Betegségek és megelőzésük

Milyen étrendet kövessenek a Parkinsonos betegek?

Az étel, és az a mód, ahogy kiválasztjuk, elkészítjük, tálal­juk és szabályozzuk, nagyon fontos része mindenki életé­nek. Különösen fontos lehet olyanok számára, akik hossza­san állnak gyógyszeres kezelés alatt, és ez minden bizonnyal igaz a Parkinson-kóros emberekre. A kiegyensúlyozott étkezés és diéta hozzá­járulhat mindezen célok megvalósításához.

Mi az ajánlott diéta a Parkinsonosok számára?

Normális, kiegyensúlyozott étrend sok magas rosttartal­mú étellel, úgymint korpás kenyér, magvas gabonapely­hek, zöldségek (főként a borsó és bab), friss és szárított gyümölcs javasolt. Jó az is, ha bőven iszik folyadékot – körül belül naponta 8-10 csészével.

Mennyire lehet bevonni egy dietetikust a Parkinsonos beteg kezelésébe?

Több lehetőség van erre. Amikor komoly önkéntelen mozgások, vagy a már tárgyalt „hol fent, hol lent” (ON-OFF) tünetek állnak fenn, az egyik megköze­lítés az lehet, hogy csökkenteni kell és átrendezni az étel­ben lévő fehérje mennyiségét. Az ilyen étrendi változta­tásokat legjobb a dietetikus tanácsára végezni.

Másod­szor, a Parkinsonos emberek lehetnek túlsúlyosak, vagy épp a normálisnál kisebb súlyúak, és mindkét esetben dietetikus tanácsát lehet kikérni. Végül, amikor nyelési problémák állnak fenn, a dietetikus javaslatot tud tenni az étel és ital elkészítésére és tálalására, hogy egyaránt tápláló és könnyen nyelhető legyen.

Jobban szeretek nem szedni gyógyszereket, ha­csak nem feltétlenül szükséges, de elég sok gon­dom van a székrekedéssel.

Hogyan tudom az étrendemet úgy igazítani, hogy minimumra csökkenjen ez a probléma?

A székrekedés gyakori a Parkinsonos embereknél, és több oka is lehet. A tünetek hatással vannak a belek iz­maira, és a mozgás vagy a torna hiánya ront a helyzeten. A rostok (amelyek sok zöldségben, gyümölcsben és mag­vakban találhatók) segítenek kialakítani lágy székletet, amit könnyű üríteni.

Mivel sok Parkinsonosnak gondjai vannak az ételek megrágásával és lenyelésével, valószínűleg nehéz szá­mukra olyan étrendet tartani, ami tele van rosttal. Az antikolinerg gyógyszerek, amelyeket néha a Parkinson kezelésére alkalmaznak, ronthatnak a székre­kedésen. Amennyiben komolyak a problémák, kérjen ta­nácsot az orvosától vagy egy dietetikustól.

Milyen étkezést kell követni?

  • Ahol csak lehetséges, kövesse az előző kérdésre adott útmutatókat és fogyasszon teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó reggelit.
  • A hüvelyesek (borsó, bab, lencse stb.), friss és szárított gyümölcsök különösen hasznosak.
  • Fontos, hogy elfogadható mennyiségű testmozgást is vé­gezzen, ha meg tudja tenni.
  • Ha a rágásával, nyelésével baj van, kérjen tanácsot egy beszéd- és nyelvterapeutától. Egy dietetikus tanácsot tud adni az étrendre vonatkozóan.

Ehetek csokoládét a Parkinsonra szedett gyógyszerek mellett?

Igen, valószínűleg. A legtöbb ember számára a csokolá­dé nem okoz problémát a Parkinson-gyógyszerekkel együtt, bár hallottunk már néhány emberről, aki úgy ér­zi, hogy ez nem hasznos. A csokoládé azoknak segíthet főként, akik a normálisnál kisebb súlyúak, bár mint más édes és ragadós étellel kapcsolatosan, itt is gondosan oda kell figyelni a fog- és szájhigiéniára.

Lehetséges, hogy némely fajta bab fogyasztása használhat?

Ahogy e cikk elején felmerülő kérdésekre adott vála­szainkban is említettük, a bab jó rostforrás, így ebben az értelemben használhat. Néhányszor arról is beszámol­tak, hogy a lóbab levodopát tartalmaz, és a Parkinson ke­zeléseként is lehetne alkalmazni. Bár ez a bab tartalmaz némi levodopát, a mennyiség sokkal kevesebb bennük, mint a levodopa tablettákban. Nem voltak eddig széles körű tudományos kísérletek erről a babfajtáról és a Parkinsonról, és ezek jelenleg nem tekinthetők használ­ható kezelési módszernek a Parkinsonra.

Igaz az, hogy a fehérjét tartalmazó ételek rontanak a feleségem Parkinson-betegségén?

Ez egy érdekes kérdés, hiszen az orvosok és kutatók vé­leményét még mindig megosztja. Igaz az, hogy a fehérje gátolhatja az agyba jutó levodopa felszívódását, és így a magas fehérjetartalmú étkezés után kevésbé hatékony a levodopa. Kipróbálták, hogy néhány komoly Parkinsonosnál szigorúan megszabják a napi fehérjebevitelt, és néhány vizsgálatban azt mutatták ki, hogy szembeszö­kően javultak az eredmények a levodopa gyógyszerek hatását illetően.

Jóllehet, nem mindenkin segít; a diéta meglehetősen kellemetlen, ezért nehéz az emberek számára betartani. Vannak más jelek is, amelyek arra utalnak, hogy a fehér­je szembeszökő csökkenése és a szénhidrátok (cukor, kenyér, tészta stb.) növekedése további önkéntelen moz­gáshoz vezethet.

A kutatás szerint van egy másik poten­ciális komplikáció, hogy a Parkinsonos emberek, különö­sen azok, akiknek komoly izommerevségük van, több energiát használnak fel, mint az azonos korú és nemű nem Parkinsonosok, és ez lehet, hogy megmagyarázza néhányuknál a túlzott súlyveszteséget. A fehérjebevitel visszafogása megnehezítheti az ilyen súlyveszteség keze­lését.

Az orvosok és dietetikusok többnyire nem kedvelik az olyan megszorító étrendet, ami elveszi az ember egyik fő élvezetét, de súlyos problémákkal küzdő betegeknek, egy alacsony fehérjetartalmú diétát (vagy ha egyszerűen kevesebb fehérjét fogyasztanak egy étkezéskor), érde­mes megfontolniuk és kipróbálniuk egy ideig. Ezt azon­ban a neurológussal vagy más szakorvossal történő meg­beszélést követően és a dietetikus felügyeletével kellene véghezvinni. A szervezetnek szüksége van bizonyos men­nyiségű fehérjére ahhoz, hogy megújítsa önmagát, és se­gítse a fertőzés elleni küzdelmet, így a fehérje korlátozá­sa lehet, hogy más problémákat hoz elő.

Mi a normális mennyiségű fehérje?

Könnyebb azt elmondani, „mi a javasolt mennyiség”, mintsem mi a „normális”, mert néhányan hajlamosak ar­ra, hogy több fehérjét fogyasszanak, mint amire szüksé­gük van. A javasolt mennyiség a testsúlytól függ, és kö­rülbelül 0,9 gramm/kg naponta. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os embernek körülbelül 60 gramm fehérjét kelle­ne fogyasztania naponta. Jóllehet, az előző kérdésre adott válaszban megadott összes ok miatt Parkinson-kór esetén más dolgokat is figyelembe kell venni, és a fehér­je csökkentését vagy elosztását csak az orvos vagy dietetikus ellenőrzése mellett ajánlott kipróbálni.

Szeretek meginni valamit (főként sört) a baráta­immal.

Ez rendben van így, vagy megzavarja a Parkinson-gyógyszereim hatását?

A mértékkel fogyasztott alkohol nem zavarja a gyógysze­reket, és ez segít Önnek abban, hogy normális életmódot folytasson, s ez valószínűleg jót tesz Önnek. Nyilvánvaló azonban, hogy mindenkinek, akár Parkinsonos, akár nem, el kell kerülnie a túlzott alkoholfogyasztást. Azt ja­vasoljuk, hogy beszélje ezt meg az orvosával is, mennyi alkoholt és milyen fajtát fogyaszthat.

Azt hallottam, hogy a B6-vitamint kerülniük kellene a Parkinson-kóros betegeknek. Igaz ez?

Eleinte, amikor a levodopát még nem kombinálták egy speciális gátlóval, mely megakadályozza a lebomlását, mielőtt eléri az agyat, ez a vitamin a problémák lehetsé­ges oka volt. Magas adagú B6-vitamin nagyobb valószínű­séggel vezetett a levodopa lebomlásához, hatástalan­ságához. Ma már ez nem jelent problémát, mivel majd­nem mindenki olyan levodopa készítményeket szed, ame­lyek tartalmaznak gátlószert, mint a carbidopa és a benserazid. A túlzott fogyasztást még mindig kerülni kell, de ha úgy érzi, hogy vitaminokra van szüksége, olyanokat kellene találnia, amelyek nem tartalmaznak B6-vitamint.

Igaz, hogy a barna kenyér mangánt tartalmaz, és hogy ez az egyik lehetséges oka a Parkinson-kórnak, s így ezt kerülni kell?

Az igaz, hogy a mangánmérgezés a Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket okoz, de ezt a betegséget csupán a mangánbányákban dolgozó bányászoknál észlelték, ezért ez rendkívül ritka. Az nem igaz, hogy a barna vagy korpás kenyeret kerülni kellene. Nincs semmi jele an­nak, hogy az ételekkel szokásosan bevitt mangán hatást gyakorolna a Parkinson-kórra. Arra azonban van bizo­nyíték, hogy a rostszegény étrend valószínűleg székreke­déshez vezet, ami a Parkinson-kór gyakori kísérője, va­gyis határozott előnyei vannak annak, ha barna vagy kor­pás kenyeret fogyaszt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.