Egészségmegőrzés

Hiperaktív gyerek és táplálkozása

A gyermekek természetüknél fogva mozgékonyak és szertelenek. Határtalan energiáik láttán a szülők sokszor úgy érzik, lehetetlen lépést tartani velük. De némely gyermek viselkedése több, mint a szokványos jókedv, vidámság. Az extrém, vagy hiperaktív viselkedés súlyos gondot okozhat a szülőknek.

Étrend és a hiper­aktivitás kapcsolata

Az 1960-as évektől ismert, hogy az étrend és a hiper­aktivitás bizonyos fokig összefügg. Az azóta szerzett isme­reteket igyekeznek alkalmazni agresszív vagy antiszociális visel­kedésű felnőtteknél is. Bár nyilván­valóan a környezetnek és a szociá­lis tényezőknek elsődleges szerepe van, a megfelelő táplálkozás is hozzájárulhat a kiegyensúlyozott lelkiállapot eléréséhez.

Mit tegyünk a hiperaktivitás ellen?

  • Egy bögre meleg mézes tej teljes kiőrlésű gabonából készült keksszel segítheti a hiperaktív gyermek elalvását, mivel a szervezet természetes nyugtatóinak termelődését serkenti. Legjobb lejekvés előtt egy órával elfogyasztani.
  • A ligetszepeolaj esszenciá­lis zsírsavakat tartalmaz; ezek védik a fejlődő idegrendszert, és segíthetnek a viselkedési problé­mák megoldásában.

Életkortól függetlenül minden­kinek – fiatalnak és öregnek egy­aránt – változatos és tápanyagok­ban gazdag étrendre van szüksége A jól összeállí­tott étrend – a gyermekeké is – aránylag sok összetett szénhidrátot tartalmaz, míg fehérje viszonylag kevesebb van benne. Bőségesen tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, míg feldolgozott és finomított ter­mékeket csak korlátozott mennyi­ségben. Fontos a megfelelő napi folyadékbevitel.

Hiperaktivitás

Tízből egy gyermeknél észlelhetők a hiperaktivitás jelei. Az állapot sokkal gyakoribb fiúknál. Jellegze­tes tünetei a nyugtalanság, fészke­lődés, ügyetlenség, beszédkényszer, türelmetlenség, ingerlékeny­ség, destruktív magatartás, a társa­dalmi beilleszkedés zavara, dühki­törések. Eddig nem sikerült a hiperaktivitás okát egyértelműen azonosítani: élelmiszerallergia, rossz táplálkozás, öröklött hajlam, az agyi ingerületátvivő anyagok szintjének rendellenessége, vala­mint környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak létrejöttében.

Sok gyermek kinövi a hiperaktivitást!

Ha azonban a kamasz­korban is tart, szakorvosi kezelésre van szükség. A kezelés kapcsán gyógyszereket írnak fel, ezt tanács­adással egészítik ki, gyakran be­vonva a családot is. Pszichiátriai kezeléssel, például kognitív terápi­ával is próbálkoznak.

Az étrend jelentősége viszont sokszor elkerüli a kezelőorvos fi­gyelmét, pedig a kevés feldolgozott és finomított élelmiszert tartalma­zó egészséges étrend sok esetben jó hatású. A hasznos tápanyagok­ban gazdag ételek célzott fogyasz­tása és azok kerülése, amelyek állítólag károsak, sok esetben megol­dást hozhat.

Több mint féktelen

A hiperaktív gyerme­kek viselkedését nem szabad összetévesz­teni a normális játszással. A friss (nem feldolgozott) élelmiszerekben gazdag táp­lálkozás elősegítheti a stabil lelkiállapot elérését ráadásul a mozgásigényhez iga­zodó energiaellátást is biztosítja.

A legjobb tápanyagok

A hiperaktivitás klasszikus tünetei ellen a következő tápanyagok java­soltak:

1. Esszenciális zsírsavak

A több­szörösen telítetlen zsírsavak közül azokat, amelyeket a szervezet nem tudja előállítani, a táplálékokból kell beszereznünk. A gyermekek­nek különösen szükségük van ezekre az idegrendszerük fejlődé­séhez. Kimutatták, hogy az esszen­ciális zsírsavak – az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak – hiánya visel­kedési problémákhoz vezethet.

Másrészről bevitelük növelése enyhítheti a hiperaktivitást, mivel javítja az agy anyagcseréjét. A fel­dolgozott termékek általában telí­tett vagy hidrogénezett zsírokat tartalmaznak, amelyek nem ren­delkeznek ezekkel a tulajdonsá­gokkal, és sok szempontból nem egészségesek.

2. A kulcsfontosságú tápanyagok forrásai

A hiperaktív gyermekek­nél gyakran alacsonyabb az omega-3 zsírsavak szintje. Ezek a vegyületek fontos szerepet játsza­nak az idegrendszer fejlődésében. Legnagyobb mennyiségben a zsí­ros húsú halak tartalmazzák, mint például a tonhal, hering, szardínia, lazac és makréla. Hetente 2-3 adag elfogyasztása lenne az ideális, de ha gyermekünk nem szereti a halat, adjunk helyette halolajkap­szulát.

A ligetszépe virágából készült olaj a bőrbe bedörzsölve a hiper­aktív gyermekeknél nyugtató hatá­sú. Ez az omega-6 zsírsavak jóté­kony hatását mutatja, amelyek megtalálhatók a ligetszépe olajá­ban, de a dióban, a szezámmag­ban, a mogyoróban és az olívaolaj­ban is.

3. B-vitamin

Alacsony tiamin – (B-vitamin-) bevitel szintén okozhat viselkedés­zavarokat, mivel a központi ideg­rendszer normális működéséhez tiaminra van szükség. A tiamin-hiányos emberek olykor agresszí­vek, kiszámíthatatlanok, impulzí­vak és sértődékenyek. A teljes kiőrlésű gabona, burgonya, dió- és mogyorófélék, magvak, húsfélék, tojás, barna rizs és a zöldségek sok vitamint tartalmaznak.

Más B-vi­taminok is szükségesek az idegsejtek működéséhez és az ingerületátvivő anyagok ter­melődéséhez: különösen a B3-és BA -vitamin, ezek serkentik az agyban a nyugtató hatású szerotonin képződését. Krómhiány is kiválthatja a hiperaktivitás tüneteit. A króm a cukor anyagcseréjéhez szükséges; a vörös húsok, tojás, tengeri halak, rákok, sajt, teljes kiőrlésű gabona és a melasz tartalmazza.

4. Cink és a magnézium

A cink és a magnézium hiányát egyaránt összefüggésbe hozták a gyermekkori hiperaktivitással. A magnéziumhiány tüneteként fel­léphet nyugtalanság, koncentráci­ós zavar, tanulási nehézség és ide­gesség. Sok cink és magnézium van a vörös húsokban, a dió- és mogyorófélékben, tengeri rákban, napraforgó- és szezámmagban, tel­jes kiőrlésű gabonákban, babban, friss zöldségekben és a szárított fü­gében.

5. C-vitamin

A C-vitamin védi a sejteket, így az idegrendszer sejtjeit is a szabad gyökök káros hatásaival szemben. A legtöbb C-vitamint a friss gyümölcsök és zöldségek tartal­mazzák.

Problémás ételek

Mindenki egyetért abban, hogy a kiegyensúlyozott étrend segít pó­tolni a szervezet elvesztett tápanya­gait, viszont arra nézve megoszlik a szakértők véleménye, hogy bizo­nyos ételek fogyasztása önmagá­ban is problémát okozhat-e.

A cukor szerepe. Néhány szak­értő szerint a finomított cukor hiperaktivitást okoz. Ez azzal állhat kapcsolatban, hogy a vér­cukorszint nagymértékű inga­dozása egyeseknél viselkedési zavarokat, agresszivitást és egyéb, hiperaktivitásra utaló tüneteket okozhat.

Kutatási eredmények! A kutatók azt találták, hogy az izgatott, nyugtalan viselke­dés, amit a cukor vált ki, sokkal kifejezettebb, ha reggel, éhgyomorra fogyasztja az illető. A hatás kevésbé kifejezett, ha az édes élelmiszert a nap folyamán később, egyéb ételekkel együtt fo­gyasztja. Más tanulmányok szerint épp ellenkezőleg, az édes élelmiszereknek, ételeknek (csakúgy, mint az összetett szénhidrátoknak) nyugtató hatásuk van.

A hiperaktív betegek egy részé­nél nem megfelelő a vércukorszint szabályozása. A problémát a króm­hiány súlyosbítja, ugyanis a króm segíti a vércukorszintet szabályozó hormon, az inzulin hatását; krómhiányban csökken a sejtek inzulin-érzékenysége. Bár a cukor alapvetően krómban gazdag, a finomítás során sokat veszít krómtartalmából.

Mi az igazság? Adalékanyagok

Ausztrál kutatók olyan hiperaktív gyermekeket vizsgáltak, akik jól rea­gáltak arra, ha ételeik nem tartalmaztak adalékanyagokat. Ha már egyetlen élelmiszer-színezéket újra adtak nekik, ismét megjelentek a panaszok: ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lettek, és alvászavar is előfordult.

Egy másik vizsgálat szerint a tartrazint (E102) tartalmazó italokat fogyasztó gyermekeknél viselkedészavarok lépnek fel. Tízből négy gyermeknél súlyos reakciót észleltek, és hármuknál ekcéma vagy asztma jelentkezett 45 perccel az ital elfogyasztása után.

A tartrazin csak egyike azoknak az ételekhez adott vegyületeknek, amelyekről kimutatták, hogy hiperaktivitást okozhatnak. Ilyen anya­gok még a gelborange (E110), az eritrozin (E127), a benzoesav sói (E219), ill. a E210, E320, E321 és az MSG (nátrium-glutamát) jelű adalékanyagok. Esetleg javulást érhetünk el, ha kizárjuk ezeket az adalékanyagokat a táplálkozásából. Vásárlás előtt feltétlenül ellenőriz­zük tehát az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adalékokat.

Az egyensúly helyreállítása

Összetett szénhidrátok fogyasztá­sával (a teljes kiőrlésű lisztből ké­szült kenyér, tészta, hámozatlan burgonya, barna rizs) segíthetünk stabilizálni a vércukorszintet. Táp­anyagokban is gazdagabbak, mint a finomított szénhidrátot tartalma­zó élelmiszerek (a fehér kenyér, hántolt rizs, édességek, sütemé­nyek, kekszek).

Élelmiszerallergia

Számos tanulmány foglalkozik az étel­allergia és a viselkedészavarok, a hiperaktivitás között meg­figyelhető összefüggéssel. A leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek a búza, a tehéntej és származékai, a tojás, a cukor és a csokoládé. A tea, a kávé és a koffeintartalmú szénsavas üdí­tők, mint a kóla, szintén problé­mát okozhatnak.

Az allergiát kiváltó élelmiszerek megvonásával jelentős sikereket értek el a hiperaktív gyermekek gyógyításában. Mégis, mielőtt bármit végérvényesen kiiktatunk a gyermek étrendjéből, beszél­jünk a kezelőorvossal vagy dietetikussal, hogy nem szükséges-e előzetesen allergia­tesztet csinálni.

Étrend az egyenletes energiaellátásért

A hiperaktív gyermekeknek az egész nap folyamán szükségük van összetett szénhidrátokra és friss, feldolgozatlan élelmiszerekre, hogy vércukorszintjük stabil maradjon.

  • Reggelire: Teljes kiőrlésű lisztből készült muffin, pirítós buggyantott vagy jött tojással; teljes kiőrlésű gabonapelyhek friss gyümölccsel; banános palacsin­ta, pekándióval és juharsziruppal
  • Ebédre: Sajtos zöldséges omlett vegyes babsaláta, sajtos makaróni karfiollal és brokkolival; pizza salátával; garnélarák avokádósalátával; füstölt lazacos, csirkés vagy sonkás szendvics. A második fogás lehet jó minőségű jég­krém, természetes alapú zselé, joghurt vagy friss gyümölcs.
  • Estére: Magas keményítőtartalmú éte­lek, például tészta csirkével, zöldségekkel vagy garnélarákkal (a receptmutatót), lazac ananászos szósszal rizzsel vagy tésztával tálal­va; tepsis bab és zöldség egytálétel galus­kával vagy sült burgonyával. Gyümölcsös piték, lepények egy kevés tejszínnel.
  • Napközben: Adjunk a gyermeknek bőségesen vizet. Viszont ne igyon koffe­intartalmú italokat (kólát se, vagy mesterséges adalékanyagokat, pl. tartrazint tartalmazó gyümölcslevet. Nassolhat friss vagy aszalt gyümölcsöt, egy maréknyi diót vagy más magot, sós kekszet, ropit, gyümölcsturmixot.
  • Elalvás előtt: Ha gyermekünk nyugtalan, kínáljuk meg egy szelet mézes vagy banános Graham-kenyérrel, muffinnal vagy sima keksszel Igyon hozzá kamilla- vagy macskagyökérteát vagy meleg mézes tejet.
  • Sűrű, rostdús bagolyborsó és piros húsú paprika keveréke bőségesen meghintve zöldfűszerekkel. A bagolyborsó népszerű a gyermekek körében, enyhén édes, a dióhoz

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.