Koleszterin csökkentés

Mennyi kalóriát vihetünk be szervezetünkbe?

Több mint egy tucat klinikai tanulmányt publikáltak arról, hogy a koleszterinszint csökkentése mérsékli a szív és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Igen fontos tehát az, hogy a felnőttek vérkoleszterinszintje ne lépje túl a 200 mg/dl-t.

A sós és cukros ételeket ki kell iktassuk  táplálkozásunkból!
A sós és cukros ételeket ki kell iktassuk táplálkozásunkból!

Eddig az önök vérének koleszterinszintjét növelhette az is, hogy májukban túl sok koleszterin keletkezett. Némi nikotinsav szedésével ez is megakadályozható. A program mindhárom szempontra ügyel, s lehetővé teszi, hogy csupán kis étrendi változtatással, egy kevés korpa fogyasztásával és némi nikotinsavval kiváló eredményeket érjenek el.

Egyszerű dolog azt javasolni, hogy egyenek meg naponta három korpapogácsát. A nikotinsav-tabletták számát sem nehéz fejben tartani. A legtöbben akkor adják fel, amikor százalékokat kell számolniuk. Ki képes ennyi számot megjegyezni?

Sok tévhitek

Sokan hiszik például, hogy a vaj több kalóriát tartalmaz, mint a margarin. Az igazság ezzel szemben az, hogy energiatartalmukban semmi különbség nincs. A tésztákat és a burgonyát az emberek általában hizlaló ételeknek tartják, holott csak az elkészítésükhöz használt zsiradékok miatt olyan bőséges a kalóriatartalmuk. A kalóriákkal egyébként nem érdemes túl sokat foglalkozni.

Figyelem! A felnőttek nem nőnek már, mint a gyerekek. Csontjaink, bőrünk és izmaink kifejlettek. Ennek megfelelően viszonylag sokkal kevesebb táplálékra van szükségünk, mint gyerekkorunkban.

De mennyi ez a kevesebb? Ezt alapvetően két tényező szabja meg. Az egyik a nemünk, a másik pedig, hogy milyen életmódot folytatunk: ülőt vagy aktívabbat.

A nőknek kevesebb kalória bevitelre lenne szükségük?

Minden emancipációs törekvés ellenére a nők különböznek a férfiaktól, más az anyagcseréjük, és kevesebb kalóriát igényelnek. Egy közepesen aktív nőnek kilogrammonként csak körülbelül 25 kalóriára van szüksége.

Az is nyilvánvaló viszont, hogy amennyiben megváltozik életmódunk, és például nehéz fizikai munkát vagy komolyabb testgyakorlatokat végzünk, avagy éppenséggel fogyókúrát kezdünk, akkor e szükségleteink is módosulni fognak.

Számoljuk csak meg hogy pontosan mennyi kalóriát vihetünk be szervezetünkbe!
Számoljuk csak meg hogy pontosan mennyi kalóriát vihetünk be szervezetünkbe!

Számoljunk kicsit!

Fogjanak tehát hozzá, és számítsák ki saját kalóriaigényüket! A kutatások szerint szervezetünknek van egy úgynevezett zsír- és koleszterin-telítettségi szintje. Az emberek egy része sok zsírt és koleszterint fogyaszthat, vérük koleszterintartalma mégis alacsony marad.

Hogy jobban értsék, miről is van szó, vegyünk megint egy példát. Ha olyan egészséges embereknek, akiknek a koleszterinszintje mondjuk 170 mg/dl, naponta egy tojássárgáját adnánk, akkor vérük koleszterintartalma emelkedni kezdene.

Most pedig szánjanak néhány percet arra, hogy kiszámítsák saját napi kalória- és zsírfogyasztásukat! Még egyszer a számítás tehát: ideális testsúly x kalóriaigény testsúly kilogrammonként – napi összes kalóriaigény

Hazánkban is egyre több élelmiszer kerül úgy forgalomba, hogy felsorolják a legfőbb alkotórészeket, és közlik a kalóriatartalmat. A tejnél, túrónál, joghurtnál és tejfölnél érdemes megnézni a csomagolást, mert ezen élelmiszerek esetében a zsíros, félzsíros, illetve zsírszegény formák között igen nagy különbségek lehetnek, ahhoz pedig, hogy elmondhassuk, egészségesebben étkezünk, célszem a zsírszegény változatok mellett dönteni.

Vigyázat! Ne sózzuk túl az ételeinket! Ha tehetjük tengeri sót használjunk.
Vigyázat! Ne sózzuk túl az ételeinket! Ha tehetjük tengeri sót használjunk.

Az emberek egy részének a magas vérnyomás miatt a sóbevitelt kell mérsékelnie.

A táplálkozással kapcsolatban nemcsak az a fontos, hogy mit ne együnk, hanem az is, hogy bizonyos életfontosságú tápanyagokat kellő mennyiségben kell felvennünk. A legtöbb nőnek például a szokás szerint ajánlottnál sokkal több kalciumot és vasat kell fogyasztania. Erről részletesebben a 10. fejezetben olvashatnak.

Meg fognak lepődni, hogy kis idő múltával milyen könnyű lesz az itt olvasottak alapján kiválasztani a legmegfelelőbb ételeket. Akár otthon, akár vendégségben vagy étteremben esznek, mindig igyekezzenek sajátos szempontjaik szerint választani! Nincs megnyugtatóbb érzés, mint az orvosi rendelőben dicsérő szavakat hallani.

A különböző ételekben található zsiradékok

  • Telítetlen zsírok: a legtöbb állati eredetű zsiradék: a marha-, sertés-, ürü-, borjú-, csirke- és halhús zsírjai
  • Kókuszolaj
  • Pálmaolaj
  • Részlegesen vagy egészen telített növényi olajok
  • Egyszeresen telítetlen zsírok: olajbogyók olaja, illetve olívaolaj mogyorófélék olaja avokádóolaj
  • Többszörösen telítetlen zsírok: a fentiektől különböző összes növényi olaj Megjegyzés: koleszterin csak állati forrásból származhat
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.