Általános egészségi állapot

Hiperaktivitás

Napjainkban számos olyan betegséggel találkozhatunk, amelyek néhány évszázada talán még ismeretlenek voltak. Ezek közül egy a gyermekeket érintő hiperaktivitás. Hogy civilizációs betegségről van-e szó esetében, vagy sokkal inkább bizonyos életfeltételek és körülmények egyidejű jelenlétéről, erről a szakemberek véleménye megoszlik. Az viszont tény, hogy a hiperaktivitás alapvetően többféle okra vezethető vissza.

Elsősorban azt szokták tapasztalni a hiperaktív gyermekek szülei, pedagógusai, hogy a gyermek túlságosan élénk, gyakoriak a konfliktusok vele kapcsolatban mind otthon, mind közösségben. A türelmetlenség, a túl sok beszéd, a másokkal való együttélés nehézségei, a kevés alvás és a nyugtalanság mind jellemezhetik a gyermeket.

Miért alakulhat ki hiperaktivitás?

Egyes elméletek szerint az agyban felszabaduló túl sok dopamin tehető felelőssé a betegségért. Mások szerint genetikai okok állnak a háttérben, de lehet szó várandósság idején történő dohányzásról, vagy akár a szüléskor fellépő oxigénhiányról. Emellett elfogadott az az álláspont is, hogy érzelmi megrázkódtatás válthatja ki az időszakosan előforduló hiperaktív időszakokat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a hiperaktivitást a gyerekek nagy része kinövi. S mi történik, ha mégsem? A felnőtt korban is megmaradó hiperaktivitás jellemző példája a munkamánia, ami szerencsére elmehet olyan irányba, hogy pályájukon kiváló eredményeket elérő felnőttek válnak az ilyen gyermekekből. Leonardo da Vinci, Walt Disney, sőt, Thomas A. Edison is hiperaktív személyiségek voltak.

A figyelemzavar nem biztos, hogy hiperaktivitás

A háttérben sokszor a leginkább egyértelmű dolog áll, mégpedig a vitaminhiány. Az immunrendszer erősítésével, valamint vaspótlással gyors javulás érhető el az ilyen gyermekek állapotában.

Bizonyított tény, hogy a hiperaktivitásért a túlzott cukorfogyasztás, valamint egyes élelmiszer-adalékanyagok is felelőssé tehetőek. Megfigyelhető, hogy a gyermekek egy-egy szelet csokoládé elfogyasztása után azonnal élénken kezdenek viselkedni. A rendszeres, nagymennyiségű édesség fogyasztása hiperaktivitáshoz is vezethet.

Nem csak az egészséges testsúly, de a hiperaktivitás elkerülése végett is rendkívül fontos, hogy minél kevesebb só, tea, tej, cukrot tartalmazó élelmiszer, jégkrém csokoládé szerepeljen a gyermekek étrendjében. Javasoltak a zöldségek, a gyümölcsök, a mandula, a rizs és a zab alapú ételek.

Évek óta felhívják a szakemberek a figyelmet a kóla fogyasztásának káros hatásaira, ennek ellenére gyermekek és felnőttek is nagy számban fogyasztják a magas foszfortartalommal és számos egészségtelen összetevővel bíró italt. Szoktassa le gyermekét ennek fogyasztásáról!

A természet patikáját nyugodtan alkalmazhatjuk gyermekek esetében is. A hagyományos gyümölcsteák helyett érdemes nyugtató hatású gyógynövényekből főzetet készíteni. A következő elegy remek választás lehet, s ha a gyermek nem szereti ízesítés nélkül, akkor mézzel és citrommal kedvelhetőbbé tehető a tea. A keverék álljon a következőkből: 10 g citromfű, 30 g macskagyökér, 30 g galagonyavirág és 30 g komló.

Illóolajok közül a nyugtató, relaxáló hatásáról már jól ismert cédrusfa, ilang-ilang, kamilla, levendula és citromfű remek választásnak bizonyulnak, és az alvást is elősegítik.

A kezelések során a következő területekre ajánlott összpontosítani: vese, agy, hipofízis, mellékpajzsmirigy, valamint a húgyvezeték.

Akupresszúra

Testen kezelendő pontok: Vab-4, Szb-6, Szb-7. Fül: Sen Men.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hiperaktivitás tünetei mérsékelhetőek a megfelelő mennyiségű kalcium és magnézium bevitelével. Ezek mellett B-vitamint és C-vitamint is ajánlott akár táplálék kiegészítők formájában is adni a gyermeknek. Komplex multivitamin készítmények szedésével elkerülhető, hogy az említett értékes vitaminokból hiány lépjen fel, ezzel okot adva hiperaktivitásra..

A B-komplex vitamin elősegíti az agy működését, valamint nyugtató, az idegrendszert kiegyensúlyozó hatású.

A C-vitamin szedése általában csökkenti a stresszt, de van, akit élénkít.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.