Babaápolás

Láz csillapítása – Mielőtt legelőször belázasodik a baba

A legjobb, ha még az első lázas meg­betegedés előtt megkérdezzük az orvostól, hogy mit tegyünk, ha belázasodik a baba – különösen mivel (a szülők Murphy-törvénye szerint) nagyon valószínű, hogy az első láz az éjszaka közepén fog jelentkezni. A második havi orvosi ellenőrzés megfelelő időpont a teendők meg­beszélésére vagy átismétlésére. Kér­dezzük meg például, hogy mikor hívjuk az orvost, mikor adjunk gyógyszert, és milyen más lázcsilla­pító módszereket próbáljunk meg.

Lázgörcs kezelése

A láz által okozott görcsök általában csak egy-két percig tartanak

Ha a babánál előfordul ilyen, maradjunk nyugodtak (gondoljunk arra, hogy az ilyen rángások nem veszélyesek), és tegyük meg az alábbi óvintézkedéseket. Tartsuk a babát leszorítás nélkül a karunkban, az ágyon vagy más puha felületen, lehetőleg az ol­dalára fektetve, és a feje legyen alacso­nyabban, mint a teste. Ne próbáljuk meg etetni, ne tegyünk semmit a szájába, és távolítsuk el a cumit. A babák gyakran elvesztik az öntudatukat a roham alatt, de általában segítség nélkül is gyorsan magukhoz térnek. Amikor véget ért a roham, a baba gyakran aludni akar.

Ekkor hívjuk fel az orvost. (Az olyan roham, amely öt percig vagy tovább tart, azonnali orvosi segítséget igényel – hív­juk a mentőket!) Ha nem tudunk azon­nal segítséget hívni, és a baba hat hóna­posnál idősebb, várakozás közben ad­hatunk neki lázcsillapítót (de ne akkor, amikor a babának még görcsei vannak). Mossuk le szivaccsal, de ne tegyük a kádba, hogy a lázát csillapítsuk, mivel előfordulhat még egy roham, és víz jut­hat a tüdejébe.

Önmagában nem megbízható jele annak, hogy a baba súlyos beteg (a babáknak enyhe betegségek esetén is lehet akár 40 °C-os lázuk), a biztonság kedvéért beszéljünk az orvossal. A fiatalabb babák­nak orvosi segítségre van szükségük min­den, 39 °C-nál magasabb láz esetén.

 • A babának krónikus betegsége – pél­dául szív-, vese- vagy idegrendszeri be­tegsége, sarlósejtes vagy más krónikus vérszegénysége – van.
 • A babának lázas görcsei vannak – és már nem először.
 • A baba a kiszáradás jeleit mutatja: rit­ka vizeletürítés, sötétsárga vizelet, kevés nyál és könny, száraz ajak és bőr, besüp­pedt szem és kutacs.
 • A baba viselkedése furcsa: túlzottan nyűgös, levert vagy túlzottan álmos, nem tud aludni, fényérzékeny, a szokásosnál többet sír, nem hajlandó enni, a fülét húzogatja.
 • A néhány napja tartó, alacsony láz hir­telen magasra szökik, vagy a pár napja megfázott baba hirtelen belázasodik (ez utalhat másodlagos felülfertőzésre, például középfülgyulladásra vagy tüdő­gyulladásra).
 • A láz nem csökken a lázcsillapító gyógyszer hatására.
 • Az enyhe megfázásos vagy influenzás tünetekkel társuló hőemelkedés (végbél­ben mérve 38,8 °C három napnál to­vább tart.
 • A láz 24 óránál tovább tart, és nincs más, betegségre utaló jel.

A láz csillapítása

Lázas babánál alkalmazzuk az alábbi módszereket szükség szerint, hacsak az orvos mást nem javasolt.

Tartsuk hűvösen a babát. A népszerű elmélettel ellentétben nem biztonságos a lázas babát melegen tartani pokrócok­kal, vastag ruhával vagy túlmelegített szobában. Ezek a módszerek valójában hőgutához vezethetnek azáltal, hogy a test hőmérsékletét veszélyes szintre emelik.

Öltöztessük őt szellősen, hogy testének hője eltávozhasson (meleg időben nem kell több egy pelenkánál), és a szoba hőmérsékletét tartsuk 20 -21 °C között (ha szükséges a levegő hűtése, használ­junk légkondicionálót vagy ventilátort, ha van, de a babát tartsuk a léghuzattól távol).

Növeljük meg a folyadékfogyasztást

Mivel a láz során megnő a bőrön át el­veszített folyadék mennyisége, fontos, hogy a lázas baba megfelelő mennyisé­gű folyadékot fogyasszon. A fiatal csecse­mőt gyakran szoptassuk vagy etessük táp­szerrel. Idősebb babáknál gyakran kí­náljunk megfelelő folyadékforrást. Ezek a következőket lehetnek: ha már fogyaszt­hat, akkor hígított gyümölcslevek és le­ves gyümölcsök (déligyümölcsök és dinnyék), víz, üres levesek, gyümölcsko­csonyák. Buz­dítsuk gyakori kortyolgatásra, de ne erőltessük. Ha a baba a nap során több óráig megtagadja bármilyen folyadék fo­gyasztását, hívjuk fel az orvost.

Ha szükséges, adjunk lázcsillapítót

Az orvos javaslata alapján (amit bi­zonnyal előre kikértünk) nekünk kell eldönteni, hogy adjunk-e (és mikor) láz­csillapítót a babának. A legtöbb orvos látatlanban sem ellenzi, hogy a szülők magas láz esetén (például kettő és hat hónapos kor közötti babáknál 38 °C fe­lett, végbélben mérve; vagy hat hóna­posnál idősebbek esetén 39,2 °C felett) paracetamolt adjanak a babának.

Ha a láz az orvosság beadása után csök­ken, és semmi más jele nincs, hogy a babának azonnali orvosi segítségre vol­na szüksége, hívjuk fel az orvost egy ésszerű időpontban (például reggel, ha a láz az éjszaka közepén jelentkezett). Ha a hőmérséklet nem csökken, tovább emelkedik vagy a baba nagyon rosszul érzi magát, azonnal hívjuk az orvost -az éjszaka közepén is.

Szivacsos letörlés

Egykor rutinszerű lázcsillapítási módszer volt, manapság a letörlést csak bizonyos esetekben java­solják, például amikor a lázcsillapító gyógyszer nem hat (a hőmérséklet nem csökken a gyógyszerbeadás utáni órában), amikor hat hónaposnál fiatalabb baba testhőmérsékletét próbálják csillapítani orvosság nélkül, vagy amikor a nagyon lázas baba közérzetét szeretnék javítani.

Csak langyos vagy langymeleg (test­hőmérsékletű, érintésre se nem meleg, se nem hideg) vizet használjunk a le­mosáshoz. Hűvös vagy hideg víz vagy alkohol (egykor népszerű lázcsillapító dörzsölés) használata nem csökkenti a hőmérsékletet, hanem éppen megnövel­heti, didergést váltva ki, ami a zavarodott testet arra készteti, hogy még jobban felcsavarja a fűtést.

Továbbá az alkohol gő­zei belélegezve károsak lehetnek. A forró víz használata szintén megemeli a test­hőmérsékletet, és mint a túlöltöztetés, ez is hőgutához vezethet. A lázas babát letörölhetjük a kádban vagy máshol, de a szoba legyen kellemesen meleg és hu­zatmentes. (Ha úgy látjuk, hogy a letör­lés nem esik jól a babának, hagyjuk abba.)

Ha nem a kádban…

Mielőtt elkezdjük, legyen kéznél három törlőkendő a lan­gyos vizes kiskádban vagy lavórban. Terít­sünk szét egy vízhatlan fóliát vagy lapot, vagy műanyag abroszt az ágyon vagy az ölünkben, tegyünk rá egy vastag törül­közőt, és helyezzük a babát, arccal felfelé, a törülközőre. Vetkőztessük le, és fedjük be egy könnyű, nedvszívó takaróval vagy törülközővel.

Csavarjuk ki az egyik tör­lőkendőt, hogy ne csöpögjön, hajtogas­suk össze, és helyezzük a baba homloká­ra (ha a törölgetés során száradni kezd, nedvesítsük újra). Fogjunk a másik ke­zünkbe egy másik kendőt, és dörgöljük gyengéden a baba bőrét. Testének egy­szerre csak egy részét fedjük fel, a többit tartsuk lazán letakarva. Koncentráljunk a nyakra, az arcra, a hasra és a  térd belső hajlatára, de dörgöljük át a kar alatti és az ágyék körüli részt is.

A dör­zsöléstől felélénkülő vérkeringés miatt a vér hűlni fog, ahogy a bőrről elpárolog a langyos víz. Amikor a dörgölőruha szá­radni kezd, cseréljük ki a harmadikra. Legalább 20-30 percig folytassuk a baba dörgölését és törölgetését, szükség szerint cserélgetve a ruhákat (ennyi ideig tart, míg csökken a testhőmérséklet). Ha bár­mikor úgy tűnik, hogy a lavórban lévő víz testhőmérséklet alá hűlt, adjunk hoz­zá elegendő mennyiségű meleg vizet, hogy visszaálljon a hőmérséklete.

Ha a kádban…

A legtöbb (különösen a beteg) baba számára a fürdetés meg­nyugtató és vigasztaló. Ha a mi gyere­künk is szereti a fürdést, a letörlést vé­gezzük a kádban. A víz itt is legyen test­hőmérsékletű, és legalább 20-30 percig törölgessük és dörgöljük a gyereket, hogy csökkenjen a láza. A lázgörcsös babát azonban ne a kádban törölgessük.

Mit nem szabad? Amilyen fontos tud­ni, hogy mit tegyünk a lázas babával, éppoly fontos tudni, hogy mit nem szabad csinálni:

 • Ne erőltessük a pihenést. Az igazán beteg baba úgyis pihenni akar a kiságy­ban vagy akárhol. Ha a babánk ki akar jönni az ágyából, hagyjuk, mert közepes mennyiségű mozgás jót tehet neki, de beszéljük le az erőteljes aktivitásról, mi­vel az tovább emelheti a hőmérsékletét, különösen meleg szobában.
 • Ne öltöztessük túl a babát.
 • Ne fedjük be a babát nedves törülkö­zővel vagy lepedővel, mivel ez megaka­dályozhatja, hogy hőt adjon le a bőrén keresztül.
 • Ne éheztessük a lázas gyereket. A láz megnöveli a kalóriaszükségletet, a beteg babáknak több kalóriára van szükségük, nem kevesebbre.

Ne adjunk aszpirint vagy paracetamolt, ha hőgutára gyanakszunk!

Paracetamol vagy Ibuprofen?

Számos fájdalomcsillapító és lázcsilla­pító van forgalomban, de kisgyerekek esetében csak kettő jöhet szóba: a paracetamol- és az ibuprofentartalmú. Az aszpirin tabu lett, miután kiderült, hogy vírusos fertőzések, például influ­enza tüneteinek kezelésére aszpirinnel kezelt gyerekeknél nagyobb esély van a Reye-szindróma nevű, ritka és életveszé­lyes, az agyat és a májat érintő rendel­lenesség kialakulására. A fokozott kocká­zat miatt a gyerekorvosok általában az tanácsolják, hogy ne adjunk aszpirint gyereknek, hacsak az orvos nem írja elő.

A paracetamol és az ibuprofen egyaránt ugyanolyan jól csillapítja a fájdalmat és a lázat, mint az aszpirin (és sok kisgyerek jóízűnek is találja őket), bár a szervezetben másképp fejtik ki hatásukat, és mások a mellékhatásaik. Sok évig a paracetamol volt az első vá­lasztás az aszpirinmentes fájdalomcsil­lapításra. Megjelentek azonban a vény nélkül kapható, folyékony ibuprofen-készítmények, és számos gyerekorvos azo­kat javasolta, mivel kissé erősebb, és tar­tósabb hatást biztosítanak (az ibuprofent 6-8 óránként kell beadni, szemben a paracetamol 4-6 órás adagolásával).

A csecsemők számára kiszerelt pa­racetamol elérhető folyékony szirup, cseppek, pezsgőpor vagy végbélkúp for­májában (ez utóbbi hasznos lehet, ha olyan gyomorpanaszokban szenvedő gyereknek kell lázcsillapítót szednie, aki hány, illetve ha nem hajlandó szájon át bevenni az orvosságot). Az ibuprofen szintén elérhető folyadék vagy csepp formájában. Ibuprofent csak hat hóna­posnál idősebb gyereknek szabad adni, és sohasem akkor, ha kiszáradt, sűrűn hány vagy hasi fájdalmai vannak.

Ezeknek a gyógyszereknek kevés a mellékhatásuk, ha megfelelően használ­ják őket – és ez a kritikus pont. Bár a paracetamol előírásos módon alkal­mazva biztonságosnak számít, egy hétnél tovább tartó rendszeres szedése veszélyes lehet. A paracetamol túladagolása (a ja­vasolt adag legalább 15-szöröse) ha­lálos máj károsodást okozhat, valószí­nűleg ez az oka annak, hogy a csecse­mők számára kiszerelt folyékony pa­racetamol kis üvegekben kapható (és magyarázat arra, hogy miért kell az összes gyógyszert olyan helyen tárolni, ahol a baba nem férhet hozzá). Az ibu­profen legnagyobb hátránya az eset­leges gyomorirritáció. Ezt a mellék­hatást elkerülhetjük, ha a babának az orvosságot étkezés vagy ivás közben adjuk be.

Sok gyerekorvos régebben azt ja­vasolta, hogy lázcsillapításhoz váltogas­suk a paracetamolt és az ibuprofent, de mára kiderült, hogy ez hosszú távon káros lehet. Néhány esetben leírtak olyan vesekárosodást, amelyet a két gyógyszer hosszú távú, kombinált alkalmazása okozott.

Ha a gyerek hat hónapnál idősebb, és fájdalma vagy láza van, a kettő közül kezdjük azzal, ami épp megtalálható az orvosságos szekrényünkben (ha a baba hat hónapnál fiatalabb, mindenképpen maradjunk a paracetamol mellett). Ha ez nem segít, próbáljuk meg a másikat, de ügyeljünk a megfelelő adagolásra, és várjuk ki, amíg az újabb adagot biz­tonságosan beadhatjuk (paracetamol ese­tében ez 4, ibuprofen esetében 6 óra), és kövessük az útmutatóban szereplő, illetve az orvostól előírt adagolási ren­det. Ha nincs szükség rájuk, mint minden más gyógyszert, ezeket is tart­suk biztonságosan elzárva olyan helyen, ahol babák és gyerekek nem férhetnek hozzá.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.