Allergia és asztma

Akupunktúra segíthet az asztma tüneteinek csökkentésében?

Ha létezik olyan alternatív gyógyászati módszer, amely az elmúlt évtizedekben valóban hiteles­sé vált, az az akupunktúra, amit Kínában nagyon régóta használnak a betegségek kezelésére. Hosszú távú kedvező hatást azonban mindeddig nem sikerült kimutatni.

Az akupunkturát Kínában nagyon régóta használják betegségek kezelésére.
Az akupunkturát Kínában nagyon régóta használják betegségek kezelésére.
Figyelem: Bár vannak arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az akupunktúra hatékony lehet az asztma és az allergiás nátha ellen, mindeddig nagyon kevés kutatást végeztek arra vonatkozóan, miként is hathat az allergi­ás betegségekre.
A legtöbb betegség ezzel a módszerrel állapítható meg.
A legtöbb betegség ezzel a módszerrel állapítható meg.

Az almpunktúráról valószínűleg rögtön a tűszúrások jutnak az eszébe, pedig az csak kis része a módszernek. Alapelve az, hogy szervezetünkben életenergia, úgynevezett csí áramlik a meri­diánoknak nevezett láthatatlan útvonalak mentén. Ha valami útját állja a csinek, az fájdalmat és betegséget okoz. Az alaipunktúrás szakember hajszálvékony tűket szúr be a test meghatározott pontjaiba, hogy szabaddá tegye az energia áramlását. Máskor a bőrt nem átszaldtó lézersugarat alkalmaznak, vagy kézzel gyakorolnak erős nyomást a megfelelő pontokra.

Minden egyes betegségnek megvannak a specifikus akupunktúrás pontjai, amelyekre általá­ban a csökkent elektromos ellenállás a jellemző – ez adhat némi tudományos magyarázatot az alaipunktúra hatékonyságára vonatkozóan.

Hatása: Egyes feltevések szerint az akupunktúra hatására az agyban különféle vegyületek, például endogén endorfinok szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalmat és javítják a közérzetet (gondoljon a kimerítő futást követő feldobódottságra).
Az azstmára jó hatással van az akupunktúra kezelés?
Az azstmára jó hatással van az akupunktúra kezelés?

Mit mutatnak a vizsgálatok?

Egy vizsgálat megállapította, hogy az akut asztmás roham során alkalmazott akupunktúra az egyik teszt szerint 58, egy másfajta teszt szerint 29 százalékkal javította a tüdőfunkciót – mindkettő jelentős javulásnak szá­mít. Az akupunktúra asztmás rohamban való alkal­mazásával foglalkozó tanulmányok arra a megálla­pításra jutottak, hogy a kezelés nagyjából feleolyan mértékben javítja a légáramlást, mint a belélegzett béta2-agonisták, például a vényköteles szalbutamol.

Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a rövid távú (1-12 hetes) kúra kedvezően hat a tüdőfunkcióra, s csökkenhet a betegek gyógyszer­ használata. Másik kutatás során viszont, amelyben mérsékelt vagy súlyos asztmában szenvedő felnőt­teket és gyerekeket kezeltek négy héten át kéthe­tente alkalmazott akupunktúrával vagy álakupunktúrával (ez volt a placebo), nem észleitek jelentős változást a tünetekben, a gyógyszerhasználatban vagy a tüdőfunkcióban – sem a kezelés alatt, sem az utána következő időszakban.

Másik kísérletben az öt héten át kéthetente alkalmazott elektro-akupunktúra hatására mérsékelt vagy súlyos asztmában szenvedő felnőtteknél a tüdőfunkció jelentősen javult, a béta2-agonista gyógyszerek fo­gyasztása pedig nagymértékben csökkent a kont­rollcsoporthoz képest.

Az eredmények tehát vegyes képet mutatnak. A kutatók végkövetkeztetése az volt, hogy „a rendelkezésünkre álló adatok alapján nem tudunk ajánlást adni a pácienseknek, az orvo­soknak vagy az akupunktúrás szakembereknek”.

Figyelmeztetés! Ügyeljen rá, hogy a kezelést végző szakember gondosan betartsa a sterilizálásra vonat­kozó előírásokat, ön pedig tájékoztassa őt a szedett gyógyszereiről. Csak képzett, megfelelő minősítéssel rendelkező szakembert keressen fel!

Költség

A kezelést végző szakembertől, a lakóhely­től és a kezelés időtartamától függ.

Összegzés

Az akupunktúra biztonságos, nem fog rosszabbodást okozni az asztmájában vagy az aller­giájában. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy jelentős javulást hozna az asztmások állapotában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.