Betegségek és megelőzésük

Ízületi merevséget okozó ízületi gyulladás

A betegség elsősorban a medencét és a gerinc al­só szakaszát érinti. Krónikus, progresszív gyul­ladás, amely az ízületeket és a szalagokat is érin­ti, amelyek egyébként az ízületek mozgását biz­tosítják, de ebben a betegségben az ízületek elmerevedhetnek, összenőhetnek, a gerinc csigolyái összecsontosodhatnak, és merevvé válhat a gerincoszlop. A váll-, térd- és bokaízületek is érintve lehetnek. Férfiakat és nőket egyaránt érint, főleg fiatal felnőttkorban, és férfiakban ál­talában súlyosabb. Családi halmozódás is felis­merhető.

Tünetek és jelek

A tünetek a 16-35 év közötti férfiakon a leggyakoribbak. Nőknél a betegség enyhébb formája zajlik, és a tünetek nem annyira jellemzőek. Először a me­dence, a térd, a sarok és az öregujj fájdalma jelentkezik. Ezt követi a hátfájdalom, a gerinc merevsége. Gyakori még a fáradtságérzés, hőemelkedés és súlyvesztés.

Az ízületi merevséget okozó gyulladás élet­hosszig tartó hátfájdalmat okozhat, vagy je­lentkezhet krónikus betegség formájában, amely megtámadja a gerincet, a perifériás ízületeket, belső szerveket. Súlyos ízületi-és hátmerevség jön létre, elvész a mobilitás, deformációk alakulnak ki. A betegség oka nem ismeretes; a betegek 90%-a hordoz­za a HLA-B27 jelű, ún. genetikus jelleget. Esetenként úgy tűnik, hogy a bél és húgyutak fertőzései is kiválthatják.

A tünetek először a késői serdülőkorban és a korai ifjúkorban jelentkeznek, majd hónapok, évek alatt fokozatosan fejlődnek ki. Súlyos esetekben a gerinccsigolyák kö­zött csontosodás indul meg, és a csigolyák összenőnek. Hosszú távon ez gerincmerev­séghez és púpos tartáshoz vezet.

Röntgenfelvétel medencéről

(Kép fent) A medence és az ágyéki gerinc röntgenfel­vétele merevséget okozó ízületi gyulladásban szenvedő betegnél. A képen látható, hogy a medence csigolyái összenőttek. Itt kezdődik a gyulladás, és innen terjed felfelé.

A diagnózis módja

A diagnózis megállapítása késhet, mert a tüneteket, a hátfájdalmat egyéb betegsé­geknek tulajdoníthatják. Ha a gerinc ágyé­ki részének rugalmassága hirtelen és komo­lyabb mértékben csökken, joggal felmerül a merevséget okozó ízületi gyulladás gya­núja.

A hátproblémákat követheti az irritábilis bél szindróma, lázzal, kimerültséggel, súlyvesztéssel,vérszegénységgel és szemgyulladással kísérve.Súlyos esetekben szívbillentyűzavar is kialakulhat. A diagnózist korai gerincröntgen igazolhatja (háti és ágyéki gerinc). Vérvizsgálattal a gyulladás súlyossága meghatározható, valamint a jel­lemző HLA-B27 genetikus jelleg jelenlé­te is kimutatható.

Kezelési lehetőségek

A betegség súlyossága és lefolyása teljesen egyedi; „nincs két egyforma beteg”. A ko­rai, pontos diagnózis felállításával és a he­lyesen beállított kezeléssel éveket lehet nyerni, hogy a beteg ne szenvedjen, és ne legyen mozgásában korlátozva. A kezelés általában nem szteroid gyulladásgátlókkal indul, ezek ugyanis jól hatnak a tünetekre. A fizikoterápia erősíti a hátizmokat, csök­kenti a gerinc merevségét, és megelőzi a de­formitások kialakulását.

Még a leggondosabb kezelés mellett is kialakulhat az állandósultan merev ízületű gerinc. A csigolyák összenövése rendkívül merevvé teszi a hátat. A betegség sajnos élethosszig tartó probléma, és folyamatos gondozás szükséges, éppen a mobilitás le­hetséges fenntartása és a normális testtar­tás érdekében.

Az önsegítés lehetőségei

A merevséget okozó ízületi gyulladásban szenvedő beteg megfelelő pihenést és mozgást igényel. A gyógytornász segít a tartási és járási zavarok megoldásá­ban, és olyan has- és hátizomgyakorla­tokat végeztet, amelyek növelik az ízüle­tek rugalmasságát. A légzőgyakorlatok javítják a tüdőkapacitást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.