Magasvérnyomás kezelése

Hogyan hat a pihenés a vérnyomásra?

A pihenés tág fogalom, igen eltérő tevékenységeket végezhet a pihenő egyén, ezért a vérnyomás változása a pihenés módjától függ.

Megkülönböztetünk passzív és aktív pihenést. A passzív pihenés mozgásszegény tevékenység (pl. olvasás, napozás, televízió nézés), az aktív pihenés pedig akár igen erős, de a megszokott munkatevékenységtől eltérő izommunkát (pl. testedzés, kirándulás, kerti munka) jelent. Különböző becs­lések szerint a felnőtt lakosság jelentős része, alkalmasint egyharmada, passzívan pihen. Az aktív és a passzív pihenés arányában szezonális ingadozás is van, amennyiben a téli hónapokban általában gyakoribb a passzív pihenés.

Passzív pihenés

Passzív pihenéskor a testhelyzet (fekvő, ülő, álló), a tevékenység (olvasás, játék stb.), valamint a külső környezet (hőmérséklet, zaj stb.) határozza meg a cardiovascularis hatásokat. A hosszú ideig változatlan testhelyzetben megváltozik a véreloszlás a gravitáció hatására, fokozódhat a ka­pillárisokban a filtráció az alsó testrészekben, ami miatt megnő az intersticiális folyadék mennyisége.

A vérnyomás és a többi haemodinamikai paramé­ter azonban csak több napos ágynyugalom után változik meg szignifikánsan. Nagyszámú fiatal felnőtt vizsgálata során megállapították, hogy az izgalmas videojátékok hatására szignifikánsan megemelkedett a vérnyomás, éspedig leginkább a fiatal férfiakban, a legkisebb mértékben pedig a nőkben. A diasztolés vérnyomás emelkedése nagyobb volt a feketékben, mint a fehérekben.

Aktív pihenés hatásai

Aktív pihenéskor érvényesül az izommunka általános serkentő hatása, ezért aktív pihenéssel gyorsabban csökkenthető a szellemi és a fizikai fáradt­ság is, mint passzív pihenéssel. A megfelelő cardiovascularis adaptáció és a jó egészség megőrzése céljából történtek próbálkozások a munkatevékenység és az aktív pihenés optimális arányának a megállapítására, de ez olyan sok vál­tozótól függ, hogy aligha lehet egységes arányszámot adni.

Az aktív pihenés akkor a leghatásosabb, amikor az egyén örömmel végzi a saját maga válasz­totta tevékenységet. Kedvező hatása van a zenének. Fiatal felnőtt férfiak kerékpárergométeren végzett gyakorlat közben fülhallgatón keresztül zenét hallgattak. Szignifikánsan csökkent a pulzusszám, a szisztolés vérnyomás, s a tejsavszint is azokhoz az értékekhez képest, amelyeket akkor mértek, amikor zenehallgatás nélkül végezték ugyanezt a gyakorlatot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.