Babaápolás

A baba tápszeres etetése – szeretettel

A szeretet minden etetés legfontosabb eleme, függetlenül attól, hogy a tápszer a baba fő tápláléka-e, vagy csak a szop­tatás kiegészítése. Az anya mindig szere­ti a gyerekét, de ezt vele is tudatni kell. A szoptatás természetes velejárója a ket­tejük közötti bőr- és szemkontaktus, amire a csecsemő agyának fejlődéséhez és a ragaszkodás képességének kialaku­lásához elengedhetetlenül szüksége van.

Aki üvegből eteti a gyerekét, annak erről a kapcsolatról külön kell gondoskodnia, bár időnként a legjobb szándék mellett is előfordul, hogy az anya gyorsan sze­retne túlesni az etetésen, és ennek oltá­rán feláldozza az együttlét meghittségét.

Gondoskodjunk tehát róla, hogy etetés közben nem veszítjük el a kapcsolatot a gyermekkel:

Nem szabad tartóba tenni a cumisüveget!

Egy kisgyerekben, aki legalább annyira éhes a babusgatásból érzékelhe­tő szeretetre, mint az ennivalóra, a tartóban kapott üvegtől erős hiányérzete marad. Ez nemcsak érzelmi szempont­ból káros, hanem testileg is. Egyrészt még hátradönthető etetőszékben vagy baba­ülésben is fennállhat a félrenyelés, fulla­dás veszélye. Ráadásul ha fekve eszik, könnyen begyulladhat a füle.

Ha már van foga, és a cumisüveggel a szájában elalszik (ami nem fordulhat elő, ha az anyja tartja az üveget), a szájában pangó tápszertől elromlik a foga. Bármennyire kényelmes is tehát, akkor sem szabad tar­tóban adni a gyereknek a cumisüveget, és akkor sem szabad hagyni, hogy az any­ja nélkül egyen, ha ezer dolgunk lenne, és emiatt néhány elmarad.

Bőr a bőrhöz

Kutatási eredmények iga­zolják, hogy a bőrkontaktusnak óriási fontossága van a csecsemők fejlődése szempontjából. De minden kutatásnál meggyőzőbb az a meghitt, boldog érzés, ami a szülőt és gyermekét eltölti, ha bő­rük egymáshoz ér. Ezért amikor etetéshez ölünkbe vesszük a gyermeket, ha csak le­het (társaságban nyilván nem lehet, de otthon nincs akadálya), gombolkozzunk ki, és öleljük magunkhoz. A jótékony hatás kiváltására nemcsak a női bőr al­kalmas, az is célravezető, ha az apa eteti a saját csupasz melléhez ölelve.

Váltott karral

A gyereket tartó kar vál­togatása szintén a szoptatás természetes velejárója (aszerint, hogy melyik emlő­ből szopik), amit tápszeres táplálás ese­tén tudatosan kell utánozni. Az etetés félidejében történő karcsere kettős célt szolgál: egyrészt a baba a másik oldalról is körülnézhet a világban, másrészt ke­vésbé fog elfáradni a karunk.

Hadd mondja meg a baba, mikor elég

Etetéskor a baba parancsol. Ha azt lát­juk, hogy alig 85 grammot evett, holott 120 grammot kellett volna, eszünkbe ne jusson beleerőltetni a különbözetet! Az egészséges baba ismeri a mértéket. A tápszeres babák között éppen azért több az elhízott, mert túletetik őket, a többiek ellenben csak annyit szopnak, amennyit kívánnak.

Ne sajnáljuk az időt

A szoptatott cse­csemők azután is szeretnek a mellen ma­radni, és még egy darabig szopni, ha már nincs benne tej. Mivel erre az üres cu­misüveg nem alkalmas, próbáljunk ne­ki valami hasonló örömöt szerezni: ha az üveg kiürült, és a baba nem merült jóllakott álomba, egy darabig még ma­radjunk együtt.

Ha úgy látjuk, hogy a gyerek az etetések után még rendszere­sen szopogatna, helyezzünk kisebb lyukú cumit az üvegre, hogy az egyes étkezések alatt többet cumizhasson, vagy etetés után rövid időre tegyünk cumit a szájába. Ha etetés után elégedetlenkedik, talán nem kapott eleget. Próbáljuk néhány grammal növelni az adagot, hogy kiderüljön, az éhség gyötri-e, vagy valami más.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.