Babaápolás

Bababiztos otthon?

„Mindig azt mondogattam, hogy egy baba nem változtathatja meg az életemet. A mászós korba került lányom mellett azonban az évek során összegyűjtött értéktárgyak veszélybe kerültek. El kellene tennem ezeket, vagy tanítsam meg őt arra, hogy tartsa távol magát tőlük?”

Sok porcelánboltban annyira találna szí­ves fogadtatásra egy elefánt, mint egy hét vagy nyolc hónapos baba. Valójában a törékeny értéktárgyaink olyan biztonság­ban vannak a nappalinkban, mint a kicsi­ke lenne egy bikaviadal kellős közepén.

Tehát ha nem akarjuk, hogy a baba talpa alatt zúzódjon össze a Párizsban beszerzett kristálykehely vagy az a már­kás porcelánváza, amit a legjobb barát­tól kaptunk nászajándékba, akkor tegyük el ezeket a gyerek elől, amíg elég idős és eléggé felelős nem lesz ahhoz, hogy tiszte­lettel bánjon ezekkel – ehhez még hosszú évekig kell várni. Tegyünk hasonlókép­pen az olyan tárgyakkal (dísztárgyakkal és egyebekkel), amelyek eléggé nehezek ahhoz, hogy a kicsi megsérülhessen, ha magára rántja.

Azért nem feltétlenül szükséges, hogy a család a csupasz négy fal között tölt­se a következő éveket

Ha azt akarjuk, tanuljon meg együtt élni a finomabb és törékenyebb dolgokkal, szükséges már ilyen korában megismernie ezeket. Hagy­juk a gyűjtemény néhány strapabíróbb és kevésbé értékes darabját a baba keze ügyében! Ha hozzányúlna, határozot­tan mondjuk neki: „Nem, ne nyúlj hoz­zá! Ez anyáé és apáé!”

Adjunk neki egy játékot, és mondjuk neki, hogy ez az övé

Ha kitart amellett, hogy a tiltott tárgyhoz nyúljon, tegyük el (a túl sok­szor elhangzó „nem” hatástalanná vá­lik), és vegyük elő egy másik napon. Nem számíthatunk arra, hogy engedel­meskedik (a kicsi babák memóriája rö­vid), de a gyerek végül megérti. Amint idősebb lesz, tarthatunk gyakorlati oktatást – ekkor kezében tarthat és meg­felelő módon dédelgethet törékeny tár­gyakat, erős felügyelet mellett, azzal az értékes tapasztalattal gazdagodva, hogy hogyan bánjunk az értékes tárgyakkal.

Ha bízhatunk abban, hogy messzire elkerüli ezeket vagy óvatosan bánik ve­lük, visszatehetjük a kristálykelyhet és a porcelánvázát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.