Babaápolás

Milyen pelenkát használjunk?

„Mindenki, akit ismerek, eldobható pelenkát használ, és én is úgy látom, jóval egyszerűbb, mint a textilpelen­ka. De ugyanolyanja a babának?”

Éva anyánk óta minden szülőnek meg kell oldania azt a feladatot, hogy bebur­kolja újszülöttje popsiját. Az idők folya­mán született néhány érdekes – de nem biztos, hogy praktikus – megoldás. Az in­dián anyák például úgy tartották szára­zon és kényelemben hátukon hordozott csecsemőjüket, hogy felaprított gyékény puha belsejével bélelt zsákba helyezték.

Nagy a választék

Egy 21. századi szülőnek szerencsére nem kell naponta térdig gázolnia a mo­csárban, hogy kiválassza babájának a legpuhább gyékényt, amely a legjobban szívja a nedvességet. Számos lehetőség közül választhatunk a különböző mosha­tó textilpelenkáktól az eldobható változa­tok zavarba ejtően bőséges és állandóan fejlődő kínálatáig.

A mi gyerekünknek nem feltétlenül az a legjobb megoldás, ami boldoggá te­szi a szomszédasszony csecsemőjét. A pe­lenkaversenyben sem tudományos, sem pénzügyi megfontolások alapján nem le­het egyértelmű győztest hirdetni, itt a sze­mélyes tényezők a legfontosabbak.

A dön­tésnél vegyünk figyelembe az alábbiakat:

Eldobható pelenka

A legegyszerűbb, a legtöbb papa-mama ezt választja. És az elfoglalt szülőknek (van más egyáltalán?) Ez nagy előny. Nem kell összegyűjteni, kiöblíteni, mosáshoz szétválogatni a ko­szos pelenkákat. Az eldobható pelenká­val sok időt és erőfeszítést takaríthatunk meg, gyorsabban és egyszerűbben lehet cserélni az izgő-mozgó babán, ami nem mellékes tényező. Az újabb (és drágább) fajták egyre erősebb nedvszívó hatásúak, és elméletileg egyre jobban védenek a pe­lenkakiütéstől. Vékonyabbak, jobban követik a test formáját, és kevésbé való­színű, hogy áteresztik a nedvességet.

Ezek a szép előnyök azonban egy súlyos hátránnyal párosulnak: az eldob­ható pelenkák túl sok vizeletet képesek felszívni, és sokszor akkor is száraznak érezzük őket, amikor már rég nem azok. Így aztán könnyen előfordulhat, hogy nem cseréljük elég gyakran a pelenkát, márpedig ez pelenkakiütéshez vezethet. Ilyen szuper nedvszívó pelenkákkal azt is nehezebb megállapítani, hogy mennyit pisil az újszülött, így azt sem tudhatjuk pontosan, hogy elég tejet fogyaszt-e.

És mivel a legújabb csodapelenkák tökéle­tes kényelmesen tartják a nedves kisgye­reket is, előfordulhat, hogy a szobatisz­taságra szoktatás hosszadalmasabb műve­let lesz. Hátrányt jelentenek még a ku­kát megtöltő papírpelenkák környezeti ártalmai is. (Bár a textilpelenkákhoz annyi energiát és mosószert használunk el, hogy azok sem kímélik túlságosan a Földet.) További nehézség, hogy a pelenkákat meg kell venni és haza kell hurcolni.

Textilpelenka (házhoz szállítva)

Ha nem akarjuk csecsemőnk fenekét papír­ba és műanyagba zárni, választhatunk puha, kényelmes, sterilizált, ökológiai szempontból előnyös pamutpelenkát, amelynek külön előnye lehet, ha hetente házhoz szállítják. Magyar családoknak ez a szolgáltatás legfeljebb Bécsből volna igénybe vehető, igaz, ott hetente kétszer viszik házhoz az árut.

Egyes felmérések (ezeket a pelenkaszolgáltatók idézik elő­szeretettel) azt mutatják, hogy textilpe­lenkánál kisebb valószínűséggel fordul elő pelenkakiütés, más felmérések szerint viszont (ezekre a papírpelenka-gyártók hivatkoznak) épp a szuper nedvszívó el­dobható papírpelenkák ütik ki a kiütést. Ha a textilpelenkát tipegőkorban is hasz­náljuk (bár sok szülő már korábban pa­pírpelenkára vált), egyszerűbb lesz a szo­batisztaságra nevelés, mivel az átnedve­sedett textil és a bőr érintkezése nagyon kényelmetlen, a kis lurkó hamarabb ráéb­red, hogy nedves, és mindjárt nagyobb érdeklődést tanúsít a bili iránt.

Vannak azonban hátrányok is:

Külön vízhatlan nadrágra lesz szükség, hogy ha bepisil a gyerek, ne kelljen az ő meg a gondozója ruháját kicserélni, a kiságyat áthúzni – igaz, ma már vannak „komp­lett” vízhatlan borítással bevont textilpe­lenkák. A vízhatlan nadrágok fokozzák a kiütésveszélyt, mivel a levegőt nem en­gedik be, a nedvességet nem engedik ki, a problémát azonban ma már fantaszti­kus, levegős hálóbéléssel, nedvszívó szi­vacsbéléssel készült, lélegző textil pelenka­nadrágok csökkentik vagy küszöbölik ki.

A textilpelenka cseréje általában bonyo­lultabb (különösen ahogy a baba egyre nagyobb rutinra tesz szert a rúgkapálásban), többet kell bütykölni vele, bár ezt a hátrányt folyamatosan és jelentősen csök­kentik a technikai előrelépések – például a test formáját követő pelenkaszabás és az egyszerűbb kapcsok. Mivel a nedvszívá­suk korlátozott, éjszakára általában dup­la pelenka szükséges, de sokszor a nap so­rán is, ha a gyerek gyakran pisil. A fiúk vizelete elöl gyűlik össze, náluk érdemes papír pelenkabélést alkalmazni.

Arról még nem is beszéltünk, hogy ven­dégségből piszkos pelenkával teli nejlon­szatyrokat kell hazacipelni, és hogy min­dig szaglik valamelyik sarokban egy tar­tály, amelyben a piszkos pelenkák gyűlnek (igaz, ugyanez elmondható az eldobha­tó pelenkákról is, ha ritkán ürítjük a pe­lenkás tartályt).

Bár a textilpelenkák nem végzik a szemétdombon, mosásuk károsítja a kör­nyezetet. Lehet rajta vitatkozni, hogy mi árt jobban: a textilpelenka mosása vagy a papírpelenka eldobása.

Textilpelenka (otthon mosva)

A há­rom közül ez a leghajszásabb változat. Az otthoni mosás nem eredményez töké­letes tisztítást, a felmérések szerint az így kezelt pelenkák nagyobb valószínű­séggel okoznak pelenkakiütést. És bár jóval olcsóbb a többi megoldásnál, a fel­használt mosószer, víz és villany beszámí­tásával ez az előny már csak minimális. Ráadásul az áztatás, a szárítás, a vasalás és a hajtogatás a lehető legnagyobb idő-és energiabefektetést követeli a szülőtől.

Vannak szülők, akik az első néhány hónapban, amikor a baba még sokkal több időt tölt otthon, mint házon kívül, textilpelenkát használnak, majd amikor a textilpelenka cipelése egyre súlyosabb feladat lesz, átváltanak eldobható pelen­kára. Sokan azonban már a kezdetektől eldobható pelenkát használnak még éj­szakára is (a jobb nedvszívás tovább tart­ja kényelemben a babát, és nyugodtabb éjszakai alvást ad).

Bármelyik esetben előfordulhat azon­ban, hogy a csecsemő pelenkakiütést kap, ami arra utal, hogy érzékeny a válasz­tott pelenkatípusra. Ha ez történik, ne a tünetekkel küszködjünk, hanem változ­tassunk. Próbáljunk ki egy másik pelen­kafajtát (textil helyett papírt, vagy for­dítva), vagy egy másik márkájú eldob­ható pelenkát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.