Gyógynövények

Eukaliptusz, hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Eukaliptusz (Eucalyptus sp.) története, alkalmazott drogjai

Az eukaliptuszolaj világszerte az egyik legnagyobb forgalmú illóolaj. Az eukaliptuszfa Ausztráliában őshonos, a helyi őslakosok számára gyógyászatilag nagyon jelentős növény. Mivel nagy vízszívó képességű, mocsarak kiszárítására eredményesen ültetik, így a malá­riát terjesztő szúnyogok kedvezőtlen életviszonyok közé kerülve elpusztulnak. Főleg a trópusi éghajlatot kedveli, de a mediterrán vidékek mocsaras területei is kiváló termőhelyek számára. Monokultúrákat alkot, más fajokat nem tűr meg maga kö­rül.

A modern gyógyászatban az eukaliptuszlevelet és az eukaliptuszolajat használják fel, mindkettő megtalálható a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.

A levéldrogot az Eucalyptus globulus Labill. (Myrtaceae) idősebb ágainak egész vagy aprí­tott, megszárított levelei szolgáltatják (Eucalypti folium Ph. Hg VIII, eukaliptuszlevél). A drog dörzsölve jellemző fűszeres (cineol) illatú, kesernyés, égető, majd fanyar, hűsítő ízű.

Az aprítatlan drog illóolaj-tartalma legalább 20 ml/kg, az aprította 15 ml/kg.

Az eukaliptuszolaj (Eucalypti aetheroleum Ph. Hg. VIII.) cineolban gazdag Eucalyptus fajok (E. globulus Labill., E. polybractea R.T. Baker, E. smithii R.T. Baker) friss leveleiből vagy ágvégeiből vízgőz-desztillációval és finomítással előállított illóolaj. Színtelen vagy halványsárga színű, jellegzetes, kámforra emlékeztető szagú folyadék. Íze kámforhoz ha­sonló, égető.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A levéldrog 0,5-3,5% illóolajat, flavonoidokat, cserzőanyagot, keserűanyagot tartalmaz. A hatásért elsősorban az illóolajat teszik felelőssé.

Az illóolaj fő tartalomanyaga a cineol (70-85%) és más monoterpének (α-pinén, β-pi-nén, limonén) valamint néhány szeszkviterpén (pl. globulol, aromadendrén).

Általános hatása

Hevítő vértisztító, élénkítő, pangást szüntető. Aromájának köszönhetően igen erős fer­tőtlenítő, vírusölő, baktériumölő, féregűző, rovarriasztó. Az élősködőket képes kiirtani a szervezetből. Lázcsillapító, hurutlazító, nyálkaoldó, köptető. Nyugtatja az idegrend­szert, hajtja a vizeletet. Fájdalomcsillapító, élénkítő, emésztést fokozó, tisztítja a testben található csatornákat. Orvosi műszer fertőtlenítője is lehet szükség esetén!

Lélektani hatása

Eloszlatja a zavaros gondolatokat, felszabadítja a nyomasztott lelket, ezáltal meg­nyugtat. Megszünteti a beszűkült élettér, a kilátástalanság érzését. A fertőzött ér­zelemvilágot és gondolatvilágot megtisztítja, miáltal fokozza az életkedvet, a lelke­sedést és a szeretetet. Könnyebbé teszi a kapcsolatteremtést, oldja a görcsöket, segít felszínre hozni a tiszta szándékokat. Felszárítja az érzelmi mocsarakat, a problémák tisztázására serkent, támogatja az értelem megnyilvánulásait. Ellazít.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A népi gyógyászatban a levelet megfázásos betegségek kezelésén kívül használták hólyag-gyulladás, cukorbetegség, gyomorhurut, vesebetegségek, gégegyulladás, malária, sömör, ótvar, sebek, húgycsőgyulladás kezelésére. Az ajúrvédikus orvoslásban meghűléshez társu­ló fejfájás kezelésére alkalmazzák.

Az illóolajat belsőleg és külsőleg felső légúti hurut tüneteinek enyhítésére, külsőleg pe­dig reumatikus panaszok csökkentésére alkalmazták.

 Preklinikai vizsgálatok

A levél gyulladáscsökkentő hatását állatkísérletekben igazolták. Az illóolaj esetén több in vitro és in vivo vizsgálatot végeztek, amelyek során antibakteriális, gombaellenes, vérbősé­get fokozó, köptető, köhögéscsillapító hatását dokumentálták.

Humán bizonyítékok

Az eukaliptuszlevéllel vagy annak kivonatával nem végeztek humán vizsgálatokat, az illó­olajjal és annak fő komponensével, a cineollal viszont annál többet. Az olaj nyákoldó, köptető, antiszeptikus hatású, enyhíti a megfázás tüneteit. A felsorolt hatások túlnyomó­részt a cineolhoz köthetők. Klinikai vizsgálatok során az eukaliptuszolaj szignifikánsan nagyobb mértékben csökkentette az orrnyálkahártya vérbőségét, mint az összehasonlító vegyületként alkalmazott kámfor és mentől.

Indikációk, adagolás

A levéldrog felső légúti hurutokban alkalmazható; nyákoldó, köptető és enyhe görcsoldó hatású. Ajánlott egyszeri adagja 2 g, amelyből 150 ml forró vízzel kell teát készíteni. A tea naponta háromszor alkalmazható.

Az eukaliptusz-olajat belsőleg és külsőleg felső légúti hurut tüneteinek enyhítésére alkal­mazzák. Belsőleges használat esetén egyszeri adagja 0,05-0,2 ml; napi adagja 0,3-0,6 ml. Meleg vízbe csepegtetett 3-6 csepp illóolaj elfogyasztása hatásosan csökkenti a tüneteket. Inhalálás céljára 12 cseppet 150 ml forró vízbe kell cseppenteni, majd belélegezni a pá­rolgó illóolajat; a kezelés naponta 3-szor ismételhető.

Torokfájás, nyálkahártya-gyulladás esetén eukaliptuszolaj-tartalmú szájvízzel öblögetve mérsékelhetőek a panaszok.

Külsőleg helyi hiperémizáns hatású, ezért olajkeverék vagy kenőcs formájában bedör­zsölve reumatikus panaszok enyhítésére is alkalmazható.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A levél kivonata és az eukaliptuszolaj nem alkalmazható a gasztrointesztinális rendszer és az epevezeték gyulladásai, valamint májkárosodás esetén. Használatuk csecsemők és kisgyermekek esetén, az arcon, főleg az orr környékén kontraindikált, mivel légzési ne­hézséget válthatnak ki.

Mellékhatások nem ismertek, azonban a drogból készült kivonatok és az illóolaj alkal­mazását követően ritkán hányinger, hányás és hasmenés előfordulhat.

Az olaj külsőleg nem, de belsőleg, hígítatlanul alkalmazva toxikus. Már 4-5 ml olaj lenyelése is végzetes lehet felnőttek esetén.

A toxikus tünetek gyomorégés, hasi fájdalom, hányás, légzési nehézségek, bronchusgörcs és szapora légzés formájában jelentkeznek, amelyet légzésbénulás követ. Az eszméletvesztés kómához vezethet, görcsök elsősorban gyerekeknél jelentkeznek. A mérgezés a tünetek alapján összetéveszthető az ópiátmérgezéssel, de az eukaliptuszillat segíthet a diagnózis felállításában.

A levél hosszú időn keresztül történő alkalmazása miopátiához vezethet. A droggal tör­ténő gyakori érintkezés allergiás reakciókat válthat ki a bőrön és a nyálkahártyákon.

Mivel a biztonságosságot igazoló adatok nem állnak rendelkezésre, az eukaliptuszolaj nem alkalmazható belsőleg terhesség és szoptatás ideje alatt az orvos tudta nélkül.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.