Allergia és asztma

Penész: a tények!

Nem vitás, hogy a penész igen heves allergiás vagy asztmás reakciókat válthat ki. Arra vonatkozóan azonban a kutatók nem találtak különösebb bizonyítékot, hogy a sokat szidott Stachybotrys chartarum nevű zöldesfekete penész, amely magas cellu­lóztartalmú anyagokon, például fán, lambérián vagy mennyezetburkolatokon él, valóban komoly egészségügyi veszélyforrás lenne, vagy hogy érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani rá.

Tény:  a penész igen heves allergiás vagy asztmás reakciókat válthat ki.
Tény: a penész igen heves allergiás vagy asztmás reakciókat válthat ki.

Minden penészgomba veszélyes?

A penészek a gombák közé tartoznak, amelyek fajainak számát másfél milliónál is többre becsülik. Ezek közül száznál kevesebb olyan fajt ismerünk, amely fertőzést okozhat az emberben vagy az állatokban.

Akármilyen alaposan takarít és akármennyire száraz is a levegő, az otthonában még így is legalább hatféle penész spórái találhatók meg. Ezek a ruhákra tapadva vagy a háziállatok szőrén kerülnek a lakásba, majd megtelepszenek a szobanövénye­ken és azok földjén. A szennyezett légkondicionálók és párásító berendezések is elősegíthetik lakáson belüli keringtetésüket és elterjedésüket.

Nincs szabványos módszer a lakásban előforduló penészspórák gyűjtésére, pontos mérésére és azonosítására, és abban sincs egyetértés a szakértők között, hogyan ér­telmezzék az adatokat. így tehát ha megbíz egy levegőminőség-ellenőrt, aki megál­lapítja, hogy otthonában magas a penészspórák szintje, azzal valójában semmit sem mond.

A láthatatlan penész semmivel sem veszélyesebb, mint a fürdőszoba zuhanyozó-függönyén nagyon is láthatóan növekvő típus. Ha penészt talál a falakon, az még nem jelenti azt, hogy darabokra kell szedni a lakását – a becslések szerint az angol otthonok egyötödében fordul elő nyirkosság, páralecsapódás és penészesedés.

Ami a Stachybotryst és az egyéb penészeket illeti, a gondot nem maga a gomba okozza, hanem az életfolyamatai során keletkező toxinok. Mindeddig azonban nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a Stachybotrys felelőssé tehető lenne bármely egészségügyi problémáért.

Mindenképpen kerülje a padlószőnyeget.
Mindenképpen kerülje a padlószőnyeget.

Egészséges otthon

Akár asztmás, akár allergiás, akár valamilyen vegyszerérzékenységben szenved, a tünetek eny­hítésének egyik igen hatékony módja, ha „egész­séges otthonban” él – pl. méregmentes anyagok­kal újítja fel a lakását. Manapság már könnyű olyan szakembereket találni, akik efféle munkákra szakosodtak, azaz környezetkímélő, takarékos és egyben a beltéri levegőszennyeződést is csökkentő otthonokat és munkahelyeket építenek.

Ha most vág bele egy építkezésbe vagy a laká­sa felújításába, a tervek kidolgozásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat is:

  • Kerülje a padlószőnyeget és a szintetikus anya­gú padlóburkolatokat, s válasszon inkább termé­szetes, kemény felületű padlóburkolatot, például csempét vagy fát.
  • Válasszon enyhe szagú festékeket, tömítő- és szigetelőanyagokat, amelyeket kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy kevésbé terheljék a vegy­szerérzékenységben szenvedők szervezetét.
Egészsége érdekében válasszon enyhe szagú festékeket.
Egészsége érdekében válasszon enyhe szagú festékeket.
  •  Használjon természetes anyagokkal színezett vakolatot.
  • Olyan alapot építtessen, amely otthonát a talaj szintje fölé emeli, és elszigeteli a földből szivárgó radontól éppúgy, mint a nedvességtől.
  • Válasszon nem mérgező és nem allergén szige­teléseket: parafát, pamutot vagy akár magnézi­um-szilikátból előállított speciális cementhabot.
  • A bútorok és a különféle felületek alacsony formaldehidtartalmú anyagokból készüljenek; ne vásároljon bútorlapból készült termékeket!
  • A vízvezetékek fémcsövekből készüljenek, ugyanis a műanyag csövekből szerves vegyüle­tek oldódhatnak a vízbe.
  • A szokásos forgácslap helyett érdemes acélt vagy más korszerű építőanyagokat használni.

A penész hatásai

A penészek és más gombák által termelt egyes toxinokkal szennyezett ételekről kimutatták, hogy máj- és vesedaganatot okozhatnak. Egyes szakmákban előfordul, hogy a penésszel való érintkezés következtében légúti betegségek alakulnak ki. Ilyen például a „farmertüdő” (hiperszenzitív pneumonitis), amely a földművesek, a fával dolgozók és a malátával foglalkozó munkások körében a leggyakoribb.

Hogy mit jelent mindez? Azt, hogy a penész nemcsak az allergiás és az asztmás panaszokat súlyosbítja, hanem más problémákat is okozhat, különösen a meggyen­gült immunrendszerű vagy a tüdőbetegségben szenvedő személyeiméi.

Kutatási eredmények! A Manchesteri Egyetem kutatói megállapították, hogy a súlyos asztmás tünetekkel küszködő mintegy 1,1 millió britnek akár a 70 százaléka is allergiás lehet egy vagy több gya­kori penészfaj levegőben szálló spóráira.
Kezelés-kutatás: egy angol kutatócsoport azt tanulmányozta, kezelhető-e gomba elleni szerekkel a gombaspórák okozta asztma. Olyan kezelést szeretnének találni, amelynek révén csökkenthető lenne a súlyos asztmában szenvedők szteroidhasználata, és kevesebb heves rohamuk lenne. Kimutatták, hogy a gombaölő gyógyszerek kedvezően hatnak egyes olyan betegekre, akiknek asztmáját Aspergillus penészek okozzák (allergiás bronchopulmonáris aspergillosis), és azt remélték, sikerül valamilyen általánosabb összefüggést találniuk a gombaallergia és a súlyos asztmás tünetek között.

Súlyos asztmában és egy vagy több gombával szembeni allergiában szenvedő önkénteseknek vagy egy itrakonazol nevű gomba elleni szert, vagy placebót adtak nyolc hónapon át, majd elemezték az eredményeket.

Az itrakonazolt szedő betegek 60 százalékának tüneteiben állt be jelentős javulás.

Nem min­denki esetében hatásos a szer, de akinél igen, ott hónapokkal a kezelés után is meg­mutatkoznak az eredmények.

A kutatás tehát folytatódik: a szakemberek tovább keresik a válaszokat az allergi­ával és asztmával kapcsolatos kérdésekre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.