Általános egészségi állapot

Mi az igazság a multivitaminokkal kapcsolatban?

Ezek a készítmények a tápanyagban szegény étrend hiányosságainak pótlására szolgálnak azokon a napokon, amikor ugyan eltökélt szándéka, hogy egészségesen étkezik, ám a rohanásban mégis a gyorsétel győz. Mindig is úgy reklámozták őket: kis befektetés, nagy haszon. A multivitaminok garantálják, hogy a szervezet hozzá­jut mindahhoz a tápanyaghoz, amelyre a működéshez és a betegségek távol tartásá­hoz szüksége van. A hatalmas választék ismeretében nehéz a megfelelő készítmény kiválasztása, bár hozzáértők megkérdőjelezik, hogy egyáltalán szükség van-e rájuk.

Érdemes multi-vitamint szedni?

TALÁN A multivitaminok igen népszerűek, de ha valaki­nek elég változatos az étrend­je, valószínűleg nincs szüksé­ge rájuk.

Ha egészségesek vagyunk, és elég zöldséget, gyümölcsöt, tel­jes kiőrlésű lisztből készült ter­méket fogyasztunk, akkor – az Iowai Egyetem dietetiku-sa, dr. Diane F. Birt szerint -„nem igazán vesszük hasznát a multivitaminnak”. Igaz ugyanakkor, hogy a legtöbb ember étrendje korántsem ideális. Az amerikai gyerekek és fel­nőttek nagy része például nem jut elegendő E-vitaminhoz, kalciumhoz, magnéziumhoz és káliumhoz, a felnőttek tipikus étrendje pedig szegény A- és C-vitaminban is.

Meglepő módon a multi­vitamin akkor sem használ na­gyon, ha valakinek nem elég kiegyensúlyozott az étrendje

Dr. Birt tagja volt annak a bi­zottságnak, amelynek feladata a tudományos irodalom alap­ján felmérni a multivitaminok hasznát. Munkájuk eredmé­nyeként arra a következtetésre jutottak, hogy a multivitami-noknak sem a tiltása, sem az ajánlása nem indokolt.

Kevés olyan vizsgálat zajlott, amely azt elemezte volna, hogy csökkentik-e a multivitaminok valamilyen betegség kockáza­tát. A legtöbb elemzés vitami­nok és ásványi anyagok speciá­lis kombinációjával foglalkozott, és ezek találtak is némi bizonyítékot arra, hogy bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a multivitamin-készítmenyek, de rámutattak a fenn­álló veszélyekre is.

Kínában például 30 ezer em­ber adatainak feldolgozása nyomán megállapították, hogy a béta-karotint, E-vitamint és szelént tartalmazó étrend­kiegészítők csökkentik a gyo­morrák kockázatát, valamint a rákban való halálozás általá­nos kockázatát is. A vizsgálat alanyai között azonban sok alultáplált ember volt, emiatt az eredmények nem tekinthe­tők általános érvényűnek.

vitamin

Francia kutatók a rák koc­kázatának 31 százalékos csök­kenését regisztrálták olyan em­berek esetében, akik nyolc évig szedtek C- és E-vitamint, béta-karotint, szelént és cinket tar­talmazó kiegészítőt. Azon fér­fiak körében, akik vérében a vizsgálat kezdetekor normális volt a rákot jelző prosztata-specifikus antigén (PSA) szint­je, 48 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának kockázata, ugyanakkor néme­lyek vonatkozásában nőtt ez a kockázat. A nők esetében nem találtak rákellenes védőhatást.

Dr. Birt és kollégái arra sem találtak bizonyítékot, hogy a nagy adagban szedett, vitami­nokat és ásványi anyagokat tartalmazó kiegészítők védené­nek a szív- és érrendszeri, illet­ve más súlyos betegségek ellen. Egy kivétel azonban akadt: az időskori makuladegeneráció következtében kialakuló látás­vesztés később következett be, ha a betegek C- és E-vitamint, béta-karotint és cinket szedtek.

Jó ötlet a nemnek és korosztálynak meg­felelően összeállított multivitamin?

TALÁN Úgy tűnik, van ér­telme annak, hogy az egyes korcsoportok részére, nemek szerint más-más összetételű multivitamint fejlesszenek ki. Ezeknek valamivel több lehet a haszna, mint az általános készítményeknek.

A férfiak és a nők szervezete abban is különbözik, mennyi­re hatékonyan szívódnak fel bennük a vitaminok és az ás­ványi anyagok, ráadásul a kor­ral is változik a tápanyagszük­séglet. Mindez azt jelenti, hogy az egy kaptafára készült multi-vitaminok semmire sem jók? Igen is meg nem is. Valameny-nyi készítmény tartalmaz bizo­nyos alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A speciáli­san férfiaknak, nőknek vagy időseknek összeállított tablet­ták az összetevők arányában különböznek aszerint, hogy a két nem és a különféle kor­csoportok esetében mik a napi ajánlott adagok.

A testreszabás csak néhány esetben valóban hasznos, állít­ja dr. Roberta Anding, az Amerikai Dietetikusok Társa­ságának szóvivője. A férfiak­nak például kevesebb vasra van szükségük, ezért a nekik készült tabletták nem is tartal­maznak vasat. Ötvenéves kor után már nehezebben szívódik fel a szervezetben a B12-vita-min, ezért azok a készítmé­nyek, amelyeket kifejezetten időseknek ajánlanak, több B12-vitamint tartalmaznak.

A MEGFELELŐ MULTIVITAMIN KIVÁLASZTÁSA

Ha multivitamin szedése mellett dönt, ügyeljen az alábbi sza­bályok betartására.

Ne szedjen „emelt hatékonyságú” étrend-kiegészítőt. Ezek valószínűleg semmivel sem teszik Önt egészségesebbé, viszont az egyes tápanyagok túlzottan magas szintje veszélyes lehet, különösen ha egyébként kiegyensúlyozott az étrendje. Általános szabályként elfogadható, hogy nem szabad olyan multivitamint szedni, amely bármelyik tápanyagból többet tar­talmaz, mint a napi ajánlott adag 100 százaléka, kivéve ha ez orvosi utasításra történik. Kimutatták, hogy a multivitamint szedők 10-15 százaléka túlságosan sok A-vitaminhoz, vashoz és cinkhez jut.

Ne szedjen olyan multivitamin-készítményt, amely gyógy­növényeket tartalmaz. Kevés a bizonyíték arra, hogy ezek bármelyikének is lenne az egészségre hasznos hatása, és a helyes adagról sem áll elég információ rendelkezésre.

A forma nem számít. Multivitaminok kaphatók hagyományos tabletták, rágótabletták, valamint folyadékok formájában. Haté­konyságban ezek lényegében nem különböznek – azt válassza, amelyiket a legmegfelelőbbnek találja.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.