Általános egészségi állapot

Immunrendszer erősítése

Az immunrendszer fokozott védelme elsősorban a téli, kora tavaszi időszakban szokott aktuálissá válni, hiszen ekkor a hideg hónapok után gyakran kimerül a szervezet. Fontos lenne azonban egész évben odafigyelni erre, hiszen a betegségek megelőzése, és az egészségügyi kockázatok minimálisra csökkentése érdekében nem mindegy, mennyire egységben működnek az egyes szervrendszerek.

A mandulák, a lép, a csecsemőmirigy, a belek, valamint a nyirokrendszer tölti be az elsődleges szerepet abban, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket. Természetesen nem hanyagolhatjuk el a fehérvérsejtek szerepét sem, melyek speciális feladatokat látnak el. Abban az esetben, ha legyengül az immunrendszer, hajlamosabbak leszünk a megbetegedésekre, és közérzetünk sem optimális.

Milyen részei vannak az immunrendszernek?

Lássuk röviden összefoglalva, a szervezet mely részei játszanak szerepet abban, hogy immunrendszerünk tökéletesen működjön! Elsősorban a mandulák szoktak erről eszünkbe jutni. Gyakori mandulagyulladás esetén szokott előfordulni, hogy a szakember azok eltávolítását javasolja. Mielőtt azonban a szike alá feküdne, érdemes tudni, hogy ez kizárólag abban az esetben hasznos, ha a mandulák ténylegesen gyulladásos gócként vannak jelen szinte állandó jelleggel. Ellenkező esetben azok inkább védelmet jelentenek a fertőzésekkel szemben, az időszakonként előforduló mandulagyulladások pedig kikezelhetőek, immunerősítéssel megelőzhetőek.

A lép szerepe a fehérvérsejtek, a nyiroksejtek képzése, továbbá a régi vérsejtek lebontása. Hasonlóan fontos szerep jut a csecsemőmirigynek is, amely a pajzsmirigy alatt helyezkedik el, a szív felett. Az immunrendszer védelme szempontjából ez a legfontosabb szervünk. Az évek előre haladtával csökken mérete, és aktivitásának függvénye, hogy mennyire vagyunk ellenállóak.

Nyirokrendszerünk naponta 2-4 liter nyirokfolyadékot termel a sejtek között. Ezek a nyirokereken keresztül jutnak el a nyirokcsomókba, ahol a kórokozókat elpusztítja a rendszer. Emellett a nyirok a vízháztartásban is fontos szerepet tölt be.

Az immunrendszer különlegessége, hogy „emlékszik” arra, ha már találkozott egyfajta kórokozóval, és azonnal ártalmatlanítani tudja. Ez a magyarázat annak, hogy a gyermekkorban kapott védőoltások hatására egy életen át „emlékezik” a  rendszer, és ezáltal védelmet biztosít számunkra.

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet elégszer felhívni a figyelmet az életmódra, az egészséges életvitelre. Immunrendszerünk sokkal hatékonyabban működik akkor, ha kiegyensúlyozottak vagyunk, és megfelelően tudjuk kezelni a stresszt. Világosan látható tehát, hogy az immunrendszer működése jóval komplexebb annál, mint kizárólag a mikrotápanyagok bevitelére való odafigyelés és a biokémiai folyamatok optimalizálása.

A pozitív érzelmek legalább olyan fontos szerepet játszanak erőnlétünkben és ellenálló képességünkben, mint a stressz oldása, a rendszeres testmozgás, a legalább hét órán keresztül tartó alvás, valamint a normál testsúly megőrzése.

Táplálkozásunkkal egyértelműen befolyásolhatjuk az immunrendszer állapotát. A friss zöldségek és gyümölcsök mellett a megfelelő folyadékbevitel, a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok arányos fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a testsúly szempontjából se kelljen egészségügyi kockázatokkal számolni.

Kerülje el a tápanyaghiányt!

Bár mindennapjainkban széles választékban rendelkezésünkre állnak élelmiszerek, de korántsem mindegy, hogy milyen minőség kerül az asztalra. Fontos, hogy szervezetünk hozzájusson a megfelelő ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz, mint ahogy az egészséges testsúly megőrzése is lényeges. Sokan azt hisszük magunkról, hogy megfelelően táplálkozunk, ám szervezetünk mégis tápanyagért kiált. A vitaminhiányos állapot számos megbetegedést kialakulásáért felelőssé tehető, de hasonlóképp meg is előzhető, illetve kezelhető is mikrotápanyagok segítségével egy sor állapot.

A plusz kilókról pedig mindenképpen említést érdemel, hogy nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem bizony komoly egészségügyi kockázatot is.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kasvirág és az Astragalus pozitív hatással vannak az immunrendszer működésére.

Az illóolajok immunerősítés kapcsán is remek választásnak bizonyulnak. A kakukkfű, a teafa, az eukaliptusz vagy a bergamott e célra kiválóan alkalmas.

Lázcsillapítás

Meghűlés, influenza kapcsán gyakran tapasztaljuk a test hőmérsékletének megemelkedését. A láz egyértelmű jele annak, hogy a szervezet küzd a baktériumokkal, vírusokkal. Míg azonban a hőemelkedés hasznos, addig a láz már jelentősen befolyásolja a közérzetet, ezért, és a káros következmények elkerülése végett is mindenképpen csillapítani kell azt. Ha nincs otthon lázcsillapító, akkor remekül beválik a nagyanyáink által is alkalmazott módszer, a hideg vizes borogatás. Sok esetben még a lázcsillapítóknál is hasznosabbnak bizonyul.

Hőmérséklet-emelés

Megfázás idején hasznos lehet a forró fürdő. Igyunk meg egy forró teát, melegedjük át a forró vízben, dörzsöljük át testünket, izzadjunk, majd szárazra törölközve azonnal bújjunk ágyba. A test ilyen módon történő hevítése beindítja a nyirokrendszer működését, a kiválasztást, ráadásul a baktériumok és vírusok is magas hőmérsékleten pusztulnak a leggyorsabban.

A reflexológia kapcsán a kezelendő zónáknak egyértelműen azok a területek bizonyulnak, amelyek az immunrendszer működésében szerepet játszanak, vagyis a vesék, a húgyrendszer, a csecsemőmirigy, a mandulák, a lép, a nyirokrendszer és a belek.

Akupresszúra

Testen kezelendő pontok:  Vab-4,  Vab-11,  Gy-36, Kor-14. Fül: lép.

Napjainkban sokak szednek táplálék kiegészítőket, és sok esetben valóban ezek bizonyulnak a legjobb választásnak ahhoz, hogy az immunrendszer a megfelelő állapotba hozható legyen. A béta-karotin kifejezetten ajánlott azok számára, akik immunrendszerüket erősíteni szeretnék.

A C-vitamin fontosságához kétség sem férhet, nem véletlen, hogy megbetegedés esetén fokozott mennyiségben adagolandó az értékes vitamin. Fokozza a csecsemőmirigy hormon elválasztását, illetve növeli fehérvérsejtek számát is.

Pótolja a vashiányt!

Elsősorban gyermekek, idősek, és menstruáló nők érintettek vashiányban. Fontos azonban tisztában lennie azzal, hogy a kórokozóknak is szükségük van vasra, így kifejezetten megfázás idején nem ajánlott a vaspótlás. Egyébként pedig célszerű pótolni a raktárakat, hiszen az immunrendszer csak úgy tud megfelelően működni, ha nem hiányzik a vas sem a szervezetből.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.