt lévő immunsejtek összegyűjthetők és vizsgálhatók. Ezt a diagnosztikai módszert alkalmazzák pl. a Heiner-szindróma esetében.

Az étel-intolerancia kimutatása

Az étel-intolerancia kimutatásának egyetlen valóban hatékony módja létezik: a kizárásos diéta. Ám mivel ez a módszer se nem könnyű, se nem gyors, folyamatosan keresik az alternatív lehetőségeket.

Az eddig javasolt megoldások mind közvetett tesztek, vagyis nem a táplálkozáson alapulnak. Csak eredményeiket használják fel az étrend módosításához: a pozitív eredményt r adó élelmiszereket kiiktatják az étrendből. Az alábbi vizsgálatok megbízhatósága tudományosan nem igazolt. Egy részük haj- vagy vérmintát alkalmaz, más részük pulzustesztet vagy ingákat, illetve az izomerőt méri („alkalmazott kineziológia”).

A pulzusteszt, valamint a limfocita-transzformációs tesztnek nevezett eljárás esetleg általánosságban jelezhet érzékenységi reakciókat – de csak néha, ráadásul akkor sem ad használhatóan pontos eredményt, ha a legavatottabb szakember végzi. Sok ilyen ételérzékenység-teszt nagy reklámot kap. Sajnos a tesztet végző „intézmény” eleve adottnak veszi azt, hogy a problémát élelmiszer okozza. Ugyanez igaz általában a „táplálkozás-terapeutákra” és más alternatív gyógyászokra, akik ezt a fajta vizsgálati módszert ajánlják.

Jegyezzük meg! Azok, akik ilyen teszteknek alávetik magukat, rendszerint hosszú listát kapnak a vizsgálat során pozitívnak bizonyult élelmiszerekből. Ezzel szemben klinikai körülmények között – kizárásos diéta alkalmazásával – bebizonyosodott, hogy a bélirritációt vagy erős fejfájást (az étel-intolerancia tipikus tüneteit) mutató betegek nagy többségének nincs étel-intoleranciája, és akinek van, az is csupán egy-kétféle élelmiszerre érzékeny.

Hosszú a lista

Azt a hosszú listát, melyet e tesztek eredményeként a beteg kap, enyhén szólva is fenntartásokkal kell fogadni. A vérmintát igénylő teszteknél a vizsgálat megbízhatósága könnyen eldönthető úgy, hogy ugyanattól a személytől két vérmintát küldenek el, más név alatt. Ezt a módszert többször is alkalmazták különböző „tesztelő intézményeknél”, és mind­annyiszor két teljesen eltérő élelmiszerlistát kaptak vissza.

Ehhez hasonló módszerekkel azt is kimutatták, hogy ezek a tesztek a valódi allergiás reakciókat viszont nem is veszik fi­gyelembe. Az egyik kirívó esetben egy nőt, akinek valódi földi­mogyoró-allergiája volt, a „táplálkozásterapeuta” arról bizto­sított, hogy nyugodtan ehet földimogyorót, az rá nézve semmiféle veszélyt nem jelent.

Sikeresek a diéták?

Sok ételérzékeny ember viszont azt mondja, hogy jobban lettek az ilyen teszteken alapuló diéták hatására – és ez való­ban így is lehet, hiszen az étel-intolerancia kialakításában na­gyon gyakran játszanak szerepet az olyan mindennapos élel­miszerek, mint a búza vagy a tej, s ezek sokszor szerepelnek a „tesztelő intézmények” által kiállított listákon. A probléma az, hogy ezek az emberek gyakran egy sor egyéb, a szervezet számára fontos tápanyagokban gazdag élelmiszert is kiiktatnak az étrendjükből – teljesen fölöslegesen.

Ráadásul azok, akik történetesen olyan táplálékra érzéke­nyek, amely nem szerepel a listán, csak veszítenek a vizsgálattal. Az ő egészségi állapotuknak sokkal többet használna, ha a tü­netet okozó minden élelmiszert azonosítanák és száműznék étrendjükből.

Végül kiderül, hogy a kizárásos diéta olcsóbb, és sokkal na­gyobb valószínűséggel vezet eredményre.

Az IgG antitestek kimutatása

Az étel-intolerancia diagnosztizálásához egyes orvosok olyan vérvizsgálatot javasolnak, amellyel kimutatható az antitestek egy bizonyos típusa, az IgG. Az IgG keletkezését bármely étel­molekula kiválthatja, amely étkezés után a véráramba kerül -a folyamat teljesen egészséges emberek szervezetében is vég­bemehet. Ezért az, hogy a vérben élelmiszer-molekulák hatá­sára létrejött IgG-t mutatnak ki, semmiféle betegségre nem utal. Ez mindenkinél előfordulhat, és teljesen normális jelenség.

Ennek ellenére néhány orvos úgy véli, hogy a táplálkozás kiváltotta IgG-szint mérésével képet kaphat nemcsak a bélfal áteresztőképességéről (ami éppen igaz is lehet), hanem azok­ról az élelmiszerekről is, amelyek érzékenységi reakciókat vált­hatnak ki (ami viszont nagyon kétséges – ezek a tesztek csak annyit árulnak el, hogy a beteg mit eszik leggyakrabban, ezt pedig anélkül is tudja).

Röviden tehát: a vérvizsgálat, mely a táplálékmolekulák ha­tására keletkezett IgG-szintet (nem IgE!)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.