Betegségek és megelőzésük

Sárgafolt elfajulás tünetei

Tünetek

A sárgafolt-elfajulás súlyos látásromlással, akár vaksággal fenyegető, gyógyíthatatlan szembetegség. Sárgafoltelhalásnak is hívják, orvosi neve makuladegeneráció (MD). Túlnyomórészt a hatvan év felettieket sújtja.

A degeneratív folyamat során a szem fényérzékeny, leheletvékony ideghártyája (a retina) hegesedni kezd; ez okozza a közepén elhelyezke­dő fókuszpont, a sárgafolt (makula) sorvadását. A betegség gyakoribb, „száraz” típusánál a látás romlása lassú, eleinte nem is vehető észre. Az eseteknek csak mintegy 10 százaléka az úgynevezett „nedves” típus: ilyenkor az ideghártya alatti erek megpattannak, ami gyors látásromlást okoz. Amit tehetünk: rendszeres szemészeti vizsgálat és az alábbi meg­előző lépések.

Tipp: ha rendszeresen és bőségesen fogyasztunk élénk színű, friss gyümöl­csöket, zöldségeket, 35%-kal csökken a látásromlás kockázata, vagy lassul a betegség súlyosbodása.

Prevenció első körben

Kukába a cigivel! Minél tovább dohányzik valaki, annál jobban fenyege­ti ez a szembaj. Az amerikai Wisconsin állam egyetemének kutatói közel ötezer személy egészségét tizenöt éven át nyomon követve megállapítot­ták, hogy a dohányzók körében majdnem kétszer olyan gyakori a sárga­folt-elfajulás. A dohányfüst megfosztja a szemet a sejtvédő antioxidánsoktól, tönkreteszi az ideghártya vérellátását, sőt még a szem színét adó és a napfény káros sugarait kiszűrő pigmentekre is hatással lehet.

Szemvédő zöldségek. A paraj, a kelkáposzta és a fejes saláta bővelkedik luteinben és zeaxantinban. E két vegyület a sárgafoltban koncentráló­dik, és egyrészt kiszűri a nap ártalmas kék sugarait, hogy ne károsíthas­sák a retina mélyebb rétegeiben lévő fényérzékeny sejteket, másrészt semlegesíti a látást veszélyeztető szabad gyököket, melyek e sugarak ha­tására keletkeznek a szemben. Sokat tartalmaz e két jótékony vegyület­ből a sárgarépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica, a borsó és a kelbimbó, de még a tojás is.

Jegyezzük meg! A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a kiegészítőként sze­dett lutein és zeaxantin szintén véd-e a makuladegenerációtól, de valószínű, hogy fennálló betegségnél lassítja a látásromlást.

Csínján a szénhidrátokkal! Aki szereti a fehér kenyeret, a fehér rizst, az édes tésztákat, a cukros gyümölcsleveket, vigyázzon, mert az ezek által előidézett nagymértékű vércukorszint-ingadozás károsíthatja a szemet.

Kutatási eredmények! Az amerikai Tufts Egyetem kutatói több mint félezer, sárgafolt-elfajulásban szenvedő ember táplálkozási szokásainak elemzése során megállapították, hogy feltűnően gyakori a betegség azoknál, akik mérhetetlen mennyiségű, a fenti élelmiszerekben is bőségesen megtalálható, finomított szénhid­rátot fogyasztanak.

Hogy mit együnk helyettük? Sok friss gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, hántolatlan szemes terményeket, korpás vagy magos kenyeret, teljes kiőrlésű cereáliákat, üdítők helyett pedig igyunk vizet, szénsavmentes ásványvizet vagy teát. Mindezek egyenletesen alacsony vércukorszintet, következésképpen egyenletes vér- és oxigénel­látást biztosítanak a szem számára. A chipseket, édességeket felejtsük el!

Sajtburger helyett hidegtengeri halak.

Jegyezzük meg! Az amerikai Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy aki hetente legalább két adag tengeri halat eszik, annál jelentős mértékű, 60 százalékos védettség alakul ki a sárgafolt-elfajulással szemben.

Arról lehet szó, hogy a zsíros húsú, hidegtengeri halakban lévő omega-3 zsírsavak javítják a szem vérellátását, és gyulladáscsökkentő hatásúak: e két tényező az újabb adatok szerint komoly szerepet játszhat a makuladegeneráció megelőzésében. Ám az is kiderült, hogy az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése csak akkor használ, ha egyidejűleg csökkentjük a szervezetbe kerülő omega-6 mennyiségét, amelynek fő forrása a napraforgó- és pórsáfrányolaj (a repceolaj azonban nem!), mindenféle ilyen olajban vagy zsírban sült étel (rósejbni, hamburger, fasírt stb.), továbbá a hagyományos margari­nok.

Kerülni kell a zsíros sajtokat, a tejszínes jégkrémeket, fagylaltokat és minden egyéb ételt, amely nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat. Aki ilyesmivel tömi magát, annál kétszeresére nő a korai stádiumban lévő sárgafolt-elfajulás súlyosbodásának kockázata azokhoz képest, akik sovány koszton élnek.

A látásromlás lassítása kiegészítőkkel

Angol kutatók nyolc tudományos igényű vizsgálat eredmé­nyeinek összesítése után megállapították, hogy aki fennálló sárgafolt-elfajulásra antioxidáns kiegészítőt szed, annál har­madával csökkenhet a látásromlás súlyosbodásának kocká­zata.

Fontos tudni azonban, hogy ilyen készítménnyel nem lehet megelőzni a betegséget, sőt a már bekövetkezett látásromlás sem visszafordítható!

A szakértők 500 mg C-vitamint, 400 NE E-vitamint (400 mg tokoferol), 15 mg béta-karotint, 80 mg cinket (cink-oxidot) és 2 mg rezet (réz-oxidot) kombinált formában tartalmazó kiegészítőt javasolnak; a rézre azért van szükség, mert magas cink­bevitel esetén hiány léphet fel ebből az elemből.

Prevenció második körben

Diófélék és egy kis bor. A fent említett harvardi vizsgálat azt is kimutat­ta, hogy akik elrágcsálnak hetente legalább egy adag diófélét, azoknál 40 százalékkal lelassul a sárgafolt-elfajulás okozta látásromlás (egy ada­gon tizenkét felezett dióbelet, tizenhat kesudiót vagy huszonkét szem mandulabelet kell érteni). S hogy miért tesznek jót a szemnek a diófélék? A kutatók sejtése szerint a – vörösborban is megtalálható – rezveratrol nevű antioxidáns vegyület hatására, mely védi a sejteket, gyulladáscsök­kentő hatású, és javítja a szem vérellátását.

Súlykontroll. A páciensek közül a kövérek esetében a látás kétszer gyor­sabb ütemben romlik, mint a normál testsúlyúaknái. A fogyasztó hatású testmozgás tehát a szemnek is védelmet nyújthat. Egy vizsgálatban kimutatták, hogy aki heti három alkalommal legalább félórát aktív testmozgással tölt, annál a betegség súlyosbodásának a kockázata negyedével csökken.

Összefoglalás

Okai. Ismeretlenek. Időskorban és dohányzás esetén többszörö­sére nő a kockázat. A fehér em­ber hajlamosabb rá, mint más rasszok. A nők körében gyako­ribb.

Figyelmeztető tünetek. Életlen, torzult látás egyik vagy mindkét szemmel; az érintett az egyenes vonalakat hullámzónak vagy töredezettnek látja. Idővel egyre romlik a centrális látás, emiatt nehézzé válik a közellá­tás, az olvasás, idővel az arcok, a színek és a távoli tárgyak felismerése is.

Új fejlemények. A passzív dohányzás éppoly veszélyes, mint az aktív. Egy angliai kimuta­tás szerint a dohányosokkal egy fedél alatt élő nem dohányzókat 87 százalékkal nagyobb mérték­ben veszélyezteti a sárgafolt­elfajulás, mint a füstmentes környezetben élőket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.