Betegségek és megelőzésük

A Parkinson-kórban szenvedő betegek vezethetnek?

Elveszíthetem a jogosítványomat?

Elveszítheti, de nem valószínű, különösen, ha csak nem­rég diagnosztizálták a betegségét. A háziorvosa feladata, hogy megállapítsa, hogy az Ön vezetői képessége nem je­lent-e veszélyt más úthasználók számára. Az esetek zö­mében kiadnak egy hároméves engedélyt. Jó az is, ha megbeszéli a vezetői képességét a háziorvosával és a szakorvosával, és megkérdezi a véleményüket.

A vezetői képességem ma már eléggé változé­kony attól függően, hogyan érzem magam ép­pen és milyen jól hatnak a tablettáim.

Nem sze­retném elveszíteni a jogosítványomat, de nem szeretnék veszélyt jelenteni sem önmagam, sem mások számára. Mit tegyek?

Szimpatikus a dilemmája, ami több más Parkinsonos emberben is felmerül. Jóllehet, minden vezetőnek saját felelőssége, hogy mindenkor garantálja azt, hogy egész­ségileg alkalmas a vezetésre, és ha tudja, hogy nem az, és mégis vezet, érvénytelenítheti a biztosítását. Belátása szerint kell cselekednie. Ha kétségei vannak, ne vezes­sen! Szükséges, hogy mihelyt lehetséges, beszélje meg ezt a háziorvosával vagy szakorvosával.

Magyarországon szakorvosi vélemény szükséges a Parkinson-betegek jogosítványának érvényesítéséhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.