Magasvérnyomás kezelése

Pihenés fontossága hipertóniások számára

A hipertóniás számára, akár fizikai, akár szellemi munkát vé­gez, rendkívül lényeges, hogy rendszeresen pihenjen és napi alvásigényét kielégítse. A felnőtt ember napi alvásszükséglete elég széles határok között ingadozik. Ezért az egyéni szükséglet­től és a megszokott életritmustól függően a 6-9 órás napi alvást rendszeresen ne kurtítsa meg.

Éjszakázás kerülése

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy egyszer-egyszer, akár szórakozás, akár munka érde­kében ne lehetne hosszabb ideig fennmaradni. Utána azonban következzék mindig a kompenzáló pihenés. A negyven év feletti hipertóniás éppen ezért lehetőleg ne vállaljon terminushoz kötött iskolai vizsgákat, amelyekre napi munka után, éjszakákba nyú­lóan kell készülnie. A késő délutáni vagy esti órákban ne fo­gyasszon – legalábbis ne rendszeresen – feketekávét vagy egyéb élénkítő szert.

Élénkítő szerek hatása

Minden élénkítő szer az ébrenléti állapotot fokozó szimpatikus idegrendszeri izgalmat juttatja túlsúlyba, ami a vérnyomás-emelkedési hajlamot fokozza. Egyszer-egyszer, ha akár halaszthatatlan munka, akár szórakozás érdekében késő este vagy éjszaka is kellene egy-egy feketekávét fogyasztani, akkor sem történik semmi baj.

Egyre azonban nagyon kell ügyelni, hogy ne essünk áldozatul a civilizáció nyújtotta elég olcsó kísértésnek. Ha ugyanis este rendszeresen élénkítő szert szedünk, aludni csak altatók segítségével tudunk. Mivel pedig gyakorlatilag a legtöbb altató hatása kisebb-nagyobb mértékben még reggel is fennáll, a kábultság ellen feltétlenül újra fekete­kávéhoz vagy más élénkítő szerhez kell nyúlnunk, hogy dolgozni tudjunk. És ezzel már el is indult az ördögi kör, melynek soha sincsen vége.

Sajnos a legtöbb ember nem áll meg ennél az egy­szerű körforgásnál, hanem a „teljes éberséget” az élénkítő, a nyugodt alvást pedig az altató adagjának növelésével igyekszik elérni. Így alakulnak ki a kóros szenvedélyek, hozzászokások az élénkítő- vagy altatószerhez, ami a hipertóniás, de normális vérnyomású embernek sem szolgál javára.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.