Babaápolás

A gyerek eszik a padlóról?

„A babám mindig leejti a kekszét, azután felveszi, és megeszi. Ez olyan egészségtelennek tűnik – vagy nem?”

Ha nem is tartjuk a padlót olyan tisztán, hogy „enni lehessen róla”, a baba nyu­godtan piknikezhet rajta. Vannak mikrobák a padlón, de nem jelentős szám­ban. Ezek többnyire azok a baktériumok, amelyekkel a baba szükségszerűen talál­kozott már, különösen akkor, ha gyak­ran játszik a padlón. Általában ugyanez a helyzet más lakások padlójával, a bol­tokkal és az áruházakkal, ha azonban sérti az esztétikai érzékünket az, hogy a gyerek a padlóra került kekszet visszateszi a szájába, nyugodtan dobjuk ki, és adjunk másikat.

Tartsuk azonban szem előtt, hogy a vírusokkal vagy baktériumokkal való minden találkozás az immunrend­szert építi és a babát erősíti, tehát ne ag­gódjunk a következő alkalommal, ami­kor a kicsi a bevásárlókocsi fogantyúját rágcsálja.

Vannak azonban kivételek

A bakté­riumok száraz felületeken nem tudnak nagyon elszaporodni, azonban nagyon gyorsan osztódni kezdhetnek a nedves vagy vizes helyeken. Ha van rá esélyünk (vagyis ha el tudjuk csípni a falatot, mi­előtt a szájában landol), ne engedjük, hogy olyasmit egyen, ami a fürdőszoba padlóján, egy pocsolyában vagy más, ned­ves felületen megfordult.

A nedvesség az ételen is problémát jelenthet

Nem al­kalmas fogyasztásra az olyan keksz vagy bármilyen étel, amit egy ideig már rág­csált, azután otthagyott (akár tiszta fe­lületen is) pár órára, míg a baktériumok elszaporodhattak. Ne hagyjunk a padlón heverni tehát nedves hulladékot ott, ahol a baba újra felszedheti! Természetesen nem mindig van alkalmunk arra, hogy ezt megakadályozzuk; a kicsik gyakran „nyernek vissza” régen elvesztett ételma­radékot (vagy megtalálnak háromnapos gyümölcslével töltött csőrös bögrét), és a szájukba veszik, mielőtt megakadályoz­hatnánk. Szerencsére ritkán betegednek meg ettől.

Egy másik kivétel: ha az ott­honunk régi, ólomtartalmú festékkel van kifestve, és a falak rossz állapotban van­nak, akkor nem biztonságos a padlóról enni.

Akkor is elővigyázatosnak kell len­nünk, ha kimozdulunk

Sokszor előfor­dul, hogy a kicsik leejtik az üvegüket az utcán, és utána szájukba veszik anélkül, hogy betegek lennének, azonban kétség­telenül nagyobb a veszélye annak, hogy veszedelmes kórokozókat szedünk fel ott, ahol kutyák vizelnek és piszkítanak és emberek köpködnek. Cseréljünk ki vagy öblítsünk le minden ételt, üveget, cumit vagy játékot, ami leesett az utcán, külö­nösen akkor, ha a talaj nedves!

Használ­junk törlőkendőket a cumik vagy játékok letörlésére, ha folyóvíz nem áll rendelke­zésre. A játszótereken, ahonnan a kutyák ki vannak tiltva – és a felnőttekben talán van annyi belátás, hogy nem köpködnek itt -, valószínűleg kevésbé kell aggód­nunk, ha a talaj nem nedves – a felületi piszok gyors letörlése elegendő lesz.

A pocsolyák azonban veszélyes, kórokozó bak­tériumokat rejthetnek, és a babákat, valamint a játékaikat és ennivalójukat tartsuk távol ezektől! Ha el akarjuk kerülni azt, hogy választanunk kelljen (a visító gyerek lecsillapítása vagy a kétes tisztaságú falat eldobása a biztonság cél­jából), mindig legyen nálunk tartalék.

Mossuk meg gyakran a kicsi kezét (ezt a szokást jó, ha már most megta­nulja), vagy használjunk törlőkendőket vagy fertőtlenítőgélt, ha nincs a közelben szappan és víz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.