Élelmiszerek

Körte származása, alkotóelemei, egészségtani jelentősége

Az alma és a birsalma mellett a körte is az almafélék családjához tartozik, s a körte ennek a gyümölcsfajtának a legédesebb – és alakját tekintve legnőiesebb – képviselője. Enyhén zamatos, nem túlságosan édes, és kifejezetten könnyen emészthető. Szénhidrát-, vala­mint ballasztanyagának köszönhetően tápláló, s jócskán találunk benne vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Az érett körtét ugyanakkor rövid időn belül el kell fogyasztani, mert nem tartható el sokáig. Ha a legkisebb nyomás is éri, gyorsan romlásnak indul, és íze is kellemetlenné válik.

Honnan származik a körte?

A régészeti leletek arra utalnak, hogy a körtefa termése Közép-Európában már a kőkorszakban is elterjedt volt. E vadon termő fajták mutációja és keresztezése folytán jöttek létre azok a kultúrnövények, amelyeket a rómaiak terjesztettek el Európa más területein is, s amelyeket már a germán népek is termesztettek. Céltudatos keresztezési eljárások eredményeként jött létre a napjainkban világ­szerte létező mintegy 2500 körtefajta, amelyeket étkezé­si, befőzési, illetve szeszfőzési célra felhasználható fajták szerint osztályozhatunk. Az étkezési körtefajtákat érési időpontjuktól függően nyári, őszi és téli körtékként szokás csoportosítani.

Az almától eltérően a körték között csak kevés fajta alkalmas a hosszabb tárolásra, ezért a gyü­mölcsöt célszerű frissen elfogyasztani. A rövid eltartha­tóság miatt a termés jó részét feldolgozzák (cukrozott, szárított gyümölcsnek, gyümölcslének). Különlegesen ér­tékes körtefajták a Vilmos körte és az Alexander.

Milyen alkotóelemekből áll?

A körte magasabb gyümölcscukor-tartalmának és keve­sebb gyümölcssav tartalmának köszönhetően édesebb az almánál. Szénhidrát- (azaz gyümölcscukor-) tartalma 16%, ez a banán utáni legmagasabb érték a friss gyümölcsök esetében. A gyümölcscukor és az oldódó ballasztanyag, a pektin kombinációja a körtében is egészséges és vércukorbarát módon fordul elő.

Emellett van benne többféle B-vitamin, továbbá C-vitamin, valamint az almánál kissé nagyobb mennyiségű béta-karotin. Jelentős mértékben tartalmaz káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, fosz­fort, cinket, jódot és rezet. Illatát és zamatát a benne rej­lő többféle illatanyagnak, valamint a csersavnak köszön­hetjük.

Legfontosabb tudnivalók a körtéről dióhéjban

  • A körte érdemtelenül került háttérbe nálunk. Cserzőanyag-tartalma jól segíti az emésztést.
  • A körte erősítő hatású élelmiszer, ezért különösképpen előnyös idősebbek, ter­hes anyák, betegségek után lábadozók számára.
  • A körtében található egyik nyomelem, a bór a legfrissebb kutatási eredmé­nyek szerint csonterősítő hatású.
  • A körtelevélből főzött tea hatásos lehet húgyúti megbetegedésekre.
  • A (bio)körtét lehetőleg héjastul fogyasszuk, minthogy a legtöbb értékes anyag közvetlenül a héj alatt található.
  • A körte ideális nyalánkság azoknak, akik kedvelik az édességet, de nem akarnak hízni. Gyümölcscukor-tartalma a glükóztól eltérően nem juttat fokozott inzulinmennyiséget a vérbe, azaz nem eredményez zsírlerakódást a zsírsejtek­ben.
A körte jó kedvre derít, támogat­ja a szív- és érrendszer működé­sét, a magas vérnyomásban szenvedőknek mindenképpen rendszeresen kell fogyasztaniuk.

A körte egészségtani jelentősége

A teljesen érett körte könnyen emészthető. Segíti a bél­működést, ezzel a székrekedés elkerülését is. A benne található csersav folytán rendkívül előnyös gyomorideges­ség esetén, valamint a gyomor- és bélrendszer gyulla­dásos megbetegedéseinek kezelésére. Minthogy több bázikus, mint amennyi savas ásványi anyagot tartalmaz, kiegyenlítőén hat szervezetünk sav-bázis egyensúlyára. Káliumtartalma folytán vízhajtó hatású, ami nemcsak az idegsejtekre van jótékony hatással, de óvja a szívet is.

A magas vérnyomásban szenvedőknek épp ezért rendsze­resen kell körtét fogyasztaniuk. A szív- és érrendszerre kedvező hatással van a benne található pektin is, amely egyértelműen pozitív hatást gyakorol a koleszterinszintre, megakadályozva az érelmeszesedés kialakulását. Ugyan­csak kedvezően befolyásolja a húgysavértéket, ezért külö­nösen ajánlott köszvényben, ízületi gyulladásban, reumás megbetegedésekben szenvedők számára.

Figyelem: a nem teljesen érett körte érzéke­nyebbeknek megfeküdheti a gyomrát, és felfúvódáshoz is vezethet. A gyerekeknek és érzékeny felnőtteknek ezért mindenképpen csak teljesen érett, esetleg rövid ideig párolt körtét célszerű fogyasztaniuk.

Narancsleves körteital

Hozzávalók (2 személyre)

1 narancs, 1 érett körte, 2 evőkanál ros­tos körteié, 1 evőkanál méz, szénsavmen­tes ásványvíz

Elkészítés

A narancsot félbevágjuk, kifacsarjuk. A körtét megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, majd apróra vágjuk. A körte­darabokat a narancslével, a körtelével és a mézzel turmixgépben elpépesítjük. Hosszú poharakba elosztjuk, és hideg ás­ványvízzel hígítjuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.