Allergia és asztma

Amit az allergiáról tudni kell

Tüsszög, kapar a torka, viszket a szeme? Fura kiütés jelent meg a karján, és nem akar elmúlni? Esetleg vörös hurkák tűntek fel a mellkasán és a hátán? Vagy ha néha tenger gyümölcseit eszik, feldagad az ajka, és nehezen kap levegőt?

A viszkető szem is egy allergiás tünet.
A viszkető szem is egy allergiás tünet.

A fentiek mind allergiás tünetek. Az allergiának számos fajtája és megjelenési formája van.

Az allergiás nátha általában 20 éves kor előtt jelentkezik, de akár egyéves gyerek­nél is kialakulhat. Európai adatok szerint az allergiás nátha előfordulási gyakorisága 15-20 százalékos. Ez az érték közel a háromszorosára nőtt az elmúlt 20 évben, s ma már a háziorvosi vizitek 3 százalékáért felel. Magyarországon az előfordulás életkor­tól függően 11-18 százalék, legmagasabb a fiatal felnőttek körében.

Az allergiás nátha összefügg az asztmával.
Az allergiás nátha összefügg az asztmával.

Allergiás nátha

Volt idő, amikor az allergiás náthát pusztán kellemetlenségnek tekintették, s úgy vélték, nem érdemes komolyabban kezelni, és semmiképpen sem befolyásolja a hét­köznapi életünket. Az utóbbi évtizedekben felismerték, hogy az állapot összefügg több más légzőszervi betegséggel is, például az asztmával, és hogy nagymértékben befolyásolhatja az ember munka-, illetve tanulási képességét.

Felmérés: Az Allergiás és Légúti Betegek Szövetségeinek Európai Egyesülete egy 2005-ös felmérésében megállapí­totta, hogy az állapot jelentősen kihat az érintettek életére, és 92 százalékuk számol be arról, hogy a tüneteik évente két hónapnál hosszabb ideig tartanak. A betegek fele nyilatkozott úgy, hogy a tüneteik mérsékelten vagy súlyosan befolyásolják mun­kahelyi és tanulmányi teljesítményüket, háromnegyedüket jelentősen korlátozzák a szabadtéri tevékenységekben, és 85 százalékukat zavarják az alvásban.

A felmérésből az is kiderült, hogy az allergiás nátha sokféle lehet

A vizsgáltak közül tízből heten legalább négy héten át hetente minimum négy napon át szenved­tek a tünetektől. Ezek az emberek jóval súlyosabb tüneteket tapasztaltak, és az aller­giás nátha sokkal nagyobb hatással volt mindennapi életükre és érzelmi állapotukra.

„Az allergiás náthában szenvedők számára egyértelmű a teendő – mondja dr. Erika Valovirta, az egyesület orvosi bizottságának koordinátora. – Keresse fel az orvosát megfelelő diagnózisért, és szedje a felírt gyógyszereket az utasításnak megfelelő adagolásban és gyakorisággal, mert úgy fejtik ki a legjobb hatást. Bár ésszerű dolog csökkenteni az allergénnel való érintkezést, nem helyettesítheti az orvosi diagnózist és a kezelést.”

Az allergiás hullám effektus

Az allergiás nátha legjellemzőbb tünete az eldugult és/vagy folyó orr, amit az orr nyálkahártyájának gyulladása okoz. Ha ez az állapot elhúzódik, a nedves környezet valóságos melegágyává válhat a vírusoknak és a baktériumoknak, ami azután számos egyéb betegséghez vezethet, például fölfertőzésekhez, orrmellélriireg-gyulladáshoz (sinusitis) és asztmához. Ha gyakran van arc- vagy homloküreg-gyulladása, kérdezze meg orvosát, nem lehet-e, hogy allergiás.

A betegség az orr melléküregeit (az arc csontjaiban a szem körül és az orr mögött lévő üregek) bélelő nyálkahártya gyulladá­sa, amely egyes esetekben olyan súlyos lehet, hogy az allergiás roham enyhe megfázásnak tűnik hozzá képest.

Az orrmelléküreg-gyulladást gyakran kíséri lüktető fejfájás, nyomásérzés a szem mögött és az arcban, fogfájás, szürkés vagy zöldes színű orrváladékozás vagy posztnazális váladékcsorgás (az orr hátsó részének üregeiből származó váladékozás). Elvesz­het a szag- és ízérzés, kellemetlen szagúvá válhat a lehelet, és kró­nikus orrdugulás is felléphet.

Az arc- és homloküreg-gyulladás­ban szenvedők nagyjából felének van valamilyen allergiája, és a szakemberek feltételezik, hogy az utóbbiak válthatják ki az előb­bit. Átlagos nátha esetén ugyanis a nyák és a folyadék egy apró, nagyjából tollhegynyi nyíláson át ürül ld az orr- és homloküre­gekből. Az allergia miatti duzzanat azonban elzárhatja a nyílást, így a váladék felhalmozódhat az üregekben, és kedvező körülményeket teremthet a baktériumok és a vírusok elszaporodásához.

A kezeletlen allergia emellett orrüregi polipok (az orr nyálkahártyájának halvány színű, gömbölyű kinövései) kialakulásához és az orrkagylók (az orr belsejében lévő redők) megduzzadásához is vezethet; e problémák orvoslásához olykor műtét szük­séges.

Az allergia zavarja az alvást!
Az allergia zavarja az alvást!

Az alvást is zavarja

Az allergiás nátha a leggyakoribb tünetek – tüsszögés, orrfolyás és könnyezés -mellett sokszor az alvást is zavarja, így az ettől szenvedők kimerülten töltik napjai­kat. Ez befolyásolja tanulási, gondolkozási és információfeldolgozási képességüket is. Emlékezetzavar is jelentkezhet, romolhat a szem-kéz koordináció és a döntésho­zatali képesség. E tünetek egy részét a recept nélkül kapható allergiagyógyszerek is kiválthatják, mások az alváshiánynak tulajdoníthatók.

Vigyázzunk mert hallászavar is kialakulhat!
Vigyázzunk mert hallászavar is kialakulhat!

Ha a dugulás a fülre is átterjed, hallászavart okozhat, így megnehezítheti a tanu­lást és a beszédértést. Az állandó orrfolyás és köhögés zavarja az összpontosítást, ezál­tal a tanulást is. Ha úgy érzi, mintha lassított felvételben élné az életét, az agya pe­dig vattává vált volna, ne aggódjon! Miután a 3. részben ismertetett Lélegezzen könnyen! programmal megtanulta kordában tartani az allergiáját, újra a régi lesz.

Az allergia a külső megjelenésre is hatással lehet

A szem alatti sötét karikák miatt például úgy nézhet ld, mintha egymás után több éjszakát is átmulatott volna, noha a jelenséget valójában a szem alatt futó erek tágulata és a bőrön való áttűnése okozza. Emellett, mivel sok allergiában szenvedő ember a száján át kénytelen lélegezni, száj­padlásuk nagyobb valószínűséggel válik magassá és erősen íveltté, a felső ajkuk meg­emelkedhet, a felső fogsoruk pedig előbbre tolódhat, amit később sokszor csak fog­szabályozással lehet korrigálni.

Az orr alsó részén az állandó orrtörölgetés miatt megjelenhet egy keresztben húzódó ránc. Az egyéb gyakori tünetek közül említést érdemel a köhögés, a nehézlégzés és a légszomj, a kötőhártya-gyulladás miatti „piros szem”, a torokfájás, a gyakori orrvérzés, a posztnazális visszacsorgás, a rossz lehelet (halitosis), a fekélyek a szájban, a szájpadlás viszketése, a gyomorpanaszok – például felfúvódás, böfögés és gyomorégés -, az ingerlékenység és a depresszió.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.