Fájdalom enyhítése

Szaruhártyafekély kialakulása, kezelése és gyógyítása

Tünetek

  • Kezdetben tompa fájdalom és olyan érzés, mintha valami lenne a szemben, majd a fekély kialakulásával erősödő fájdalom.
  • A szem megduzzad és fényérzékennyé válik.
  • Könnyezés és látászavar.
  • Kicsi, átlátszatlan terület, majd fekély megjelenése.

Veszélyeztetett csoportok

A növő szempilla is felsértheti a szaruhártyát. Az arcideg bénulásakor, amikor az illető nem tudja becsukni a szemét, és így képtelen azt megvédeni a külső behatásoktól, szintén nagy a veszélye. Az A-vitaminhiány is hajlamosít kialakulására.

Kialakulása

Az első tünet általában egyfajta tompa fájdalomérzet, a szem vörösödése és vizenyősödése, valamint fényérzékenység. A fekély homályos, szürkés folttal kezdődik a szaruhártyán, a szem átlátszó külső burkán. A fekélyes szövetek elhalásuk után gennyes váladékhoz hasonlóan leválnak, a fekély közepén pedig üreg alakul ki. A látás megromlik. A gyógyulás során sebhely képződhet, amely zavarja a látást. Kezelés hiányában a szem egésze károsodhat, és maradandó látásvesztés következhet be.

Mit tegyünk?

Azonnal menjünk szemorvoshoz, ne várjuk meg a fekély tüneteinek kifejlődését, ha bármilyen szemsérülés ért, ha idegen test került a szemünkbe, amelyet nem tudunk kimosni, vagy ha szemfertőzésünk van. A kezelésre várva a szemre helyezett meleg borogatás enyhítheti a kényelmetlenségeket. Ha maró anyag került a szembe, azonnal bő vízzel (akár csapvízzel is) gondosan ki kell mosni.

Pihentessük a szemünket. Védjük az erős fénytől, és csak rövid ideig nézzünk tévét. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók általában megfelelően enyhítik a fájdalmat.

Kezelés

Szövődménymentes esetben, megfelelő kezelés mellett a szaru-hártyafekély általában néhány hét, súlyosabb gyulladás esetén néhány hónap alatt begyógyul.

Gyógyszerelés

Antibiotikum-tartalmú vagy gombaellenes szert tartalmazó szemcseppet vagy kenőcsöt írhat fel az orvos. Vannak közöttük olyanok, amelyeket óránként kell alkalmazni.

Műtéti kezelés

Súlyos esetekben a szaruhártya meggyógyításához szemműtétre van szükség. Ez lehet hagyományos műtét vagy lézerrel végzett beavatkozás is. Ha a szaruhártya hegesedett, és a látásvesztés nagyfokú, a látás visszaállítását meg lehet kísérelni egészséges szaruhártya beültetésével.

Megelőzés

A kontaktlencsét csak az előírt időtartamig viseljük, és ne aludjunk vele. Steril oldattal tisztítsuk, és soha ne vegyük a szánkba. Mindig viseljünk védőszemüveget, ha vegyi anyagokkal vagy olyan gépekkel dolgozunk, amelyek mellett bármi a szemünkbe repülhet. A napfénytől és az ultraibolya sugaraktól is védjük a szemünket. Hegesztéskor viseljünk védőszemüveget. Ha észrevesszük, hogy egy szempilla befelé nő, távolíttassuk el orvossal.

A kontaktlencsét hosszú időn keresztül vagy alvás közben viselő embereknél kialakulhat a szaruhártyafekély. A szteroidtartalmú szemcseppek és szemkenőcsök hosszú ideig tartó alkalmazása is növeli a betegség kockázatát.

Szaruhártyafekély szemfertőzés – pl. herpesz, szemtáji övsömör és sokféle gombás vagy bakteriális eredetű fertőzés – komplikációjaként is felléphet A szembe kerülő maró hatású vegyületek, forró anyagok, idegen test, és sérülés (például véletlenül belekap a szemébe) is okozhatnak fekélyt.

Forradalmi újdonságok

Olasz kutatók egy csoportja ígéretes kezelést fedezett fel az idegkárosodás okozta szaruhártyafekély gyógyítására. Az ilyen fekélyeknél az elpusztult idegek miatt a szemhártya gyógyhajlama rossz, nagy a maradandó látásvesztés veszélye. 14 beteget kezeltek az ún. idegnövekedési faktorral, ami az idegek fejlődését segíti elő. Hat héten belül mindegyik fekély meggyógyult, és 14 beteg közül 13-nak műtét nélkül javult a látása. Az ellenőrző vizsgálatok 3-15 hónappal a kezelés után nem találtak visszaesésre utaló jeleket.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.