Babaápolás

Hajmosás kisbabáknál? Szükség van rá?

Kis csecsemőknél nem túl kínos dolog. A későbbi samponfóbia megelőzése ér­dekében azonban vigyázni kell, hogy még a legfinomabb szappan vagy sampon se kerülhessen a szemébe. Eleinte heten­ként legföljebb egyszer vagy kétszer kell rá sort keríteni, kivéve ha szeborreás, vagy nagyon zsíros a fejbőre.

  • Csapból vagy pohárból bevizezzük a fejét. Rácsöppentünk egy csepp baba­sampont vagy babaszappant (többet nem érdemes, mert nehéz leöblíteni), és óvato­san habosra dörzsöljük. A legkönnyebb megoldás a habsampon.
  • A baba fejét (szilárdan alátámasztva) a medence fölé tartjuk, és a zuhannyal vagy 2-3 pohár vízzel alaposan leöblítjük.

Ha a baba már a nagy kádban fürödhet, a haját a fürdés végén, akkor érdemes megmosni, amikor még a kádban ül. Mivel a csecsemők (és általában a kis­gyerekek) nem szeretik, ha hajmosáshoz hátra kell hajtani a fejüket – ettől olyan kiszolgáltatottnak érzik magukat, hogy sírva fakadnak, később hisztiznek -, a leg­jobb zuhanyrózsát használni, ha van, és a baba nem ijed meg tőle.

Babaszemüveg

Külön hajmo­sáshoz való babaszemüveg is kapható (pl. bababoltban, katalógusáruházak­ban), amely a fejbőrt szabadon hagyja, de a szemet megóvja a víztől és a sampon­tól. Ideális megoldás – lenne, ha a babák többsége nem tiltakozna ellene. Ha a gyermek sem a zuhanyt, sem a szemüve­get nem tűri, akkor a babakádban kell megmosni (vagy leöblíteni) a haját. Bár nem tökéletes (és nagyobb babával elég körülményes), legalább gyors megoldás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.