Allergia és asztma

Védekezés a beltéri penész és egyéb gombák ellen (asztmások figyelem!)

A levegő tele van olyan parányi részecskékkel amelyeket csak mikrosz­kóppal lehet látni – virágporszemcsékkel penészgombák spóráival apró növényi részekkel textíliákból származó szövetrostokkal Közülük a legnagyobb tömegben a penészgombák spórái vannak jelen.

A leghidegebb égtájak kivételével a levegőben több a penész­spóra, mint bármi más. (Angliában a rekordmennyiség 160 ezer spóra légköbméterenként – szemben az eddig mért legma­gasabb virágporszemcse-koncentrációval, ami csupán 2800/m3 volt.) Szerencsére azonban a penészspórák nem nagyon allergizálnak, különben ilyen hatalmas mennyiség belégzése következtében sokkal több embernél jelentkeznének tünetek.

Spórák szaporodása

A spórák a gombáknál ugyanolyan szerepet töltenek be, mint a növényeknél a magok, azaz új gomba sarjad belőlük. Az orvosok általában egyszerűen csak penészallergiáról beszélnek, mert a penészgombák okozzák a legtöbb panaszt, jóllehet allergizáló spórákat a kalaposgombák is termelnek.

Új-Zélan­don pl. kimutatták, hogy egyes asztmásoknál egy Ganoderma nevű, korhadt fatönkökön élő taplógombaféle okoz panaszo­kat, mely június közepén tömegesen ontja spóráit. A tapló­gombák világszerte elterjedtek, de eddig nem gondolták róluk, hogy allergiás reakciókat idézhetnek elő, így azt sem vizsgál­ták, milyen mértékben allergizálnak.

Az egysejtű élesztőgombák spórái is megtalálhatók a leve­gőben, s elképzelhető – bár ezt sem vizsgálták -, hogy akik al­lergiásak az élelmiszerekben lévő élesztőre, azoknál a beléleg­zett spórák is előidézhetnek tüneteket.

A lakáson belül és kívül

A penészeknek különböző helyeken különböző fajai tenyésznek. Van, aki szerencsés, és csak egy-két ritkább fajra allergiás. Sajnos azonban sok penészgomba a legváltozatosabb körülmények között is megél, a szabadban éppúgy, mint a lakásban. Egyes fajokkal szemben ráadásul keresztreakciók is felléphetnek, ami azt jelenti, hogy az érintettek többsége igen sokféle penészre reagál.

Jegyezzük meg! Otthonunkban mindenképp vissza kell szorítani a penészgombákat, és a szabadban is kerülni kell az olyan helyeket, ahol sok van belőlük.

Segíthet az is, ha kertünkben nem engedjük elszaporodni a penészgombákat – pl. ősszel a lehullott és összegereblyézett leveleket nem hagyjuk nagy kupacokban, hanem elégetjük, vagy egyéb módon eltávolítjuk.

Mindent a penészgombáról

A penészgombák gyakran csak a ház egyik részében (pl. a pincében) tenyésznek, ám a légáramlatokkal mindenhová eljuthatnak.

Védekezés a szabadban tenyésző penészgombák ellen

A penészgombák a talajban élnek, s rothadó növényi anyagokon, pl. lehullott leveleken, elszáradt növényeken, korhadó farönkökön, tuskókon, szénán, szalmán tenyésznek. Spóráik legnagyobb mennyiségben ősszel kerülnek a levegőbe. A vastag hótakaró nagymértékben csökkenti a levegőben lévő penészspórák számát. Amikor tavasszal a hó elolvad, a hidegben elpusztult növények ismét penészedni, korhadni kezdenek, így a spóratermelés hamarosan újra emelkedik.

Az időjárás a spórakibocsátást rendkívül összetett módon befolyásolja. Egyes penészfajok kizárólag száraz, szeles időben bocsátják ki spóráikat, míg másoknak a ködös, párás körülmények vagy a harmathullás kedvez. Az eső rengeteg spórát kimos a levegőből, ugyanakkor egyes fajokat spórák kibocsátásara ösztönöz. Egyes allergológiai központokban nemcsak a pollenek, hanem a penészspórák aznapi számáról is tudnak felvilágosítást adni, ám az előrejelzés akár csak a következő napra is szinte lehetetlen.

Jegyezzük meg! Azok állapotán, akik különösen súlyos penészspóra-allergiában szenvednek, sokat javíthat az, ha szárazabb területre költöznek, ahol nagyságrendekkel kevesebb gombaspóra van a levegőben.

Az alábbiakban olyan „penészveszélyes” helyek és tevékenységek szerepelnek, amelyek kapcsán nagyobb az allergiás tünetek fellépésének kockázata. Kerüljük az ilyen szituációkat, vagy viseljünk védőmaszkot, amely megakadályozza, hogy a spórákat belélegezzük.

Helyek

 • Gabonaföldek környéke a nyár második felében, a növények szárán tenyésző penészgombák miatt. A tünetek i leginkább aratás idején jelentkeznek.
 • Erdők, gondozatlan gyümölcsösök, olyan kertek, ahol komposzt vagy lehullott levelek vannak nagy mennyiségben, valamint üvegházak.
 • Források, vízesések környéke és más nyirkos, párás, ár­nyékos helyek.
Jegyezzük meg! Nyár vége és ősz, amikor a penészgombák bőségesen tenyésznek a lehullott leveleken és gyümölcsökön. Az első őszi fagy után, ami a talajlakó gombákat spóraki­bocsátásra serkenti.

Tevékenységek

Komposzthalmok, nedves széna vagy szalma, lenyírt fű- vagy lehullott levélhalmok bolygatása – ezek mind telis-tele vannak penészgombával. Lehullott levelek, gyümölcsök összeszedése. A kert locsolása, mert amikor a száraz talajt víz éri, spó­rák kerülnek a levegőbe.

A penészallergia egyik veszélyes formája

Annak, aki asztmája mellett allergiás az Alternaria nevű penészgombára is, javasolt, hogy a spóratermelő időszakban – orvosa jóváhagyásával – intenzívebben használja megelőző (szteroidos készítményt vagy kromoglikátot tartalmazó) inhalátorát. A majdnem végzetes kimenetelű asztmarohamok többnyire az Alternaria spóraidényében következnek be.

Az Alternaria spóráit rendszerint nyáron vagy ősszel bocsátja ki, ám ennek ideje a világ különböző részein más és más. Az Alternaria a szabad ég alatt a talajban, növényeken, magvakon, a lakásban pedig ablakkere­teken, szőnyegekben, textíliákban fordul elő.

 • Fűnyírás, ha a fű az utolsó nyírás után nincs eltakarítva. A fűkupacokban – hacsak nincs nagy szárazság – penész­gombák telepednek meg.
 • Elszáradt levelek és virágok eltávolítása a növényekről.

A beltéri penész

Az alábbiakban olyan beltéri szituációk szerepelnek, amelyek a penészérzékeny egyének számára gondot jelenthetnek.

Helyek

 • Nedves, nyirkos épületek, mert a nedvesség serkenti a penészesedést. Sohasem szabad olyan helyiségben alud­ni, amelynek falai, ablakai penészesek. A – sajnos nagyon gyakran túlszigetelt – lakóházakon kívül penészesek le­hetnek a régi templomok, kápolnák belső terei is.
 • Folyók mentén, tavak mellett, tengerparton álló épü­letek, a levegő magas páratartalma miatt. Kerülni kell az olyan helyiségeket is, amelyekben párásítóberendezés működik.
 • Fürdőszobák, zuhanyzók – hacsak szellőzésük nem kifo­gástalan -, a keletkező pára miatt.
 • Olyan helyiségek, amelyek rendszerint nincsenek fűtve, s így az épület (lakás) többi részénél hidegebbek – ezek­ben párakicsapódás léphet föl.
 • Olyan épületek, amelyekben revesedés (száraz korhadás) vagy nedves rothadás lép föl. Az ezt okozó, rettegett fa-anyagkárosító gombák nem minden penészérzékeny egyénnél idéznek elő tüneteket, de némelyeknél igen.
 • Olyan épületek, amelyeknek a régi faszerkezetét kicseré­lik, mivel ez a munkafolyamat rengeteg spórát kavar föl.
 • Olyan épületek, amelyekben nemrég vezették be a köz­ponti fűtést, mert a melegebb beltéri hőmérséklet a meg­lévő penészgombákat spórakibocsátásra serkenti.

Ha eljön a karácsony...

A karácsonyfák tűlevelein rendszerint apró, szabad szemmel nemigen észrevehető penészgombák nőnek, melyek, amikor a fát behozzuk a lakásba, spóráikat a meleg hatására a levegőbe juttatják.

 • Olyan épületek, helyiségek, amelyekben sok a szobanö­vény. A cserepes növények földjének felületén szabad szemmel nem látható penészgombák tenyésznek.
 • Pincék, padlások. Az üvegházak, melegházak is tele le­hetnek penészgombával, ha szellőzésük nem megfelelő.
 • Régiségkereskedések, gazdasági épületek, malmok, nya­ralók, hétvégi házak.
 • Tél, amikor a párakicsapódás miatt több a beltéri penész.

Tevékenységek

Penészszagú ruhákkal, függönyökkel, bútorokkal való foglalatoskodás – ezek lehet, hogy aktuálisan éppen szárazak, de ettől még tele vannak penészspórákkal.

Olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel való foglalatoskodás, amelyeket sokáig tárolunk (pl. nejlonzacskóban). Nem árt tudni, hogy az étkezési gombákon is gyakran nő ne­hezen észrevehető fehér penész.

Milyen színűek?

A penészfoltok a legkülönfélébb színűek lehetnek. Az élel­miszereken, pl. állott kenyéren, zöldségen, sajton zöldes, szür­kés vagy fehéres színűek, és gyakran bolyhos felületűek, ezt is­merik a legtöbben. De a fürdőszoba falán vagy a hűtőszekrény ajtajának tömítőgumiján lévő feketeség is penész.

Bizonyos helyeken csak a gyakorlott szem tudja észrevenni a penészt – pl. a fürdőszobaablak mintás tejüvegén, mert itt könnyen közönséges kosznak lehet nézni. Zuhanyfüggönyön, zuhany­kabinban pirosas-rózsaszínes vagy fekete penészfoltokat látha­tunk. A kerti növények levelein, terményeken élénk narancs­sárga színű penészgombák jelenhetnek meg („rozsda”), de előfordulhatnak rajtuk az ismertebb szürkés vagy feketés for­mák is.

Védekezés a beltéri penész ellen

A legfontosabb, hogy otthonunkban csökkentsük a páratartal­mat és előzzük meg a párakicsapódást, mert ezek az összes fe­lületen elősegítik a penészképződést a falakon, mennyezeten, ablakokon, csempéken, zuhanyfüggönyön, sőt a szőnyegeken is. Ha a páratartalmat sikerült csökkentenünk, nagytakarítással kell eltávolítanunk a penészgombák visszamaradt spóráit.

Ha nagyon súlyos allergiás tüneteink vannak, és azonnali  megoldásra van szükség, kerítsünk valakit, aki először a penészfoltokat és a spórákat tünteti el a lakásból, ezután követ­kezzen a páratartalom csökkentése, majd az ismételt takarítás.

Láthatatlanok?

Ne feledjük, hogy rengeteg láthatatlan penészspórát kavar föl maga a takarítás is, ezalatt tehát ne tartózkodjon a lakásban az, akinek penészallergiája van.

A penészek eltakarítása és újraképződésük megakadályozása

Ennek a feladatnak két megközelítése lehetséges:

 • egyszeri erőfeszítés annak érdekében, hogy a penészfolto­kat és a régi spórákat eltüntessük – otthonunkban sok millió lehet belőlük -, ugyanis ezek a spórák idézik elő az allergiás reakciót;
 • folyamatos erőfeszítés annak érdekében, hogy elejét ve­gyük a penész újraképződésének a problematikus helye­ken, pl. a fürdőszobában.
Szabaduljunk meg minden olyan bútortól, amely penész-szagú, mert ezek tele vannak régi spórákkal. Az ilyen szagú textíliákat, szöveteket alaposan mossuk ki. Penészspórák lehetnek régi ruhákban, könyvekben, újságokban is. Szabaduljunk meg minden olyan szőnyegtől és egyéb porózus anyagtól (pl. mennyezeti burkolólapoktól, lambériától), amelyek valamilyen okból (pl. beázás vagy behatoló árvíz miatt) átáztak és, hacsak nem lehet mindent 24 óra alatt kiszárítani, mindig ez legyen a teendő, ha a jövőben vízbehatolás történne.

Kutatási eredmények! A kutatások kimutatták, hogy az ilyen anyagok nagyon gyorsan bepenészesednek. A vízvonal felett is ellenőrizzük a falakat, ill. a falburkolatot, mert a nedvesség felfelé is terjed.

Hűtőszekrények vizsgálata!

A hűtőszekrények, fagyasztók ajtajának szigetelő gumicsíkjait alaposan, az összes vájaton végighaladva tisztítsuk meg a bennük megtelepedett fekete penésztől. A hűtők, fagyasztók, párásítók csepegtetőtálcáit is takarítsuk ki. A zuhanyfejeket és a légkondicionáló berendezést (a filtert is beleértve) tartsuk nagyon tisztán. Mindezt rendszeresen végezzük el.

Távolítsuk el az összes penészt az ablakok környékéről, a falakról, mennyezetről, csempékről és egyéb felületekről. Nagyon hatékony szer erre a célra az alkohol (pl. sebbenzin), mely hosszú időre gátolja a penész újraképződését. A másik megoldás, hogy a falakat hipó és víz 1:2 arányú keverékével mossuk le (vigyázat: a klór gőzei irritálhatják a szénanáthások, asztmások légútjait).

Keresztreakciók élelmiszerek és penészgombák között?

A penészallergiások egy részénél reakciót válthat ki, ha gombát vagy olyan élelmiszert fogyasztanak, amely élesztőt vagy egyéb gombát tar­talmaz (pl. penésszel érő lágy sajtok, aszalt gyümölcsök, szójaszósz, ecet). A jelenséget azonban tudományosan még alig vizsgálták.

Aggodalomra semmi ok

A penicillint, mely heves allergiás reakciókat válthat ki, a Pénicillium nevű penészgombából állítják elő. Szerencsére, úgy tűnik, hogy a gyógyszer és a Pénicillium spórái között nem lép fel keresztreakció.

Kaphatók speciális penészedésgátló sprayk is, de óvatosan bánjunk velük, mert ugyancsak irritáló hatásúak lehetnek. A penészfoltokat ne töröljük le száraz ru­hával, mert ezzel csupán szétszórjuk a spórákat. A jövőben tartsuk nyitva a szemünket, és ha új penészfoltokat látunk, azokat rögtön távolítsuk el. Vásároljunk új zuhanyfüggönyt és cseréljük rendszeres idő­közönként, vagy alaposan kezeljük penészedésgátló sprayvel. Ne tartsunk túl sok szobanövényt – mindenekelőtt azoktól váljunk meg, amelyek folyamatosan párás környezetet, ill. gyakori locsolást igényelnek.

A megmaradt növényekről az el­száradt leveleket, virágokat mielőbb távolítsuk el, a virágföld felső rétegét pedig időnként szedjük le, és terítsünk a helyébe friss földet – vagy ami még jobb, homokot, kvarchomokot. A szárított virágokból álló illatkeverékektől is szabaduljunk meg, mert tele lehetnek penészspórákkal.

A zöldségeket, gyümölcsöket mielőbb fogyasszuk el, és ke­nyeret vagy lekvárokat se hagyjunk sokáig állni, mert megpenészesednek.

Mit tegyünk, ha mindez nem vezet eredményre?

Ha a lakás nyirkossága, nedvesedése olyan eredetű, hogy nem lehet kiküszöbölni, szerezzünk be egy kifejezetten nagy teljesítményű párátlanítóberendezést, melyet nappal a hálószobában, éjszaka a nappaliban működtetünk. Ezzel a legtöbb penészgomba kiirtható, és újbóli megtelepedésük is kivédhető. Minden ablakot és ajtót csukjunk be abban a helyiségben, amelyikben a párátlanító éppen üzemel, és a szellőzőnyíláso­kat is zárjuk el. A légkondicionálás ugyancsak csökkenti a lakás levegőjének páratartalmát, de nem annyira hatékonyan.

A penészspórák távol tartása a légutaktól

A közönséges házipor rengeteg penészspórát tartalmazhat. Aki allergiás, annak mindaddig nem szabad porolnia, porszívóznia, padlót söpörnie, sőt ágyaznia sem, amíg a penészedés ellen fo­ganatosított lépéseknek nincs eredménye. Ha ez nem megold­ható, hordjon jó minőségű védőmaszkot. A maszk mellett hasz­nos lehet olyan speciális porszívó használata is, amely visszatartja az allergéneket, ill. azokat a lakáson kívülre üríti.

Maradhat még?

Ha mindent elkövettünk a nedvesedés, párakicsapódás és a penészedés ellen, még akkor is rengeteg penészspóra marad­hat a levegőben – különösen, ha régi házban lakunk, olyan­ban, amely korábban erősen nedvesedett, vagy amely nyílt víz­felület közelében áll. Ha tüneteink továbbra sem múlnak, érdemes bérelni vagy vásárolni egy jó minőségű HEPA légtisztítót, amely a spórákat is kiszűri a levegőből. Ventilátort, ventilátoros hősugárzót ne használjunk, mert ezek a padlóról és egyéb felületekről felkavarják a penészspórákat.

A lábgombásodás ellen

Allergizáló gombák nemcsak környezetünkben fordulnak elő, hanem a bőrön is megtelepedhetnek.

Ha allergiánkban lábgomba is szerepet játszik, elengedhetetlen, hogy a fertőzést gyógyszeres kezeléssel teljesen felszámoljuk.

 • Lábfejünket mindig alaposan szárítsuk meg, különösen a lábujjak között!
 • Viseljünk pamutzoknit és bőr- vagy vászoncipőt, amelyekben a láb nem fülled be, mert áteresztik az izzadságot.
 • A gombaellenes szerrel kezeljük cipőinket is!
 • Ha lábfejünk átnedvesedik, késlekedés nélkül váltsunk zoknit és cipőt!
 • Minden törülközőt és fürdőszobaszőnyeget mossunk ki magas hőmérsékleten a gombaellenes gyógyszerekkel történő kezelés megkezdésekor – majd ismételten annak befejezésekor.
 • Törölközőket, fürdőszobaszőnyeget, zoknit, harisnyát, lábbeliket soha ne használjunk közösen másokkal.
 • Strandon, uszodában, szaunázásnál, öltözőhelyiségben mindig viseljünk fürdőpapucsot; ha a családban másnak is van lábgombája, az otthoni fürdőszobában is foganatosítsunk hasonló óvintézkedéseket – és gondoskodjunk róla, hogy az érintett családtag ne mulasszon el orvoshoz fordulni.
Olykor tévesen lábgombának diagnosztizálják a lábfej atópiás ekcémáját – ez utóbbi allergiára hajlamos gyerekeknél nagyon gyakori probléma. Ha a bőr a lábujjak között nem érintett, akkor nem valószínű, hogy lábgombáról van szó, sokkal inkább ekcémára kell gondolni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.