Allergia és asztma

Orrfolyás és orrdugulás – Amely egész éven át tart?

„A szénanátháról mindenki hallott már, arról viszont kevésbé, hogy a prob­léma egész éven át tarthat – panaszkodik Elizabeth. – Mielőtt kezelést kapott volna, Benny volt az »állandóan náthás gyerek«, és barátainak szülei nem voltak túl boldogok, amikor átment hozzájuk játszani.”

Benny a házipor-atkára és a macskára allergiás – betegsége a szénanáthához hasonló tüneteket okoz, mégpe­dig egész éven át. Annak ellenére, hogy az egyik leggyakoribb allergiás betegség, az állapotnak még köznapi neve sincs – az orvosok egész éven át tartó (perenniális) allergiás rhinitis néven emlegetik. Perenniális allergiás rhinitist bármilyen légi úton terjedő allergén okozhat, amelynek egész évben ki van téve a szerve­zet:

 • A házipor-atka mindenütt az első számú gyanúsított, de allergiás náthát okozhatnak más, ház körüli ízeltlábúak, pl. szúnyogok, muslicák, házilegyek, csótányok, múze­umbogarak, sőt a haleledelnek tartott lisztkukacok allergénjei is.
 • Problémát okozhatnak a penészgombák spórái – ezek a lakásban és a kertben egyaránt jelen vannak.
 • Déli tájakon a pollenek egész évben a levegőben lehetnek.
 • A halak kivételével minden otthon tartott állat allergizálhat (még a kígyók is).
 • A munkahelyi allergének ugyancsak előidéz­hetnek ilyen tüneteket. Erre minden esetben gondolni kell – sokszor ugyanis az allergiás rhinitis azt jelzi, hogy munkahelyi asztma van kialakulóban.

Olykor a bajkeverő anyag nem a levegővel, hanem az élel­miszerrel együtt kerül a szervezetbe. Mivel azonban ez ritkáb­ban fordul elő, először mindig azokat az allergéneket kell meg­vizsgálni, melyek a levegővel jutnak a szervezetbe – s csak azután szabad kizárásos diétába kezdeni.

A triád és a NARES

A perenniális allergiás rhinitis felismerését nehezíti két másik kóros ál­lapot, a triád és a NARES, melyek hasonló tüneteket okoznak. Bár ezek kialakulásában az immunrendszer is részt vesz, szoros érte­lemben véve nem allergiák.

A triád neve onnan ered, hogy három jól elkülöníthető tünete van:

 • a perenniális rhinitis,
 • orrpolipok – kis nyálkahártya-kinövések, amelyek tönkretehetik a szaglóérzéket,
 • az asztma.

A triádban szenvedőknél a három tünet többnyire fokozatosan ala­kul ki, nem meghatározott sorrendben, évek vagy akár évtizedek alatt. Sokan közülük eleve érzékenyek az aszpirinre és a rokon gyógysze­rekre, és ez az érzékenység előbb-utóbb minden ilyen betegnél kiala­kul. Az aszpirinérzékenység olykor rendkívül hirtelen lép fel, anafilaxiás sokkhoz hasonló reakció kíséretében.

Mivel ez halálos ki­menetelű is lehet, legjobb, ha a triádban szenvedők minden, aszpirin­nel rokon gyógyszert elkerülnek – akkor is, ha az aszpirin eddig nem okozott náluk problémát. Aszpirinhez hasonló hatóanyagot (acetilszalicilsavat) tartalmaz számos fájdalomcsillapító, valamint ízületi gyulladás és megfázás elleni készítmény – ezek vásárlása előtt tájéko­zódjon a gyógyszerésznél.

Mit takar a NARES kifejezés?

A NARES kissé erőltetett betűszó, a nem allergiás eozinofiliás rhinitis angol megfelelőjéből alkották, rájátszva a latin nares szóra, melynek jelentése: orrlyukak. Ezt a problémát az eozinofil granulociták okozzák, melyek az orrnyálkahártyában súlyos gyulladást idéznek elő. A NARES-ben szenvedők egy részénél később triád is ki­alakul.

A légi úton terjedő allergének azonosítására a bőrpróba megbízható módszer, ám ha valamilyen élelmiszer a felelős, a bőrpróba gyakran negatív eredményt ad.

Szövődmények

Az orrüreg váladékkal való telítődése problémákhoz vezethet a fülben, az orrmelléküregekben és a légutakban.

Ha a középfülből az orrba vezető fülkürt eldugul, a dob­üregben váladék halmozódhat fel. Ezt hívják szerózus (váladékos) középfülgyulladásnak vagy fülfolyásnak, melynek tünete a hallásromlás és kellemetlen pattogásérzés, esetleg fül­dugulás és -viszketés. Ha egy gyermeknél már kiskorától fenn­áll a probléma, előfordulhat, hogy nem is panaszkodik, mert azt gondolja, hogy fülének ez a normális állapota. Gyakran a halláskárosodás az első jel, amire a környezet felfigyel.

A másik lehetséges szövődmény az orrmelléküreg-gyul­ladás – az orrmelléküregekben, például az arcüregben lévő fo­lyadék ugyanis szintén az orrüregbe ürül. Ha az orrmelléküre­gekből az orrüregbe vezető nyílások elzáródnak, a váladék felgyülemlik, és fertőzés léphet fel.

A perenniális allergiás rhinitis miatt felső légúti panaszok is felléphetnek. A váladék az orrüreg hátulsó részéből kicsordul­va a garatba, onnan pedig a légutakba kerülhet, ami állandó váladékos köhögésre ingerel. Olykor tévesen asztmának hiszik. A rhinitis szakszerű kezelésével azonban mindezek a prob­lémák orvosolhatók, bár idült orrmelléküreg-gyulladás esetén rendszerint kiegészítő terápiára is szükség van.

Kezelés

Ha a probléma forrásaként egy adott allergént, pl. házipor-at­kát vagy penészspórát azonosítanak, érdemes megpróbálkozni a lakásból való kiküszöbölésével, mert ez elkerül­hetővé teszi a gyógyszerek használatát. Ha az allergéntől nem lehet megszabadulni, az immunterápia vagy a deszenzibilizálás valamilyen formája segíthet.

Az orrcseppek hatóanyaga közvetlenül a célterületre kerül, minimális adag is elég lehet, s így kevesebb mellékhatással kell számolni.

Az alábbi gyógyszerek használatosak:

 • kromoglikát az allergiás reakció megelőzésére
 • antihisztaminok az allergiás reakció által előidézett gyul­ladás megelőzésére
 • szteroidok a gyulladás enyhítésére

A szteroidos orrcseppek a NARES és a triád ke­zelésére is jól beváltak. Ha folyamatosan szteroidos cseppe­ket használ, az orvosnak félévente meg kell vizsgálni az orr­nyálkahártya állapotát. Ügyeljen arra, hogy a cseppeket helyesen juttassa be az orrába, különösen ha orrpolipja is van. Ha csípő, égő vagy száraz érzést tapasztal, azt sokszor a cseppekben lévő tartósítószerek okozzák, nem maga a gyógyszer.

Jegyezzük meg! Recept nélkül kapható orrcseppet ne használjon 1-2 napnál tovább: az allergia vagy a gyulladás kezelésére egyáltalán nem alkalmas, s különben is csak alkalmi „duguláselhárító”. Az orr néhány nap alatt hozzászokik, s amikor abbahagyja a használatát, pillanatok alatt újra bedugul.  Ez persze idővel elmúlik, de addig rendkívül kellemetlen. Ha az orrcsepp használatát követőén eldugul az orra, ne adjon be újabb cseppeket – szükség van erre az „elvonási tünetre”, hogy ismét rendbe jöjjön.

Ha az allergiaellenes gyógyszerek egyike se használ, a sima orrcseppek viszont igen, akkor valószínűleg nem allergiás betegségben, hanem ún. vazomotorikus rhinitisben szenved. Tünetei igen hasonlóak az allergiás rhinitiséihez, de tüsszögés és viszketés nem kíséri. A probléma antikolinerg gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető.

Kizárásos étrendről

A kizárásos étrend bármilyen élelmiszer-túlérzékenység igazolására alkalmas. A heveny allergiás rhinitisben szenvedők egy részénél, akiknél nincs kimutatott allergén, csodákra képes – köztük azoknál is, akiknél a váladéktermelődés olyan mértékű, hogy már a munkában és a mindennapi életben is akadályozza őket. Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha arra gyanakszik, hogy valamely élelmiszer a bűnös, vagy ha légi úton terjedő allergén egyértelműen nem mutatható ki. Rhinitisben nagyon gyakran az élesztő (kenyér, sör és B-vitamin-tabletták alkotórésze) a bajkeverő.

Ugyancsak érdemes megpróbálni az akupunktúrát az orrdugulás enyhítésére és a váladékfolyás megállítására, az allergiás rhinitis tüneteinek kialakulásában ugyanis a vegetatív ideg- rendszer játszik szerepet – a vazomotoros rhinitis tüneteinek pedig kizárólagos oka. A súlyos orrmelléküreg gyulladásban szenvedőknél esetleg a csontkovácsolás segítheti elő a váladék kiürülését.

A perenniális allergiás rhinitis kiváltásában ritkán lelki-érzelmi reakciók is közrejátszanak – ilyenkor a tünetek stressz- helyzetekben jelentősen súlyosbodnak. Ennek egyik megnyilvánulása az a típus, amikor a rhinitis tünetei (és olykor az asztmás panaszok) szeretkezés hatására lépnek fel. Ilyen esetben pszichoterápiás kezelés segíthet. (Először mindenesetre azt célszerű ellenőrizni, nem esetleg az ágyban lévő poratkákra allergiás-e az illető…)

Az orr – másképpen

A rhinitis szó jelentése: orr- (rhin-) gyulladás (-itis). Ugyanez a görög alapszó bújik meg a rinocéroszban is („orr-szarv”).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.