Babaápolás

Mindent elvégezni – háztartás és gyereknevelés kismamaként

„Mióta gyerekem van, mindennel el vagyok maradva: a takarítás­sal, a mosással, a mosogatással, szó szerint mindennel. A lakásban azelőtt makulátlan tisztaság volt, most meg koszos. Pedig össze­szedett embernek hittem magam – eddig.”

Most először áll ön előtt a feladat, hogy egy újszülött gondját viselje

A nappa­lok és éjszakák szinte egyetlen etetéssé folynak össze. Ha ehhez hozzávesszük a sorjázó látogatókat, a hormonháztar­tás szülés utáni felborulását és mindazt, ami a kórházban töltött napok alatt elmaradt – vagy talán már előtte is, hiszen mozdulni is alig bírt, nemhogy takarítani -, nem beszélve az elrakan­dó ajándékok, dobozok, csomagoló­papír, névkártyák halmazáról, akkor érthető, ha úgy érzi, hogy miközben a babával új élet kezdődik, a régi élet, a megszokott rend és tisztaság omlado­zik ön körül.

Nem kell kétségbe esni

Azért, mert az első hetekben nem tud lépést tartani a babával és a háztartással, nem kell félni, hogy később nem fogja tökélyre vinni az anyaság néven ismert zsonglőrködést. Amint erőre kap, beletanul a gyerek­nevelésbe és egy kicsit enged a szigor­ból, menthetetlenül rendeződni fognak a dolgok.

Az is segít, ha követi az alábbi tanácsokat:

1. Önfegyelem

Nem érdemes tépelődni, hogy mennyi dolga volna, mert úgy még nehezebb. Nyugalom! Vegyen néhány mély lélegzetet. Ezután se akarjon min­dent egyszerre megcsinálni (úgyse sike­rülne), hanem azzal törődjön, ami való­ban fontos: hogy ismerkedjen újszülött gyerekével, és kedve teljék benne. Ha ve­le van, verje ki a fejéből a háziasszonyi gondokat (a kismamatornán tanult re­laxáció ebben is jó szolgálatot tehet). A dolog úgyis megvárja, és így az is könnyebben fog menni.

2. Pihenés

Úgy a legjobb munkához lát­ni, ha előtte az ember kipihente magát. Adjon lehetőséget a szervezetének, hogy a gyerekszülés után összeszedje magát, így könnyebben mennek az új feladatok.

3. Segítség

Ha a háztartási munkákhoz, főzéshez még nem gondoskodott volna – fizetett vagy ingyenes – segítségről és a feladatok egyszerűsítéséről, itt az ideje, hogy megtegye. A férjével is törekedjen igazságos munkamegosztásra (a gyerek­nevelésben és a háztartásban egyaránt).

4. Fontossági sorrend

Mi a fontosabb teendő, mikor a gyerek alszik? Porszí­vózni, vagy felrakott lábbal pihenni, hogy mire felébred, frissen találja a ma­máját? Tényleg muszáj letörölgetni a könyvespolcot? Nem volna-e haszno­sabb időtöltés ehelyett megsétáltatni a gyereket? Aki sokat markol, keveset fog, azaz ne próbáljon egyszerre túl sokat vállalni, mert akkor semmit nem bír ala­posan megcsinálni. Különben is, a lakás egyszer még lehet tiszta, de a gyerek so­ha többet nem lesz kétnapos, kéthetes, két hónapos.

5. Szervezettség

A lista a kismama leg­jobb barátja. Reggel első dolga legyen összeírni a napi teendőket. Sorolja őket három fontossági osztályba: az elsőbe azok kerüljenek, amelyekre mihamarabb sort kell keríteni, a másodikba azok, amelyek a nap folyamán még ráérnek, a harmadikba pedig azok, amelyeket másnapra, a jövő hétre vagy bármikorra el lehet halasztani. Mindegyik teendő mellé írja be a hozzávetőleges időigényt (vegye tekintetbe a saját biológiai óráját is: pl. Van, aki kora reggel használhatat­lan, mások már pitymallatkor tettre ké­szek), valamint a gyerekét (egyúttal meg is figyelheti).

Természetesen attól még, hogy az ön előtt álló nap az ön előtt álló papíron meg van szervezve, nem biztos, hogy idejében el is készül minden (kis csecse­mők mellett ilyesmi ritkán szokott sike­rülni), de legalább rendet vág az egyéb­ként áttekinthetetlennek tűnő helyzet­ben. Könnyebb végrehajtani a tervet, ha le van írva, mint ha csak a fejben zsongana. Az egyes listák összeírása után az is kiderülhet, hogy nincs is annyi tenni­való, mint gondolta. Húzza ki a listáról, amivel elkészült, ezt már csak a vele járó elégedettség miatt is kár lenne kihagyni. Ami nincs kihúzva, azt szépen vezesse át a másnapi listára.

6. Még egy szervezési trükk a kisma­mamesterséghez

Vezesse naplóban, milyen ajándékokat kap a baba és kitől. Az ember azt hiszi, képes megjegyezni, hogy ezt a cuki kis szvettert Juci unoka­húga hozta, de a tizenhetedik szvetter után összekavarodnak a dolgok. Pipálja ki, amit írásban megköszönt, nehogy Klári néni és Béla bácsi két kártyát kap­jon, miközben a főnöknő kimarad.

7. Egyszerűsítés

Lehetőleg válassza a rö­videbb utat. Vendégeknek mélyhűtött zöldséget, kész salátát, hozatott pizzát is lehet kínálni.

9. Esti előkészületek

Miután a babát le­fektette és mielőtt ön is az ágyba zuhan­na, csinálja meg, amire reggel szükség lesz. Töltse meg friss pelenkával a pelenkás-zacskót. Tegyen kávét a kávéfőző­be. Válogassa szét a mosnivalót. Készítse ki a ruhát magának és a gyereknek. Amit este tíz perc alatt meg tud csinál­ni, azzal reggel, ha a gyerek ébren van, háromszor annyi idő alatt se végezne.

10. Kettőzött erővel

Szervezze egymásra a tennivalókat. Tanuljon meg egyszerre két vagy több dolgot csinálni. Telefoná­lás közben lehet mosogatni, zöldséget vágni. Híradó közben lehet számlákat rendezni, tiszta ruhát hajtogatni. Szop­tatás közben megnézni az e-maileket vagy a nagyobb gyereknek segíteni a leckeírásban. Az órák száma így sem fog megszaporodni, de az ember ilyenkor 48 helyett 36 órás napokkal is beérné.

11. Kimozdulni

Minden napra tervezzen be valamilyen kimozdulást – az is elég, ha jár egyet az utcán. A tempó- és kör­nyezetváltozás frissítő.

12. Beszámítani a kiszámíthatatlant

Egy anya mégoly gondosan összeállított ter­vei is gyakran (jobban mondva nagyon gyakran) kisiklanak. A gyerek be van pa­kolva, a kismamatáska becsukva, a ma­ma talpig kabátban áll, mikor a baba szerelése alól kiszűrődik az ismert mo­raj. Kabát le, kezeslábas le, pelenka le -és máris tíz perc hiányzik az amúgy is szoros menetrendből. Úgyhogy az időt mindig ráhagyással érdemes számolni.

13. Az élet humoros oldala

Amin az em­ber nevetni tud, az nem fogja annyira el­keseríteni. Úgyhogy ne veszítse el egész­séges humorérzékét még a legnagyobb káosz, kínos zűrzavar közepette sem; egyébként a nevetés tényleg egészséges.

14. Mindenhez hozzá lehet szokni

Az együttélés egy kisgyerekkel elég sok­szor próbára teszi az ember türelmét. Minél nagyobb a gyerek, annál több türe­lem kell hozzá. Alighogy a mama a koc­kákat visszarakosgatta a vödörbe, a baba máris megint kiborítja. Az etetőszék mö­götti falról le se jött a borsópüré, már fölkerült rá az őszibaracklé. Hiába van biztonsági zár a konyhaszekrényen, a kis huncut rájött a nyitjára, és az összes lá­bost, fazekat kirámolta a földre.

Figyelem! Amikor már a legkisebb gye­rek is a saját otthonában lakik, a lakás ismét ragyogóan tiszta lesz, de olyan üres és csöndes, hogy boldogan fogadjuk, ha legalább hétvégén visszahozzák a lármát (és a szennyest).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.