Betegségek és megelőzésük

Magas koleszterinszint veszélyei és csökkentése

Tünetek

Manapság annyit beszélünk a magas koleszterinszint okozta ártalmak­ról, hogy a laikus kezdi azt hinni, valami méreggel áll szemben. Pedig a koleszterin fontos vegyület, a sejthártya és egyes hormonok alapanyaga, melyet a szervezetben a máj állít elő. Szintjét ráadásul – a közhiedelem­mel ellentétben – nem az élelmiszerekből közvetlenül származó koleszte­rin, hanem a telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek növelik veszé­lyes mértékben, tehát a zsírok, zsíros élelmiszerek, ételek fogyasztása.

Bonyolítja a helyzetet, hogy van „rossz” és „jó” koleszterin – az előbbi az LDL, amely megtámadja az érfalakat, és elősegíti a plakk-képződést, az utóbbi a HDL, amely igyekszik az LDL-t és a plakkokat kipucolni a szervezetből. Az sem közismert, hogy az infarktuson átesettek közül csak minden második személynek magas a koleszterinszintje. 1 száza­léknyi LDL-csökkenés 2 százalékkal, ugyanennyi HDL-szintemelkedés 3 százalékkal mérsékli egy végzetes kimenetelű infarktus kockázatát.

Tipp: ha naponta biztosítunk két adag vízoldékony rostot (kitűnő forrása a zabkása és az árpagyöngy) a szervezet számára, 17%-kal csökken a káros LDL-koleszterin szintje.

Az egészséges koleszterinszint

Összkoleszterin: maximum 5,2 mmol/l (200 mg/dl) vagy ennél kevesebb a vérben.

LDL-koleszterin (káros): a hivatalos ajánlás szerint egészsé­ges (nem szívbeteg) ember vérében 2,6 mmol/l (100 mg/dl). Szív- és érrendszeri betegségekben, közepes vagy nagyfokú veszélyeztetettségben, cukorbetegek, illetve infarktuson vagy agyvérzésen átesettek esetében 1,8 mmol/l (70 mg/dl). Orvos szakértőink egybehangzó véleménye szerint az LDL szintje egészséges személynél se haladja meg a 2,6 mmol/l-t (100 mg/dl-t).

HDL-koleszterin (hasznos): férfiaknál minimum 1,0 mmol/l (38 mg/dl), nőknél minimum 1,3 mmol/l (49 mg/dl), ennél azonban többre, 1,4 mmol/l-re (54 mg/dl-re) kell törekedni,

Triglicerid (vérzsír): a koleszterinhez hasonlóan ez a vegyü­let is veszélyezteti a szívet. Vérszintje ne haladja meg az 1,7 mmol/l-t (150 mg/dl-t).

Prevenció első körben

Kevesebb telített zsírsavat! Minden hamburger, zsíros hús, szalonna, sütő- és főzőzsír, hidrogénezett főzőolaj, vaj, magas zsírtartalmú tej, kövér sajt, tejszínes jégkrém, fagylalt bővelkedik telített zsírsavakban. Aki nem akar szívrohamban meghalni, térjen át a lebőrözött csirkemellre, a halételekre, az extra szűz olíva- és a repceolajra, a sovány tejre, a zsírszegény vagy zsírmentes desszertekre (például tejszínes fagylalt helyett
a jégkására).

Tudományos becslések szerint a telített zsiradékokból származó kalóriák 2 százaléknyi mérséklésével az LDL-szint 1 százalékkal csök­kent. Ha a telített zsírsavakból szárma­zó napi energiabevitel nem haladja meg a 7 százalékot – ami napi 1800 kiloka­lória fogyasztása esetén egy evőkanálnyi vaj, egy szelet sovány sajt vagy 125 g zsírszegény jégkrém -, az LDL-szint 9-11 százalékkal csökkenthető.

Nem a „hidrogénezett” vagy „keményí­tett” termékekre. Olvassuk csak el ala­posan a bolti desszertek, chipsek, olcsó főzőolajok, „diszkont” margarinok, vajak, krémek, édességek csomagolásán az összetevőket: szinte biztosan fel fog tűnni az a szó, hogy „hidrogénezett” vagy „keményített”. Ez nem más, mint a transzzsírok fedőneve, melyeket az eltarthatóság javítására adnak az élelmiszerekhez.

A készítmények élettartamát valóban meghosszabbítják, de a miénket biztosan nem, mert a szervezetbe kerülve növelik az LDL és a trigliceridek (vérzsírok) szintjét, ugyanakkor csökkentik a jó HDL-ét, tehát bársonyszőnyeget terítenek az infarktus elé. Egy kísérletben félszáz egészséges férfival öt héten át transzzsírokat etettek. Az eredmény: az LDL aránya 5 százalék­kal nőtt, a HDL-é 11 százalékkal csökkent a vérben, amit biztosan nem köszönt meg a szívük.

Csak úgy csöpögnek a transzzsíroktól a gyorséttermi menük és persze a hagyományos pecsenyesütők, lacikonyhák, vendéglők szaftos finomsá­gai is. A ritkán ellenőrzött gyorsbüfék fritőzeiben takarékossági okokból ritkán cserélik az olajat, márpedig a sokszor használt főzőolaj roppant egészségtelen; de még a friss olajban kisütött hasábburgonya és hamburgerfasírt is tele van transzzsírokkal.

Az az átkozott cigaretta! A dohányfüst a jótékony HDL-koleszterin szintjét 7-20 százalékkal csökkenti, miközben a káros LDL-ét 70 száza­lékkal növeli – ez derült ki több vizsgálat eredményeinek összesítéséből. Ráadásul a füstben lévő mérgező vegyületek hatására az LDL hatványo­zottan roncsolja az érfalakat. A leszokás után azonban a szívvédő HDL szintje már egy-két hónapon belül visszaáll a normális értékre.

Zabkása, rozs, bab mindennap. E három élelmiszer bőségesen tartalmaz­za a béta-glukánnak nevezett vízoldékony rostot, mely a bélrendszerbe kerülve szivacsként szívja fel a koleszterindús epét, így az nem emeli a vérkoleszterint, hanem kiüríti a szervezetből. Az oldhatatlan rostok (fő forrásaik a teljes kiőrlésű pékáruk, például a magos vagy korpás kenyér, valamint a hántolatlan szemes termények, például a barna rizs) erre nem képesek. Egy kísérletben harminchat túlsúlyos férfi közül néhány min­dennap megevett két nagy adag, old­ható rostokkal teli ételt: a kúra eredmé­nyeképpen LDL-szintjük 17 százalékkal csökkent. De vajon hogyan fogyasztha­tunk több oldható rostot?

Íme három remek módszer:

  • Reggelire zabkása reszelt almával. Több vizsgálat eredményének összesí­tése azt mutatja, hogy aki zabkásával kezdi a napot, annál az LDL-szint 7 százalékkal alacsonyabb lesz azokéhoz képest, akik mást esznek reggelire.
  • Rizs helyett árpagyöngy (gersli). Egy amerikai vizsgálatban huszonöt eny­hén magas koleszterinszintű személy közül néhány több héten át naponta fogyasztott gerslit; a kísérlet végére 17 százalékkal csökkent az LDL-szintjük. Az árpagyöngy finom, kiadós köret, melyet déd- és nagy­anyáink még gyakran használtak; manapság jobb hipermarketekben elérhető áron megvásárolható.
  • Babot levesbe, salátába, köretnek, főételként, fűszeres szószban vagy magában: a Coloradói Egyetem (USA) kutatói tizenhét fő bevoná­sával végzett kísérletükben kimutatták, hogy akik mindennap elfo­gyasztottak 125 g főtt tarkababot, azoknál az LDL-szint 8 százalékkal csökkent.

Jótékony diófélék. Sokak számára furcsának tűnhet, hogy a magas zsírtartalmú diófélék egészségesek, pedig így van. Ez a bennük lévő egyszeresen telítetlen zsírsavaknak köszönhető, melyek hatására csökken a koleszterinszint. Ha édesség, cukorka, chips vagy ropi helyett minden délután egy kisebb marék mandulát nassolunk, az LDL-koleszterin szintje közel 10 százalékkal eshet.

A mandulabél ráadásul E-vitaminban is gazdag, a héja pedig nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat: mindkét vegyület gátolja az LDL oxidációját, mely az első állomás az érszűkületet okozó plakkok képződésében. Ahhoz, hogy az LDL-koleszterin csökkenése közben a jótékony HDL-szint is növekedjen, a dió az egyik legjobb csemege.

Egy kísérlet ötvennyolc résztvevője fél éven át naponta elrágott hét egész dióbelet. Az eredmény: a káros LDL szintje 10 százalékkal csökkent, a jótékony HDL-é 18 százalékkal nőtt a vérükben.

A diófélék azonban kalóriadús táplálékok, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott. 15 g 90 kcal-t biztosít: nagyjából ennyit tartalmaz tizenkét szem mandula, nyolc kesudió, huszonhat pisztáciamag vagy három-négy dióbél; dupla adag értelemszerűen kétszer annyi kalória.

A kísértést, hogy e finom ropogtatnivalókat marékszámra tömjük ma­gunkba, úgy kerülhetjük el, ha egy lapos, de elegáns, zsebbe dugható fémdobozkát használunk, melyben húsz-huszonkét szem mandulánál több nem fér el. így könnyű kiporciózni a napi adagot: ez az ideális mennyiség, ennyinél többet ne együnk.

Koleszterincsökkentő testmozgás. Újabb kutatási eredmények szerint nem elég, hogy az LDL szintjét alacsonyan tartsuk: éppen ennyire fon­tos, hogy a HDL megfelelő mennyiségben legyen a vérben. Sajnos a HDL növelésére kevés igazán hatékony módszer kínálkozik, egy azon­ban biztosan: a testmozgás. Minden sport alkalmas erre, mely nagy oxigénfelvétellel jár. Mozgás hatására a HDL-szint 5-10 százalékkal nő; ha emellett egészségesen is táplálkozunk, az LDL-szint 3-16 százalékkal csökken.

Kutatási eredmények! Egy ezernégyszáz személy bevonásával nemrégiben végzett japán kísérletből kiderült, hogy akik hetente négyszer negyven percet kiadós sétával töltenek, azoknál a HDL-szint 2 százalékkal emelkedik: ez majdnem 6 százalékkal csökkenti az infarktus kockázatát.

A stressz és a koleszterin

Tudományos adatok szerint stressz hatására megnő a vérben a káros LDL-koleszterin szintje, relaxációs gyakorlatokkal (jóga, taj-csi stb.) ez azonban visszafordítható. Indiai kuta­tók száztizenhárom szívbeteg személy bevonásával végzett vizsgálatából kiderült, hogy akik egészségesen táplálkoztak, és mellette rendszeresen jógáztak, azoknál egy év után nagyjából negyedével csökkent az LDL-szint. Jóga helyett a stresszoldás, reláxalas más módszerei is hatékonyak lehet­nek, kinek mi a megfelelő.

Prevenció második körben

Egy kis bor. Kutatási adatok szerint a mértékletes alkoholfogyasztás két­szeresen is jót tesz a koleszterinszintnek: napi egy pohár vörösbor 8 szá­zalékkal csökkenti az LDL-t, ugyanakkor jelentős arányban, mintegy 7 százalékkal növeli a HDL szintjét. A mértékletes azt jelenti, hogy fér­fiak kettő (3 dl), nők egy (1,5 dl) pohárnál ne igyanak többet naponta!

Súlykontroll. A súlyfelesleg 6 százalékának leadása 12 százalékkal csök­kenti az LDL-szintet, a HDL-ét pedig 18 százalékkal növeli. A koleszte­rinszint-javító fogyás legjobb módja a visszafogott zsiradéktartalmú ét­rend sok gyümölccsel, zöldséggel, diófélékkel, tengeri hallal (az egészsé­ges telítetlen zsírsavak fontos forrásai), olíva- és repceolajjal. Ez a fajta, kímélő étrend nemcsak kellő hatékonysággal védi a szívet, de sokkal élvezetesebb is, mint a kifejezetten zsírszegény vagy a teljesen zsírmentes diéta. Utóbbi hatására ugyan gyors ütemben vékonyodik az erekben lerakódott plakkréteg, ám sokaknak hamar beletörik a bicskája.

Szterinek és sztanolok (NSZ). E természetes növényi vegyületek részben meggátolják a koleszterin felszívódását a bélből. Fő élelmi forrásaik a dúsított margarinok és narancslék. Egy kísérletben egészséges koleszte­rinszintű személyek negyedéven át szterines és sztanolos margarint fogyasztottak, aminek eredményeképp LDL-szintjük 7-11 százalékkal csökkent.

A szakemberek naponta körülbelül 2 g szterin és sztanol bevi­telét javasolják: ennyi van két és fél evőkanál dúsított margarinban vagy 5 dl (két normál pohárnyi) dúsított narancslében. Mivel azonban hatá­sukra kevesebb karotin (fontos szívbarát vegyületcsoport) szívódik föl a bélből, fontos, hogy emellett sok színes terményt (piros, sárga, narancs­sárga zöldséget, gyümölcsöt) fogyasszunk, melyek bőségesen tartalmaz­zák a karotinokat.

Összefoglalás

Okai. Többnyire zsíros táplál­kozás, ülő vagy tunya életmód, amelyek együtt nagymértékben emelik a káros LDL-koleszterin szintjét, és csökkentik a jótékony hatású HDL-ét. A koleszterinszint a korral is nő, sőt örökletes té­nyezőknek is szerepük lehet ben­ne. Létezik egy hibás gén, mely rendkívül magas értékre nyomja fel az összkoleszterinszintet, ez a probléma azonban csak nagyon kevés embert érint.

Figyelmeztető tünetek. Rendszerint nincsenek. A gene­tikai hátterű, kórosan magas vérkoleszterinszint esetén kicsi, dudoros koleszterinlerakódások keletkeznek a könyökön, térden, ülepen és közvetlenül a szem alatt. Aki ilyesmit észlel magán, haladéktalanul méressen kolesz­terint az orvosnál; gyógyszeres kezelésre lesz szükség, de a rend­szeres testmozgás és az egészsé­ges étrend is sokat segíthet.

Új fejlemények. Az élelmi­szerekben lévő koleszterin miatt nem kell (túlzottan) aggódni. Az újabb vizsgálatok szerint még a közismerten koleszterindús tojássárgája és garnélarák sem emeli a vér LDL-szintjét. Harvardi (USA) kutatók kimutatták, hogy akár a hét minden napján meg­ehetünk egy tojást anélkül, hogy az jelentősen emelné az LDL-t. A Rockefeller Egyetem tudósai pedig arról számoltak be, hogy tizenkét óriásgarnéla elfogyasz­tásával 200 mg koleszterin jut a szervezetbe, ami ugyan megnö­veli az LDL mennyiségét, az össz-koleszterin aránya mégis javul, mert a HDL-szint az LDL-nél nagyobb mértékben nő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.