Allergia és asztma

Hogy állítsuk helyre a bélflóránkat?

A bélflórát mikroorganizmusok – baktériumok és gombák – tömege alkotja. Ezek a vastagbélben élnek, és normál körülmények között semmiféle káros hatásuk nincs. A mikrobák egy része születéskor jut be a kisbaba szervezetébe, mialatt a hüvelyen áthalad.

Kutatási eredmények! Újabb kutatások szerint a császármetszéssel világra jött csecsemőknél sokkal hosszabb időbe telik a normális bélflóra kialakulása, de végül ők is behozzák „lemaradásukat”, hiszen a születés utáni első hónapokban – túlnyomórészt édesanyjuk szervezetéből – minden hasznos baktériumhoz hozzájutnak.

Mindent a bélflóráról

A bélflórát több száz különböző fajtájú mikroorganizmus al­kotja. Az egyes fajták mennyiségi aránya minden embernél más. A vastagbélbe jutott, az ember számára emészthetetlen béltartalom maradékán élnek, és cserébe bizonyos ellenszol­gáltatásokat nyújtanak:

  • Vitaminokat (elsősorban K-vitamint) termelnek.
  • Nem engedik a kórokozó baktériumokat elszaporodni, egyszerűen azáltal, hogy elfoglalják előlük a helyet.
  • Valószínűleg az emésztést is segítik valamilyen formában, bár ez még nem teljesen bizonyított.

Ugyanakkor a bélbaktériumok méreganyagokat is termel­nek, de ezekhez a szervezet kitűnően alkalmazkodott az evo­lúció során: a máj normál körülmények között gyorsan és hatékonyan semlegesíti őket, és csak akkor okoznak problé­mát a szervezetnek, ha a máj súlyosan károsodik (pl. májzsu­gorban).

Immunrendszerünk már jól ismeri ezeket a „társbérlőket”, és megtűri jelenlétüket, miközben gondoskodik arról, hogy a vastagbélből a szervezet más részeibe ne jussanak át. Sajnos olyan esetekben, amikor az immunrendszer hatástalanná válik – pl. az AIDS-nél -, e mikroorganizmusok elszaporodnak.

Mit tudhatunk?

A bélflóra kutatása aránylag új szakterület, így az orvosok többsége nem tud arról, hogy a bélflóra egyensúlyának felbo­rulását – bizonyos baktériumfajok mások rovására történő el­szaporodását – kimutatták reumás ízületi gyulladásban, atópiás ekcémában, irritábilis bél-szindrómában, ill. Crohn-betegségben szenvedőknél. Egyelőre nem világos, milyen kapcsolat állhat fenn e betegségek és a bélflóra eltérései között – az összefüggés nem szükségszerűen ok-okozati. Nincs kialakult ál­láspont a kezeléssel kapcsolatban sem.

A „candidiasis”-nak nevezett, sokat vitatott állapot feltehe­tően a bélflóraegyensúly felborulásának egyik formája, amely­nél az élesztőgombák kerülnek túlsúlyba. A betegség élesztő-túlszaporodás néven is ismert.

A bélflóra egyensúlyának felborulását többek között a kö­vetkező tényezők idézhetik elő

  • elhúzódó vagy gyakori antibiotikus terápia, de eseten­ként egyetlen nagyobb dózisú kezelés is, mint amilyenre pl. hasi műtétek előtt kerül sor; ezek a jelek sze­rint elpusztítják a hasznos bélbaktériumokat, s így más, kártékony fajok szaporodhatnak el;
  • súlyos hasmenés, ami miatt csökken a hasznos bélbakté­riumok száma – ez szerencsére általában csak átmeneti hatás, de esetenként tartósan is fennállhat, és étel-intole­ranciához vezethet

A bélflóra zavaraihoz hozzájárulhatnak az alábbiak is:

  • cukrokban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend;
  • fogamzásgátló tabletták – jó néhány szakember szerint összefüggés van ezek szedése és a fiatal nőket gyakran érintő candidiasis között.

A baktériumpótlók

A probiotikumoknak is nevezett baktériumpótlók élő, hasznos baktériumokat juttatnak a bélrendszerbe. Az előzetes klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a probiotikumok szedése hatásos kezelés lehet irritábilis bél-szindróma és atópiás ekcéma esetén. Élesztő-túlszaporodásnál is segíthetnek, amennyiben étrendi kezeléssel kombinálva alkalmazzák őket.

Az összes probiotikumra érvényes, hogy napi rendszerességgel kell szedni őket: úgy látszik, hogy az így bejuttatott baktériumok nem tudnak tartósan megtelepedni, ráadásul, ha a terápiát abbahagyjuk, jótékony hatásuk néhány napon belül elmúlik – vagyis szedésük elég költséges. A probiotikumok csak akkor érnek valamit, ha élő baktériumokat tartalmaznak, mégpedig kellő mennyiségben. Életben tartásuk kulcsa a lehűtés, mivel ha három napon túl szobahőmérsékleten vannak, számuk nagymértékben csökkenni kezd.

Az élesztő- és cukormentes diéta

Bár tudományosan még nem vizsgálták, a bélflóra zavaraival foglalkozó orvosok széles körben alkalmazzák, és gyakran meglepően jó eredményeket érnek el vele azoknál, akiknek korábban kinyomozhatatlan eredetű problémáik voltak. Azoknál a leghatékonyabb, akiknél a tüneteiket élesztő-túlszaporodásnak („candidiasisnak”) tulajdonítják, főleg akiknél végbél- táji viszketés és emésztési zavarok lépnek fel.

A diétát mindenképpen annak visszafogott 1. fázisával érdemes kezdeni. A szigorúbb további fázisok bevezetésére csak akkor van szükség, ha nincs megfelelő javulás. Ha a diéta 4. fázisa sem segít, akkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy problémáinkat nem élesztőgomba-túlszaporodás okozza.

1. fázis

Ha fogamzásgátló tablettát szedünk, kérdezzük meg orvosunkat, hogy a fogamzásgátlásnak milyen más formájára térhetnénk át. Jóllehet az élesztő-túlszaporodás és a tabletta közti összefüggés nem bizonyított, annak abbahagyása gyakran kedvező hatású. Étrendünkből iktassunk ki minden cukrot és édességet: a süteményeken és kekszeken kívül a mézet, melaszt, lekvárokat, chutneyt (indiai ételízesítő), üdítőitalokat, gyümölcsszörpöket is.

Az olyan lekvárokat is kerülni kell, amelyek „hozzáadott cukrot nem tartalmaznak”, de a természetes gyümölcscukor annál több bennük. Ne együnk földimogyorókrémet, konzerv csemegekukoricát és főtt babot, kivéve a cukormentes fajtákat. Tartózkodjunk minden olyan terménytől, amely megfőzve édessé válik (pl. főtt pasztinák, pirított hagyma). Természetes ízérzékelésünk a legjobb „mérőműszer” – ha az adott táplálék édes ízű, húzzuk ki a menüből. Csak mesterséges édesítőket használhatunk.

Mindennek hátterében az a feltételezés áll, hogy ha nem fo­gyasztunk cukrot, azzal az élesztőket megfosztjuk a tápanyag-­utánpótlásuk nagy részétől. E diétát 4-6 héten át folytassuk! Ha állapotunk nem vagy csak részlegesen javul, térjünk át a 2. fázisra.

2. fázis

Az 1. fázis korlátozásainak fenntartása mellett étrendünkből hagyjuk el az összes gyümölcsöt is – kivéve a tiszta, édesítetlen citromlét. A citrom természetes leve, valamint a saláták és a csak kissé megfőzött zöldségek elég C-vitamint kell hogy biz­tosítsanak – de kiegészítőt is szedhetünk.

Iktassuk ki továbbá a fehérkenyeret és mindent, ami fehér lisztből készül. Kis adag teljes kiőrlésű (magos) kenyér, burgo­nya, valamint fényezetlen rizs (barnarizs) megengedett. Étren­dünk alapját zöldségféléknek és fehérjében gazdag táplálékok­nak (hús, hal, tojás) kell alkotniuk.

Bátran fogyaszthatunk zöldfűszereket, spenótot, valamint friss fokhagymát, ezek ugyanis gátolhatják az élesztő elszapo­rodását. Sajtot és egyéb érlelt, erjesztett élelmiszereket viszont ne együnk.

A 2. fázis legalább 4 héten át tartson vagy, ha javulást ta­pasztalunk, még tovább, majd fokozatosan vezessük be újra a gyümölcsöket és a többi kiiktatott táplálékot, de a túl édes élelmiszereket továbbra is mellőzzük.

3. fázis

Az 1. és 2. fázis összes korlátozásának fenntartása mellett iktas­sunk ki minden élesztőtartalmú élelmiszert is. Hogy ez miért jótékony hatású, az egyelőre rejtély. Ha e fázisra kedvezően reagálunk, az mindenképpen jó jel, és érdemes áttérni a 4. fázisra.

4. fázis

E fázis bevezetését az orvosnak jóvá kell hagynia, mert nem mindenki számára biztonságos.

Iktassunk ki minden keményítőtartalmú élelmiszert, így a kenyeret, az összes lisztet, a burgonyát, a rizst, a tésztát, a pasztinákot, a babot, a lencsét stb. Dióféléket kis mennyiség­ben fogyaszthatunk, de a kesudiótól tartózkodjunk. A diéta e végső fázisának bevezetésével az élesztőgombákat gyakorlati­lag minden táplálékuktól megfosztjuk. Szigorúsága miatt a dié­ta néhány héten túl nem folytatható. Ha a 4. fázis hatására bármilyen javulás tapasztalható, konzultáljunk az orvossal a gombaellenes gyógyszerek szedéséről.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.