Házi gyógymódok

Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis): 7 gyógymód a vörös szemre

Gyerekkorában örült a piros szemeknek, mert azt jelentette, hogy pár na­pig nem kell iskolába mennie. Most, hogy már felnőtt, a kötőhártya-gyulladás miatt már nem marad otthon a munkából, de azért a szemére ráfér egy kis eny­hítő törődés.

Borogassa a szemét!

Emlékszikra, mikor édesanyja az ágya szé­lére ülve fogott egy zsebkendőt, beáztatta egy tál langyos vízbe, és gyengéden A szemére tette? Leszámítva, hogy a párnája kicsit átázott, ez a jó kis boroga­tás sokat segített. „A szemre naponta 3-4 alkalommal 5-10 percre tett langyos borogatás jótékonyan enyhíti a panaszokat” – mondja dr. Róbert Petersen sze­mész professzor.

Orvosi segítség

Forduljon orvoshoz, ha a dolog súlyosra fordul

A kötőhártya-gyulladás enyhe betegség, ami általában magától is egy hét alatt elmúlik. Viszont keresse fel orvosát, amennyiben:

  • A gyulladás öt nap elteltével tovább rosszabbodik ahelyett, hogy javulna.
  • Vörös a szeme és ehhez erős fájdalom, látási zavar és bőséges mennyiségű sárgás vagy zöldes váladék társul.
  • A pirosodás sérüléssel függ össze. „Ha a szembe idegen test kerül, a szaruhártyát dörzsölheti -, és ez fekélyhez, látásromláshoz, elhanya­golt esetben a látás elvesztéséhez vezethet” – mondja dr. Petersen.
Ha a szeme világáról van szó, ne úgy álljon hozzá, hogy „majd meg­látjuk, mi lesz”, hanem keresse fel orvosát.

Tartsa tisztán a szemét!

„Gyakran a kötőhártya-gyulladás ma­gától rendbe jön – mondja dr. Petersen. – Hogy segítse a gyógyulási folyama­tot, tartsa tisztán a szemét és a szemhéját úgy, hogy egy vattát tiszta vagy for­ralt vízbe márt, és azzal törli ki a megszáradt váladékot.”

Mint a kisbabáknál

A meleg borogatás jó hatású a gyerekeknél, de a felnőtteknek időnként ennél többre van szükségük. „Felnőtteknél több a váladék. Ezért készítsen oldatot egy rész babasampon, tíz rész meleg víz felhasználásával – mondja dr. Péter Hersh, bostoni szemészorvos -, mártson az oldatba steril vattát és ezzel tisztítsa meg a szempilláit. A langyos víz megpu­hítja az odaszáradt váladékot, a babasampon pedig megtisztítja a szemhéj és a szempilla közti területet.”

Dobja be a törülközőt!

Dobja be a szennyesbe a törülközőt vagy bármi mást, ami a szemével kapcsolatba került. „Igen fertőző a betegség. Más ne használja a törülközőjét, mert az könnyen átadhatja a fertőzést” – mondja dr. Petersen.

Az uszodai szempirosság

Amikor a medencéből kilép, piros a szeme? „A medence vizében lévő klór kötőhártya-gyulladást okozhat. Viszont ha nem klóroznák a vizet, a baktériumok okoznának betegséget – mondja dr. Petersen. – Ezért ha hajlamos a kötőhártya-gyulladásra, úszáskor viseljen szo­rosan illeszkedő úszószemüveget.”

Jegelje az allergiás kötőhártya-gyulladást!

Ha megúszta a nyári strandolást, de a pollent már nem, lehet, hogy a kötőhártya-gyulladását allergia okozza. „Ha a szeme úgy viszket, mintha szúnyog csípte vol­na, és erősen váladékozik, ez többnyire az allergiás kötőhártya-gyulladás jele – mondja dr. J. Dániel Nelson szemészorvos. – Az antihisztaminok mellett használjon hideg, ne pedig meleg borogatást. A hideg borogatás megszünteti a viszketést.”

Éjszakai kezelés

„A baktérium okozta kötőhártya-gyulladás súlyosbodik, amikor a szeme csukva van. Ezért romlik az állapot éjjel, amikor alszik – mondja dr. Petersen. – Lefekvés előtt kezelje a szemét antibiotikumot tartalmazó kenőccsel, így megakadályozhatja a váladékozást.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.