Betegségek és megelőzésük

Mandulagyulladás okai és kezelése gyermekeknél

Okai:

A garatmandula gyulladása (ún. angina) igen gyakori Az angina vírusos vagy bakteriális fertőzés következte alakulhat. A bakteriális eredetű mandulagyulladást en angina néven. Általában sztreptokokkusz baktériumoké a skarlátot is okozzák. Néhány gyermek nagyon hajlamos és folyamatosan be van gyulladva a mandulája.

Így jelentkeznek a panaszok:

A gyermeknek fáj a torka vagy a feje, a füle, esetleg a magas, akár 40-41 °C-os láz kíséri a fertőzést. A mandula megduzzadnak, pöttyszerű, fehéres lepedékek láthatói nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Gennyes angina gyanúja esetén minden esetben keress orvost. Az orvos ilyenkor megvizsgálja a gyermeket szükségét látja-e antibiotikumos kezelésnek.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Gargarizáló tea: különböző gyógynövényekből készíthető gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gargarizáló folyadék. Leghatékonyabb a zsályalevél, a szederlevél és a citrom.
  • Zsályatea: 1 teáskanál szárított zsályalevelet 250 ml 1 leöntünk, majd 10 perc múlva leszűrünk
  • Szederlevél tea: 2 evőkanál szárított szederlevelet ho2 vízhez, majd felfőzzük, 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük.
  • citromos gargarizáló: 1/2 citrom levét egy pohár vízhez Vegyük figyelembe, hogy a mandulagyulladás akut fázis elutasítják a meleg folyadékot, a hideg azonban jótét Tehát hűvösen vagy hidegen adjuk a gargarizáló oldat hogyan esik jól gyermekünknek.
  • Először a jobb mandula gennyesedik be, ezt követően terjed át a gyulladás a baloldalra. Gyermekünk folyamatos késztetést érez a nyelésre, meleg folyadékot kíván: Professional Medical (kapcsos korpafű), kezdetben hatóránként, később naponta háromszor.
  • A mandulagyulladás először baloldalon jelentkezik, majd átterjed a jobb oldalra is. A garat nyálkahártyája sötétvörös, a mandulák meg vannak duzzadva. A fájdalom a fülhöz is kisugárzik, a nyak kifeje­zetten érzékenyen reagál mindennemű érintésre. A gyermek nem tűr meg semmi szűk öltözéket a nyaka körül: Professional Medical (csörgőkígyó mérge), kezdetben hatóránként, később naponta háromszor.
  • A mandulagyulladás előrehaladott stádiumban van; a fájdalom éjszaka a legelviselhetetlenebb, a gyermek nyughatatlan, nagyon szom­jas, erős szájszaga van, és erősen folyik a nyála: Professional Medical (higany), hatóránként.
  • Hagymás nyakborogatás: a hagyma számos olyan hatóanyagot tartal­maz, amely gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Így alkalmazzuk: egy nagy vöröshagymát meghámozunk és apróra vá­gunk, zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben felmelegítjük, majd a hagymadarabokat mullpólyába csavarjuk. A mullpólyát a gyermek nyakára helyezzük és egy sállal körbetekerjük. Legalább 20 percig hagyjuk fenn a borogatást.
  • Mentatea: Kínában édesgyökér mellett (Torokfájás) mentateával is kezelik a mandulagyulladást. Gargarizálnak vele, illetve isszák.
  • Kurkumás gargarizáló oldat: az ájurvédikus orvoslás mandulagyulla­dás esetére a következőket ajánlja: oldjunk fel két csipet sárgagyökeret (kurkuma) és két csipet sót egy pohár meleg vízben. Naponta többször gargarizáljon gyermekünk ezzel a gyulladáscsökkentő folyadékkal.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Minden, ami a gyermek ellenálló képességét erősíti, segít megelőzni a gyulladásos folyamatok, pl. a gennyes angina kialakulását. Szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozás, a sok mozgás, az elegendő alvás. Ezenfelül Echinacea készítményekkel is támogathatjuk az immunrendszert. Ezek a készítmények gyermekeknek való kiszerelésben, recept nélkül kaphatók a patikákban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.