Allergia és asztma

Ételérzékenység nem egyenlő az ételallergiával? Az étel-érzékenység

1995-ben amerikai kutatóorvosok száznál több bőrgyógyászt kérdeztek meg, hogyan kezelik az atópiás ekcémát. Mindegyikük hidratálókkal és szteroidokkal történő kezelési módokat alkalmazott, s csupán 14 százalékuk hívta fel az ekcémás gyerekek szüleinek figyelmét az étrend jelentőségére.

Az említett bőrgyógyászok évente mintegy 17 ezer atópiás ekcémában szenvedő gyermeket kezeltek. Becslések alap­ján, miszerint az ekcémás gyerekek 38 százaléka ételérzékeny, és ételérzékenységük a bőrtüneteket súlyosbítja, az érintett körzetekben több mint 5000 olyan gyermek volt, akiknek álla­pota talán javult volna a problematikus élelmiszer kiküszöbö­lésével, ám szüleiket elmulasztották tájékoztatni ennek fontos­ságáról. Az USA korántsem egyedülálló ebből a szempontból: a világ bármely részén hasonló a helyzet, ami azt jelenti, hogy több millió gyermek és szülő egyáltalán nem értesül az ekcémás tünetek sok esetben igen hatékony kezeléséről.

Ételérzékenység nem egyenlő az ételallergiával?

Más allergiás betegségeket is kiválthatnak élelmi­szerek, bár az ilyen betegek száma jóval kisebb, mint az atópiás ekcémásoké. Ám ezekben az esetekben is igaz, hogy sok orvos nem tájékozott (vagy szkeptikus) az élelmiszerek lehetséges kóroki szerepét illetően.

Ezeket a reakciókat legcélszerűbb „ételérzékenység”- ként jellemezni. Ételallergiának nem nevezhetők, ha emésztőszervi tünetek nincsenek, és ha a bőrpróbák negatívak – ahogy az többnyire valóban lenni szokott. A negatív bőrpró­ba arra utal, hogy a reakcióban IgE nem vesz részt.

Az atópiás ekcémában szenvedő gyerekek között azonban vannak olyanok, akik a problematikus élelmiszerekre pozitív bőrpróbával reagálnak. Ha ezek a táplálékok hosszabb kiha­gyás után újra bekerülnek a gyerek szervezetébe, azonnali re­akció léphet fel, a valódi ételallergiára jellemző tünetekkel. Úgy tűnik, az ilyen egyéneknél az atópiás ekcéma az IgE köz­vetítette ételallergia tünete.

De hogy lehet az, hogy az élelmiszer kiváltotta atópiás ekcé­más reakcióban az egyik embernél részt vesznek IgE típusú el­lenanyagok, míg a másiknál nem? Erre az újabb kutatások eredményei adják meg a megfelelő választ.

Allergiás reakciók

Az olyan allergiás reakciók, amelyeket esetenként az ételek­re adott nem közvetlen reakciók váltanak ki vagy súlyosbítanak, a következők:

 • az atópiás ekcéma (atópiás dermatitis),
 • az asztma,
 • az egész éven át tartó allergiás rhinitis (állandó orr dugu­lás vagy orrfolyás),
 • az idült melléküreg-gyulladás,
 • a szerózus (nem gennyes) középfülgyulladás. Természetesen e megbetegedések mindegyikének számos más oka is lehet, sőt az ekcémát leszámítva ezek sokkal valószí­nűbbek, mint az ételérzékenység. Nem csoda tehát, hogy az or­vos először a valószínűbb okokat fogja keresni és kizárni.

A pollenek szerepe

Azoknál, akik egyszerre szenvednek nyírpollen-allergiában és atópiás ekcémában, bizonyos gyümölcsök és zöldségek (pl. alma, sárgarépa) fogyasztásának hatására súlyosbodhatnak a bőrbaj tünetei. Ugyanezek a táplálékok váltanak ki orális allergia szindrómát (OAS) a nyírpollen kiváltotta szénanáthában szenvedők egy részénél is, de az ekcéma tüneteit anélkül is súlyosbíthatják, hogy OAS-t idéznének elő.

Diagnózis

Először mindig a valószínűbb (nem élelmiszer-eredetű) allergéneket vegyük sorra. Az élelmiszerek fő gyanúsítottá csak az atópiás ekcémás gyerekeknél lépnek elő (akiknek 38-69 száza­léka ételérzékeny), ám itt is rengeteg egyéb tényezőt kell szám­ba venni.

Ha amellett döntünk, hogy megkeressük a kiváltó élelmi­szert, az alapkezelést sem szabad elhanyagolni.

Mikor kell élelmiszerekre gyanakodni?

 • Ha vannak olyan egyéb tüneteink, amelyek étel-intole­ranciára utalnak. Úgy tűnik, hogy ezek a prob­lémák gyakran együtt járnak az élelmiszerek kiváltotta asztmával vagy rhinitisszel.
 • Ha észrevesszük, hogy egy bizonyos élelmiszer hatására a tüneteink rosszabbodnak.
 • Ha testmozgás kiváltotta asztmánk van, és ha a mozgásra időnként súlyos reakció lép fel, időnként pe­dig nincs reakció, vagy csak nagyon enyhe. A testmozgás­ra adott reakciók változékonyságának hátterében gyak­ran ételérzékenység áll.
 • Ha súlyos asztmánk van. Ilyenkor a kizárásos diétához az orvos jóváhagyása szükséges. Ha úgy gondoljuk, hogy va­lamely élelmiszerre allergiásak vagyunk, csak orvosi felügyelet mellett teszteljük a súlyos, életveszélyes asztmatikus reakció ve­szélye miatti
 • Ha emésztési problémákra utaló tünetek is jelen vannak, pl. hasmenés, hányás, böfögés. Ezeknek atópiás ekcémá­ban szenvedő gyerekeknél fontos diagnosztikai értéke van. A hasmenés például gyakran megelőzi az atópiás ek­cémát, s valószínű, hogy ekkor fokozódik a bélfal áteresz­tő-képessége, s ezért több allergént enged a véráramba.
 • Ha gyerekeknél kifejezetten a száj körül jelentkezik az ekcéma (bár ezt az is okozhatja, ha állandóan nyalo­gatja a szája szélét).
 • Ha felnőtteknél az atópiás ekcéma a kézen vagy az ajka­kon nem múló kiütés formájában van jelen. A főleg a ké­zen rendszeres időközönként kiújuló hólyagos kiütést gyakran okozza élelmiszer – vagy a nyomokban benne lé­vő fémek, pl. nikkel.

Érdemes elvégeztetni a bőrpróbát!

A gyakran fogyasztott élelmiszerekre minden betegségben érdemes elvégeztetni a bőrpróbát – ha pozitív ered­ményt adnak, arra figyeljünk oda, ha negatívat, ne törődjünk vele. Ma már sokféle alternatív teszt is létezik, de ezek rendkívül pontatlanok, és aligha segítenek.

A finnországi Tampere klinikáján kimutatták, hogy a cse­csemőkön elvégzett bőrpróbák sokkal gyakrabban adnak álnegatív eredményt, mint az atópiás ekcémában szenvedő nagyobb gyerekeken és felnőtteken végzett tesztek.

Kutatási eredmények! A finn kutatók kimutatása szerint az atópiás ekcémában szenvedő csecsemők 52 százalékának bőrpróbája negatív, annak ellenére, hogy terheléses próba kapcsán valódi reakció lép fel náluk.

E probléma megoldására kifejlesztettek egy allergiatesztet, ahhoz hasonlót, mint amit kontakt dermatitisnél használnak. Ez a módszer – az élelmiszert ráhelyezik az ép bőrfelületre, és két napig rajta hagyják – a babáknak csak 39 százalékánál adott álnegatív eredményt. A finn kutatócsoport vezetője, dr. Erika Isolauri szerint az ételérzékenységgel összefüggő ekcéma kimutatása legeredményesebben úgy történhet, ha mindkét próbát elvégzik, s ha bármelyik eredménye pozitív, azt feljegyzik. Ezzel a módszerrel kisbabákban az élelmiszerek kiváltotta ekcémát okozó reakciók 80-90 százaléka igazolható.

Allergiatesztek

Egyébként jelenleg nagyon kevés orvos alkalmazza az allergiatesztet atópiás ekcémára, annyi a vita körülötte, standardizált eljárást pedig még nem sikerült kifejleszteni.

Ahhoz, hogy atópiás ekcémával összefüggésben egy bizonyos élelmiszer szerepét igazoljuk, mindenképpen szükséges a terheléses teszt elvégzése – ehhez előzetesen a gyanús táplálékot két héten át teljesen mellőzni kell. A tesztelés nagy körültekintést igényel.

Ha nem tudjuk elvégeztetni a megfelelő vizsgálatokat, egyszerű kizárásos diéta szükséges.

Kezelés

Választhatunk a problematikus élelmiszer mellőzése és aközött, hogy úgy táplálkozunk, ahogy eddig tettük, a tüneteket pedig gyógyszerekkel kezeljük. Az igazán nehéz az, amikor e döntést a szülőknek kell meghozniuk gyermekük érdekében. Sajnos nincs elég konkrét adat arra vonatkozóan, hogy ez a döntés milyen következményekkel jár. Az ételérzékenység diétás kezelése rövidtávon az ekcéma tüneteinek jelentős javulását eredményezheti, ám hosszabb távon korántsem biztos, hogy a gyermek egészségét szolgálja. A klasszikus orvoslás állásfoglalása szerint a gyereknek táplálkozás-élettani és szociális szempontból sokkal jobbat tesz a normális étrend – és nem vitás, hogy ebben sok az igazság.

Allergizáló ételek kikerülése

Az ételérzékenységgel behatóan foglalkozó orvosok véleménye általában az, hogy a probléma gyökerének kezelése, azaz az allergizáló étel kikerülése – szemben a gyógyszerekkel történő tüneti kezeléssel – tehermentesíti a gyermek immunrendszerét, s jobb esélyt biztosít ahhoz, hogy az érzékenységi reakciókat hosszú távon kinője. A döntés a mi kezünkben van – de alapvető szempont, hogy a diéta ne legyen megterhelőbb, mint maga a betegség, illetve, hogy mindig a gyermek érdekei legyenek az elsők.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.