Gyógynövények

Kukorica, ősi gyógymód a vesekő ellen

KukoricaA kukorica a pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozó, termesztett, egyéves, egyszikű növény. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó. A legősibb kukoricamaradványokat a dél-amerikai Tehuacán-völgyi barlangrendszerben találták, melyek kb. i. e. 5200-4000-ből származnak. Egy másik ősi lelet az USA Új-Mexikó államában lévő Bat Cave (Denevér-barlang) üregeiből került elő.Ezek a kukoricacsövek a maihoz képest igen kicsik voltak (5-7 cm], korukat 3000-3500 évre becsülték a radiokarbon kormeghatározó módszer alapján.

Az elmúlt évezredek alatt a növény méreteiben, termőképességében hatalmas változásokon ment át, de alapvető botanikai sajátosságai ugyanazok maradtak. Jelenleg a trópusokon és a mérsékelt övben termesztik. Bojtos gyökérzete van. Szára 1-2,5 m magas, üreges. Levele 60-70 cm hosszú, 7-8 cm széles, lándzsa alakú, párhuzamos levélerezetű, ép szélű. Virágai egyivarúak, fajtától függően júniustól augusztusig nyílnak, a porzós virágok a szárak csúcsán, a termős virágok – torzsavirágzata levelek hónaljában állnak.

A virágokat virágzati buroklevél (csuhé) takarja. A torzsa csúcsán lógnak a hajszálszerű, 0,1-0,2 mm vastag, kb. 20 cm hosszú, sárgás vagy rozsdabarna színű bibék (kukoricabajusz). Termése szemtermés. A sárga színű szemeken kívül számtalan fajtaváltozat van (fehér, piros, vörös, kék színű szemek). Ugyanilyen változatos a magok mérete és formája is. A drogot a torzsavirágzat beporzás előtt gyűjtött bibeszálai adják. A „kukoricabajuszt” gyorsan szárítják. Jellemzően „kukoricaszagú” édeskés ízű.

kukorica

Alkalmazás:

Teáját a húgyutak gyulladásos folyamatainak gyógyítására használják, a sza­bály alapján, forrázással készítik. Vesekő kép­ződésére való hajlam esetén más növényekkel társítva (pl. aranyvessző, zsurló] reuma, kösz vény, vesehomok, hólyaghomok, vizelettartá­si problémák kezelésére fogyaszthatjuk. Vércu­korszint-csökkentő, salaktalanító, vízhajtó, fo­gyasztó teakeverékek alkotórésze. Naponta 3-4 csésze tea fogyasztása javasolt. Folyamatosan alkalmazható ,mellékhatása nincs.

A kukorica magját sokféle módon felhasz­nálják. A magból kukoricadarát, kukoricalisztet őrölnek, melyek elfeledett, tápláló ételek alap­jául szolgálnak. A kukoricacsírából hideg sajtolással magas ásványianyag- és vitamintartalmú, telí­tetlen zsírsavakban gazdag olaj nyerhető, me­lyet étkezési célokra használnak.

Milyen alkotóelemekből áll?

A kukorica 65%-a szénhidrát, s több mint 9% ballaszt­anyagot tartalmaz. Cukortartalma lényegesen magasabb a többi gabonaféléénél, ez a magyarázata a csemegeku­korica édes ízének. 9%-os fehérjetartalma kissé elmarad a búzáétól és a rozsétól. így nincsenek benne olyan létfontosságú aminosavak sem, mint a lizin és a triptofán, ez azonban fehérjében túlságosan is gazdag civilizációs táp­lálkozásunk mellett nem jelent problémát – ez a hiányos­sága egyszerűen pótolható, ha a kukoricát tejjel vagy hü­velyessel együtt fogyasztjuk.

A kukoricában nincs sikér, van viszont benne jelentős mennyiségű karotinoid – ez ad­ja a magok sárga színét, valamint többféle B-vitamin. E-vi­taminhoz abban az esetben juthatunk belőle, ha a csírát is felhasználjuk. Emberi fogyasztáskor fontos szerepet játszik a növényi védőanyag, a proteázinhibitor is.

Legfontosabb tudnivalók a kukoricáról dióhéjban

  • Mivel a kukoricában található cukor lassan szívódik fel, fogyasztása előnyös cukorbetegek számára is, magas bal­lasztanyaga következtében pedig jól al­kalmazható fogyókúrához is.
  • Az izolált kukoricafehérje különböző zöldség-, gomba- és fűszernövény-aro­makivonatokkal együtt folyékony étel­ízesítő szer, amelyet Július Maggi 120 éve kísérletezett ki.
  • Aki el akarja kerülni a génmódosított kukoricát, jobban teszi, ha bioboltban, reformboltban vásárol. Az itt kapható cornflakes nem tartalmaz mesterséges aromát, és kapható cukormentes válto­zatban is.
  • A kukoricacsíra sokféle gyártási eljárás „mellékterméke”, melyből értékes kuko­ricaolajat készítenek. 3-4 evőkanál olaj fedezi napi E-vitamin-szükségletünket.

Egészségre gyakorolt hatása: A kukorica optimális összetétel­ben tartalmaz: keményítőt, cuk­rot és ballasztanyagokat, mag­néziumot, s nem utolsósorban többféle B-vitamint.

A kukorica egészségtani jelentősége

Karotinoidban gazdag élelmiszerként a kukoricának egész sor egészségjavító hatása van: kétféle karotionid, a lutein és a zeaxantin védi szem hártyánkat, segíti látásunk meg­őrzését, de véd a káros szabad gyököktől is, így csökken­ti a rák, a szívinfarktus, illetve a szélütés kialakulásának kockázatát. A legfrissebb tudományos kutatások szerint e karotinoidoknak szerepük lehet a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának elkerülésében.

A kukoricában található proteázinhibitorok elősegítik a szervezet meg­újuló mechanizmusát, és védik a sejteket a rákos megbe­tegedésektől. Ehhez a tevékenységhez előnyösen járulnak hozzá a kukorica ballasztanyagai, amelyek elősegítik a rákkeltő anyagok gyors, természetes távozását szerveze­tünkből. A gluténmentes kukorica igazi áldás mindazok számára, akik allergiás megbetegedésük miatt nem fo­gyaszthatnak sikértartalmú gabonaféléket.

A kukoricadara előállítása során gyakran el­távolítják értékes összetevőit, a héjat és a csírát. Ezért lehetőleg reform élelmiszer­boltban vásároljuk kukoricadarát vagy lisztet.

Kukoricakrokett túróval

Hozzávalók (2 személyre)

130 g konzerv morzsolt kukorica, 5 dkg tú­ró (vagy friss sajt), 1 szál sárgarépa, 1 ge­rezd fokhagyma, 1 tojássárgája, 2 evőkanál kókuszreszelék, só, őrölt bors, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2-3 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítés

A morzsolt kukoricát lecsepegtetjük, majd 1 evőkanál túróval együtt botmixerrel elpé­pesítjük. A megtisztított sárgarépát a kukori­cához reszeljük. A fokhagymát hozzá nyom­juk, majd hozzákeverjük a tojássárgáját, a kókuszreszeléket és a kukoricalisztet, sóz­zuk, borsozzuk. A masszából 6 db lapos krokettet formázunk, és forró olajban mind­két oldalukon 3-3 percig sütjük. A felesleges olajat papírtörlőn leitatjuk. A maradék túró­val elkevert petrezselyemből minden krokett tetejére teszünk egy mokkáskanálnyit.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.