Házi gyógymódok

Száraz haj: 10 ötlet a hajápoláshoz

Egy embernek átlagosan 150 ezer hajszála van, és ha mind a 150 ezer szá­raz, az bizony nagy gond. Sajnos a bajon nem lehet olyan egyszerűen segíteni, mint egy kiszáradt virágágyáson; az öntözés itt nem használ. A dolog hátteré­ben pedig itt is a víz áll, mégpedig annak is a sós, klórozott, szappanhabos válfaja.

Az uszodák vize és a túlzott samponhasználat a két leggyakoribb oka a szá­raz, töredezett hajnak, állítja Jack Myers, az Amerikai Kozmetológiai Társaság elnöke. A színezők, a tartós hullám, az elektromos bodorítók, a hajszárító, a nap és a szél hatása egyaránt előidézhetik a problémát.

A természetgyógyász közbeszól

Trópusi keverék

Biztosan eltűnődött már azon, mit is használhatnak a lobogó sörényű hollywoodi sztárok hajuk karbantartására. Joanne Harris mesterfodrász re­ceptje így hangzik: „Végy egy kevés túlérett, elfeketedett héjú banánt, adj hozzá egy kis, már rothadásnak indult avokádót, és már kész is a csoda­szer.”

„Egyszer, amikor éppen hazaértem a strandról, nem találtam otthon haj­balzsamot, viszont egy-egy, már kissé túlérett banán és avokádó kellette magát a konyhában. Kipróbáltam őket a hajamon és beváltak. Sok tápanya­got tartalmaznak, és nagyszerűen pótolják az elvesztett zsiradékot”, mesé­li el felfedezése történetét a fodrásznő. Tanácsa szerint a trópusi gyümölcspépelegyet 15 percig kell a hajon hagyni, majd a konyhai mosogató fölött célszerű leöblíteni.

Bármi legyen is az ok, fejünk ékességének hathatós segítségre van szüksé­ge. Mind a 150 ezer, alaposan meggyötört hajszál szinte egyszerre kiált egy kis törődés után; néhány ötlet ehhez az alábbiakból is kölcsönözhető.

Csak óvatosan a samponnal!

A mindennapi hajmosás ma­napság divattá vált, de a hajmosószer nemcsak a szennyeződést, hanem a haj­szálat védő faggyúréteget is eltávolítja, mondja dr. Thomas Goodman bőr­gyógyász. Ha a sampon túlságosan kiszárította a hajat, pihentessük kissé és mossuk ritkábban. Emellett fontos a kímélő, száraz és töredezett hajra javasolt készítmények használata is.

Használjon hajbalzsamot!

A száraz hajszálak kutikulának ne­vezett fedőrétege leválik a haj törzsről, és ezt a balzsam visszatapasztja, elegen­dő zsiradékot szolgáltat, és megakadályozza a statikus elektromossággal való feltöltődést. Dr. Goodman mindenkit arra biztat, hogy a samponos mosás után használjon balzsamot.

Forduljon a majonézhez!

Steven Docherty,aNewYork-i Vidal Sassoon szalon vezetője a majonézt kiváló kondicionáló szernek tartja. A ma­jonézt legalább öt percig, de akár egy órán át is a megmosott hajon lehet hagy­ni, hogy elegendő ideig fejthesse ki áldásos hatását.

Távolítsa el a töredezett hajvégeket!

A száraz haj több­nyire a hajszálak végén károsodik, ezért ezeket le kell nyisszantani, idézi fel a ha­gyományos fodrászfortélyok egyikét Anja Vaisanen, a New York-i Suga szalon haj szobrásznője. Körülbelül hathetente érdemes megvizsgálni a hajszálakat eb­ből a szempontból, teszi hozzá.

Formálja a frizuráját főnözés nélkül!

A meleg szárítja ki a sivatagot, és így tesz a hajjal is. Joanne Harris, Los Angeles-i mesterfodrász a hajsütővasat és ennek elektromos változatát jelöli meg fő ellenségként, ezért hisz a már-már elfeledett, jó öreg hajcsavarók reneszánszában: „A kiegyenesítéshez az enyhén nedves hajat tekerje fel nagy csavarókra, és hagyja így tíz percig. Göndörítéshez ajánlja a puha szivacsból készült csavarókat, amikkel aludni is lehet.”

Védje a haját az elemektől!

a süvítő szél úgy összekócolhatja a haját, hogy gondosan ápolt frizurája borzas seprűhöz lesz hasonlatos. A tűző nap sem tanúsít túl sok kíméletet. Egy módon védekezhet: szeles, forró nyáridő­ben és a téli, fogcsikorgató hidegben viseljen kalapot, tanácsolja Steven Docherty.

Használjon úszósapkát!

A Vidal Sassoon szalon szakértője ar­ra is rámutat, hogy az uszodák vizének klórtartalma sokat árthat a hajnak. Ez ellen gumisapka viselésével lehet védekezni, és ha előtte még egy kis olívaola­jat is a hajába masszíroz, nyugodtan úszkálhat a klóros medencében.

Vegye fel a sört is a repertoárba!

a sor kiváló kondicioná­ló, lággyá, tömötté teszi a hajat, egészséges fényt kölcsönözve a frizurának. „A sört akkor kell szórópalackból a hajra permetezni, amikor mosás után már szá­razra törölte, de még nem szárította meg teljesen. Attól pedig ne tartson, hogy bűzleni fog az alkoholtól, mivel a sör szaga hamar eltűnik”, nyugtat meg min­denkit Steven Docherty.

Forduljon szakemberhez!

A fejezet szakértői egyetértenek ab­ban, hogy a profi hidratáló módszerek csodát tehetnek a száraz fejbőrrel és a haj­jal. Bár az olajokkal és kenőcsökkel történő átgőzölés legalább egy órát vesz igénybe, utána viszont biztos a siker, ígéri Claudia Buttaro, a washingtoni Watergate nevű szépségszalon vezetője.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.