Betegségek és megelőzésük

Parkinsonos beteg gondozása az otthonon kívül

Mint ahogy a népesség nagy része, a Parkinsonos betegek többsége is otthon tölti ideje nagy részét. Néha azonban – vagy, mert ezt választják, vagy ez szükséges -, otthonukon kívül töltenek el egy kis időt. E hely­zetek legtöbbje esetén a Parkinsonos személy külön válik a gondozójától, és ez mindkét félnek aggodalmat okozhat.

Az emberek sokban különböznek igényeiket és választási lehetőségeiket tekintve, és az ellátás mértéke területenként változhat – a válaszaink csupán a valószínűsíthető megoldá­sokat mutathatják be, és javaslatot tesznek az ellenőrzés módjaira.

Én tényleg tovább akarom gondozni a felesége­met, de úgy érzem, rendszeres pihenésre van szükségem ahhoz, hogy tovább tudjam csinálni.

Mit tanácsol?

A rendszeres pihenés nagyban hozzájárulhat az emberek azon képességéhez, hogy tovább tudják ápolni a rokonu­kat. Az elérhető segítség egyik fő meghatározója az, hogy milyen ápolásra van szüksége a feleségének. Ha a felesége komolyan fogyatékos és betegápoló gondozásá­ra van szüksége, lehet, hogy meg tudja szervezni, hogy kórházba menjen, vagy egy másik helyen, mint egy gon­dozóban lévő helyi önkormányzati fekhelyre (ápolási osztályra), mialatt Ön pihen.

Attól függően, hogy milyen szintű a szükséglet, és milyen helyi források érhetők el, az ilyen felvételek gyakorisága változhat az évi egy alka­lomtól a néhány hetente megvalósíthatóig. Tanácsos megkérdeznie a háziorvosát, ha ezt a fajta „szünetelte­tett gondozást” szeretné.

Nem tudom, mit tegyek. Nem találok semmilyen megoldást, és úgy érzem, szükségem van pihe­nésre.

De a férjem feldúlttá válik, ha megemlí­tem, és különben sem vagyok benne biztos, hogy bárki megfelelően el tudná őt látni

Aggodalma és ambivalens érzelmei sok más emberben is előfordulnak, akik sok éven át ápolják egy rokonukat, és teljesen érthető – mint a férje aggodalma is amiatt, hogy valaki más gondozhatja őt. Kezdetben öntse érzelmeit szavakba, és keressen valakit, akivel megvitathatja őket. Segít, ha ez olyan személy, aki ért a Parkinson-kórhoz és azt is tudja, milyen lehetőségek állnak Ön előtt.

Lehet, hogy úgy találja továbbá, hogy a férje eléggé aggódik Ön miatt, és könnyebb lesz számára, hogy végiggondolja a problémát, ha valaki mást is bevonnak a megbeszélések­be. Próbáljon meg annyit kideríteni a javasolt helyekről, amennyit csak tud, és látogassa meg őket, ha ez egyálta­lában lehetséges. Ily módon saját szemével láthatja, hogy milyen szolgáltatást kínálnak.

A férjem és én évek óta nem voltunk nyaralni a Parkinson-betegségem miatt – tényleg elvesztet­tem a reményt.

Tudna javasolni valamit, ami megfelelő lenne?

Könnyű elveszíteni a reményt, amikor régóta nem utaz­tak el, de ne csüggedjen, mert egész sor lehetőség áll Ön előtt! El kell dönteniük egymás között, milyen nyaralást szeretnének, és milyen messzire utaznának. Gondolják végig, mennyi gondozásra, felügyeletre van szüksége és milyen szabadidős tevékenységeket szeretne.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.