Masszázs

Hogyan masszírozzuk fejünket? 5 bevált tipp

Kezdjük mindjárt a fejbőr szakszerű masszírozásának ismertetésével, így például fejmosásnál körkörös, kellemes masszírozó mozdulatokkal végezzük el a rendszeres heti tisztálkodást.

Fejmosás masszírozás

Lessük el a fodrászszalonok mosási technikáját, milyen kellemes, amikor a szakember alaposan, de mégis kíméletesen megmasszírozza a fejünket és ezáltal felpezsdíti a fejbőrünk vérkeringését.

Otthon is így végezzük el a fejmosást. Jó hatással van a fejbőrre és a hajra, ha a fejmosást sampon helyett – a haj mennyiségétől függően – két vagy három tojássárgája felhasználásával végezzük. A tojássárgájával történő hajmosás kíméli, vitaminokkal látja el és hatásosan tisztítja a fejbőrt és a hajat. A tojássárgájás masszához keverhetünk néhány csepp ricinusolajat is. Ügyeljünk azonban arra, hogy fehérje ne kerüljön bele, mert a tojásfehérjétől összeragadnak a hajszálak, és nehéz kifésülni.

A nedves hajat sohase szárítsuk tűző napon vagy erős, sugárzó hőnél.

Haj szárítása

A hajnak és a fejbőrnek jót tesz a kefemasszázs. Nagyanyáinknak azért volt egészséges, szép, dús haja, mert naponta végeztek kefemasszázst, amely élénkítette a vérkeringést, és portalanította, lazította a hajat.

A hajkefélés menete

Először a homlokunktól a tarkóig, majd a tarkótól a homlokirányba végezzük, utána jobbról balra és balról jobbra. Finom szálú haj kezeléséhez puha, erős szálú hajhoz erő-sebb kefe szükséges. Fémből készült kefét nem szabad használni.

Haj kefélése

A haj egészséges növekedése, rugalmassága összefügg a fejbőr vérellátásával, ezért ajánlatos a fejbőrt naponta vagy kétnaponta megmasszírozni.

A fejbőr és a halánték enyhe, körkörös mozdulatokkal történő masszázsa hatásos lehet fejfájás esetén is.

A masszázs menete

Mindkét kézzel óvatosan végiggyúrjuk az egész fejbőrt a homloktól a nyakszirtig. Utána a fej bőrét enyhén megdörzsöljük, de ügyeljünk arra, hogy a hajszálakat ne húzzuk meg, majd helyezzük ujjainkat a koponyatetőre, és kereszt-, utána hosszirányban mozgassuk meg a fejbőrt. Végül következzék a fejbőr enyhe ütögetése.

Fej masszírozása

Ma már gyakran használnak masszírozó gépet, de a gépi masszázs önmagában nem elegendő. Nem pótolja ugyanis a kézi masszázs gyúró és simító mozdulatainak fiziológiai hatásait. A gépi masszázs elsősorban csak a felszínen lévő izmokra, kisebb erekre és az idegvégződésekre hat, s az egyenletes vibrálás élénkíti a vérkeringést.

A fejbőr masszírozásához a tüskés illesztéket vegyük elő.

Ha az arcot masszírozzuk a géppel, masszázs előtt vékonyan kenjük be a bőrt masszázskrémmel. A masszázst mindig a legpuhább illesztékkel, a szivaccsal kezdjük, utána a tüskéket használjuk. A zsírpárnás területeket a keményebb illesztékkel masszírozzuk.

A hajszálak életéről

A hajszál élettartama 2-4 év, naponta a hajzat 0,01-0,08 százaléka hullik ki. Az egyes hajszálak saját ciklusuk szerint növekednek, egymástól függetlenül. Időnként a hajszál már nem vesz fel tápanyagot, meglazul, majd kihullik. A hajhagyma néhány hétig pihen, aztán megindul az új hajszái termelése, amely havonta körülbelül 1 cm-t növekszik. A természetes hajváltás naponta 30-35 hajszál, amely a fejbőrön lévő körülbelül 80-150 ezer hajszálhoz viszonyítva nem sok.

A hajápoláshoz szükséges eszközöket (fésű, kefe, hajháló) tisztán kell tartani.

hajkefe

A fésű fogai között millió baktérium tanyázik, fésülködés közben fertőzik a fejbőrt, esetleg gyulladást okoznak. Ugyanígy a kefe használata is okozhat bőrpanaszt, ha nem kellően tiszta. Hajmosáskor ezeket az eszközöket mossuk tisztára szappannal és körömkefével. Nem kerül sok időbe. Ha huzamosabb ideig olyan helyen tartózkodunk, ahol por van, védjük a hajat sapkával vagy kendővel.

Hajmosásnál be kell tartanunk egy fontos szabályt: töményen nem ajánlatos a hajra önteni a sampont. Keverési arány: egy pohár meleg vízbe tegyünk 3 kiskanál sampont, és azzal mossuk meg kétszer a hajat. Mosás közben alaposan masszírozzuk meg a fejbőrt. Bőséges öblítés után gondosan szárítsuk meg a hajat, nehogy a fejbőr megfázzon, mert ez a hajhullás egyik forrása lehet.

Hajmosáshoz mindig a hajunk minőségének megfelelő sampont használjunk (száraz, zsíros, töredezett, törékeny, erős szálú, vékony szálú stb.). Tojássárgájával történő hajmosás minden típusú hajra ajánlható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.