Babaápolás

Középfülgyulladás (Otitis media) kisbabák esetén

A babák és kisgyerekek sokkal hajla­mosabbak mindenféle fülproblémára, számos okból. A legtöbbjük kinövi a hajlamot.

Tünetek:

Akut Otitis Media (AOM), azaz heveny középfülgyulladás esetén a tüne­tek közé az alábbiak tartoznak:

Általában:

 • Fülfájás, amely gyakran éjszakánként rosszabb (a babák időnként húzogatják, dörzsölik vagy fogják a fülüket, de síráson kívül nem adják más jelét a fájdalom­nak, néha nem is sírnak; szoptatásnál vagy üveges etetésnél a sírás az állkapocs felé sugárzó fülfájásra utalhat).
 • Láz, ami lehet alacsony vagy nagyon magas.
 • Fáradékonyság és nyűgösség
 • Orrfolyás és orrdugulás (gyakran, de nem mindig)

Időnként:

 • Rosszullét és/vagy hányás
 • Étvágytalanság Esetenként:
 • Egyáltalán nincs látható tünet

A vizsgálat során a dobhártya eleinte kis­sé lobos (a fertőzés kezdeti szakaszában), később piros és kidomborodó (a későbbi szakaszban). A legtöbb esetben az AOM kezelés nélkül gyógyul. Időnként azonban, ha a fertőzés kezeletlenül ma­rad, a nyomás kilyukaszthatja a dobhár­tyát, és miután a genny a hallójáratba jutott, enyhül a nyomás. A dobhártya idővel begyógyul ugyan, de a kezelés se­gít a további károsodás megelőzésében.

A savós középfülgyulladásnak (SOM) -ami dobüregi diffúzióval (folyadékbeha­tolással) járó középfülgyulladásként is ismert, és ilyenkor folyadék mutatható ki a középfülben – az alábbiak a tünetei:

Általában:

Hallásvesztés (ideiglenes, de ha több hónapig kezeletlen marad a probléma, akkor maradóvá válhat)

Időnként:

 • Kattanó vagy pattogó hang nyelésnél vagy szopásnál (a nagyobbacska gyere­kek beszámolója szerint)
 • A fülben lévő folyadékon kívül sem­mi más tünet

Évszak:

Egész évben, de jóval gyakoribb télen.

Okok:

Általában baktériumok vagy ví­rusok, de allergia is okozhat középfül­gyulladást. A babák és a kisgyerekek haj­lamosabbak rá egyrészt az Eustach-kürt-jük alakja és mérete miatt; továbbá azért, mert jóval nagyobb az esélyük légúti fer­tőzésekre, amelyek rendszerint megelőzik a fülgyulladást; mert fejletlen az immun­rendszerük; vagy mert sokszor hanyatt fekve etetik őket. Az Eustach-kürt, amely a fülből a folyadékot az orr és a garat hátsó részébe vezeti el, és a középfül szellőzését biztosítja, a babáknál rövi­debb, mint a felnőtteknél, így a kór­okozók könnyebben átjuthatnak rajta a középfülbe.

Ezenfelül mivel a kürtök vízszintes pozícióban vannak (nem füg­gőlegesek, mint a felnőttekben), kevés­bé hatékony az elvezetőképességük, kü­lönösen csecsemőknél, akik idejük nagy részét a hátukon fekve töltik. Szűk átmé­rőjük szintén hajlamosítja a kürtöket az elzáródásra (allergia vagy fertőzés, például megfázás okozta nyálkahártya-duzzanat, deformáció vagy megnagyobbodott ga­ratmandula miatt). Ez az elzáródás folyadékgyülemet okoz, ami kiváló sza­porodási feltételeket biztosít a fertőzést okozó baktériumok számára, és súlyos középfülgyulladáshoz vezet.

A fertőzés módja:

Nem közvetlen (nem lehet „elkapni” egy fülgyulladást), de a bölcsődébe járó gyerekek sokkal veszé­lyeztetettebbek, mivel többször lesznek náthásak, ami végső soron fülgyulladás­hoz vezethet. Családi hajlam is lehetséges a fülgyulladásra.

Lappangási idő:

Gyakran követ náthát vagy influenzát.

Időtartam:

Néhány napig is tarthat, vagy krónikussá válhat.

Kezelés:

A fülgyulladás orvosi vizsgála­tot igényel, ne próbáljuk magunk ke­zelni.

A terápia a következőket foglal­hatja magában:

 • Antibiotikumok, ha szükségesnek tart­ja az orvos (van, amikor mindenképpen szükség van rájuk, máskor nem, lásd alább). Ha az orvos felír antibiotiku­mot, mindig a teljes előírt ideig adjuk -általában öt vagy tíz napig -, így elke­rülhetjük az újrafertőződést, a krónikus fertőzés vagy az antibiotikum-reziszten­cia kialakulását. A nyálkahártya-duzza­natot csökkentő szerek általában nem igazán segítenek.
 • Figyelmes várakozás az azonnali anti­biotikumos kezelést nem igénylő hely­zetekben. A felmérések azt mutatják, hogy a heveny középfülgyulladás szövőd­ménymentes esetekben a legtöbbször kezelés nélkül, 4-7 nap alatt gyógyul. Kérdezzük meg az orvostól, hogy feltétlen szükség van-e antibiotikumra a babának.
 • Fülcseppek, ha az orvos javasolja.
 • Babának való fájdalom- vagy lázcsilla­pító a fájdalomra és/vagy a lázra.
 • A fül melegítése alacsony fokozatra kapcsolt melegítőlappal, meleg vízzel töl­tött palackkal vagy meleg borogatással – bármelyiket hasz­nálhatjuk, miközben keressük az orvost.
 • Fülfelszúrás (kis sebészeti beavatko­zás, melynek során a dobhártyán tett apró vágáson keresztül leeresztik a gyul­ladt fülből a folyadékot), ha a dobhár­tya átszakadással fenyeget; a felszúrás körülbelül tíz napon belül begyógyul, de lehet, hogy speciális kezelésre van szükség addig. A másik lehetőség a léze­res fülfelszúrás, egy újabb kezelési mód, melynek során az orvos egy kis lyukat fúr a dobhártyába egy kézi lézerrel, így ürítve ki a folyadékot a fülből.
 • Egy vékony cső beillesztése, ami lehe­tővé teszi, hogy levegő jusson a középső fülbe, ha a folyadékgyülem (súlyos otitis média, SOM) nem tűnik el antibiotiku­mos kezelésre. A beavatkozás általános érzéstelenítést igényel, és utolsó lehető­ségként folyamodnak hozzá olyan ese­tekben, ahol más kezelési mód nem ho­zott eredményt. A csövet (amit mester­séges Eustach-kürtként is felfoghatunk) általában akkor helyezik be, ha a folya­dék hat hónapig, javulás nélkül kimu­tatható az egyik – vagy négy hónapig mindkét – fülben. A cső 6-8 hónap után kiesik, időnként korábban. A kockáza­tokat és az előnyöket mérlegelni kell, mielőtt a cső beültetéséhez folyamod­nak, mivel a beavatkozás hosszú távú előnyei nem egyértelműek.
 • Időszakos fül vizsgálat, amíg a fül(ek) rendbe jön(nek), így biztosítva, hogy az állapot ne váljon krónikussá.
 • Az ismételt fülgyulladásokkal össze­függő allergiás állapotok megszüntetése vagy kezelése.

Étrendi változtatások: Több folyadék a láz miatt. Ha antibiotikumokat írt fel az orvos, az aktív flórás, nem zsírsze­gény joghurt (ha a baba már fogyaszt­hat ilyet) segít megelőzni a gyomorprob­lémákat.

Megelőzés: Jelenleg nincs rá mód, hogy biztosan megelőzzük a közép­fülgyulladásokat. Az újabb kutatások eredményei azonban azt mutatják, hogy…

…a következők csökkenthetik a fülgyulladás kialakulásának esélyét a babáknál:

 • Általános jó egészség, megfelelő táp­lálkozás és pihenés, rendszeres orvosi vizsgálat.
 • Legalább hat hónapig, de lehetőleg az egész első év alatt folytatott szoptatás.
 • Influenza elleni védőoltás, pneumococcus fertőzések elleni védőoltás.
 • Függőlegesebb etetési pozíció, külö­nösen ha a babának légúti fertőzése van.
 • Döntött cumisüvegek alkalmazása a hagyományos, egyenes üvegek helyett.
 • Kicsit megemelt alvási pozíció, ha a baba megfázott (helyezzünk párnát a matrac fejrésze alá, de ne a baba fe­je alá).
 • Szopogasson a baba egy cumisüveget vagy cuclit repülőgépen felszálláskor és különösen leszálláskor, mivel a legtöbb fülprobléma légnyomásváltozás követ­keztében fordul elő.
 • Korlátozzuk a nyugtatócumi nappali használatát, és vegyük ki a baba szájából, ha elaludt.
 • Alacsony dózisú, profilaktikus (fertő­zés megelőzésére adott) antibiotikum adása a gyakori fülfájós gyerekeknek a középfül-gyulladási szezon csúcsán, vagy amikor a gyerek éppen megfázott, hogy megelőzzük a másodlagos fülgyulladást.
 • Füstmentes lakóhely (a passzív do­hányzás nyálkahártya-duzzanathoz és SOM-hoz vezethet).
 • Otthoni gyereknevelés bölcsőde he­lyett, ahol nagyobb a valószínűsége a középfülgyulladásnak.

Szövődmények:

 • Krónikus középfülgyulladás halláská­rosodással.
 • Mastoiditis (ritka probléma, a koponya csecsnyúlvány-légkamráinak gyulladása).
 • Agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás.

Mikor hívjunk orvost:

Már az elején, mihelyt gyanítjuk, hogy a babának fül­fájása lehet. Ismét, ha két napon belül nem múlnak a tünetek, vagy ha úgy tű­nik, a baba rosszabbul van. Fülgyulla­dás gyanúja nélkül is hívjuk az orvost, ha úgy tűnik, a baba hirtelen rosszab­bul hall, mint általában.

A kiújulás valószínűsége:

Némelyik baba soha nem kap fülgyulladást, má­sok csecsemőkorban kapnak egy-két alkalommal, és utána soha többé, megint másoknál ismételten előfordul tipegő- és óvodáskorban is.

Más problémák hasonló tünetekkel:

Idegentest a fülben, „úszó fül” és a légúti fertőzés miatt a torok felől átsugárzó fájdalom mind utánozhatják a fülfájást. A fogzási fájdalom időként ugyancsak a fülbe sugározhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.