Betegségek és megelőzésük

Szájfekély (afta) tünetei gyermekeknél

A szájnyálkahártya fekélyszerű elválto­zása, közismert nevén az afta valószí­nűleg több tényező együttes hatására alakul ki. Leggyakrabban a stressz, a helytelen étrend és a tápanyaghiány jár együtt. Bizonyos esetekben a her­peszért felelős Herpes simplex vírus is okolható érte, az is, ha véletlenül megharapjuk belül a szánkat, vagy ha egy fogkoronánk nem jól illesz­kedik.

Dörzsöljük be a fekélyt Aloe Verából készült géllel, vagy öblítsük át szánkat körömvirágos, mirhás vagy kakukkfüves szájöblítővel. Kezelhet­jük glicerinbe szegfűszeg- és teafa ke­verékével, ecseteljük be vele az érintett felületet. Szedjünk, B-vitamin-komp­lexet, C-vitamint és cinket is tartal­mazó multivitamint.

Figyelmeztetés! Ha két héten be­lül nem múlik el az afta, forduljunk fogorvoshoz vagy orvoshoz.

Okai:

A száj fekélyt „stomatitis aphtosa” néven emlegeti az orvosi szaknyelv. A száj nyálkahártya, valamint a fogíny rendkívül fájdalmas gyulladását a herpes simplex vírus okozza, az a vírus, ami az ajakherpesz kialakulásá­ért is felelős. Igen ritkán más kórokozók, pl. baktériumok is kiválthatnak szájfekélyt. Gyermekeknél 15 hónapos kortól ötéves korig különösen gyakran fordul elő ez a betegség.

Így jelentkeznek a panaszok:

Apró, vöröses alapon elhelyezkedő, folyadékkal telt hólyagok jelennek meg a száj nyálkahártyáján. Amikor a hólyagok kifakadnak, lencse nagyságú, fehéres lepedékkel borított „holdkrátereket” hagynak maguk után. A kis betegek gyakran égő fájdalomra panaszkodnak, szájszag is jelentkezhet. A stomatitis aphtosa kíséretében láz is jelentkezhet, továbbá a nyaki nyi­rokcsomók is megduzzadhatnak.

Égő érzés az afta helyén, mintha ezernyi tű szurkálná belül a szájat. A gyerek gyakran enni sem tud. Bakteriális felülfertőződés miatt be is lázasodhat, és a nyaki vagy az arcon lévő nyirokmirigyek is megduzzadhatnak. A fájdalom olyan erős lehet, hogy a kicsi nyűgös lesz, és nem tud aludni.

Torok

A torokpanaszok általában fertőzés­re utalnak, ezért ha gyorsan cselek­szünk, megelőzhetjük, hogy a be­tegség elhatalmasodjon rajtunk.

Torokgyulladás

A torokgyulladás (faringitisz) a garat, gyulladásos betegsége. A gé­gegyulladás (laringitisz) rekedtséggel vagy ideiglenes némasággal jár, ilyenkor „elmegy a hangunk”. Ha a torok fájdalmát nem a megerőltetés okozza, az általában fertőzést jelez.

Homeopátia

A gyulladásra és a fájdalomra ve­gyünk be maszlagos nadragulyát C30, mészkénmájat, fehér arzént vagy házimézet C6 hígításban. Szorító érzés esetén szedjünk néma csörgőkígyót (Lachesis mutust), kapcsos korpafüvet vagy ameri­kai alkörmöst (karmazsinbogyót, Phytolacca americanát), mindegyi­ket C6 hígításban.

Mikr forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Az aphta vagy aphták észlelésekor! A stomatitis aphtosa általában 14 napon belül begyógyul és a kis betegek hamar erőre kapnak, előfordulhat azonban, hogy olyan fájdalommal jár a szájfekély, hogy a gyermek nem akar se enni se inni. Ha a gyermek a láz következtében további folyadé­kot is veszít, előfordulhat, hogy komolyabb esetekben nem kerülhető el a kórházi ápolás sem, melynek során a gyermeket infúzióval kezelik. Vírus ellen gyógyszereket és tüneti szereket alkalmazva rövid idő alatt gyógyul.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Ratániás öblögetés: ratánia gyökeréből készült tinktúrát a patikában kapunk. Összehúzó (adstringens) és gyógyító hatású. Így végezzük: néhány cseppet meleg vízzel hígítunk. Ezzel a folyadékkal többször öblítse ki gyermekünk az egész száj üregét.
 • Mirhatinktúra: vegyünk egy keveset a tinktúrából (kapható a patiká­ban), majd hígítsuk fel vízzel, itassunk át vele egy fültisztító pálcikát, és óvatos mozdulatokkal kezeljük le vele a száj érintett területét. Naponta többször ismételhetjük ezt az alkalmazást.
 • A száj nyálkahártyáján fehéres színezetű, piros udvarú, égő fájda­lommal járó fekélyek találhatók, a csecsemőknél pelenkadermatitis jelentkezik: Professional Medical (nátrium-tetraborát), naponta háromszor.
 • A fogíny és a száj nyálkahártya szivacsosán megduzzad, szájszag jelentkezhet, erős nyálképződés figyelhető meg; a panaszok meleg hatására és meleg italok fogyasztását követően enyhülnek: Professional Medical (higany), naponta háromszor.
 • A fekélyek enyhén véreznek, a gyermek ideges, szájszaga van: Professional Medical (kénsav), naponta háromszor.
 • Zsályaolaj: ennek az illatos konyhakerti növénynek az olaja gyulla­dáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Így alkalmazzuk: a patikában kapható olajból egy-két cseppet egy kis pohár vízhez adunk. Gyermekünk kb. két percig öblögessen ezzel a folyadékkal. Naponta többször ismétlendő.
 • Koriandermag-főzet: a kínai orvoslás a koriandermag speciális főzetével kezeli a száj nyálkahártya irritációit. Így készül: kb. 5 g koriandermagot 2 liter vízben annyi ideig főzünk, míg csupán kb. 1/2 liter folyadékunk marad. A főzetet lehűtjük és szájöblögetőként alkalmazzuk. Ízbeli alternatívaként szezámmagot is alkalmazhatunk.
 • Fahéjfőzet: az ájurvédikus gyógyító művészet a szájüreg gyulladá­sos folyamataira fahéjat alkalmaz. Patikában kapható fahéj olajjal vagy fahéjteával egyaránt öblögethetünk.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

A gargarizálás azonnal enyhíti a fájdalmat meleg vízben feloldott:

 • tengeri sóval
 • almaecettel
 • mézzel és citrommal
 • zsályával
 • kakukkfűvel
 • méhpempővel
 • bíbor kasvirággal
 • zsibbasztófuvel (Spilanthes oleraceá-val)

Az is jó, ha édesgyökeret rá­gunk vagy vörös szilfa kérgéből ké­szült tablettát szopogatunk. A fehér mályvából, bodzavirágból vagy illa­tos macskamentából (gyöngymen­tából) készített gyógyteák enyhítik a tüneteket, és gyorsítják a gyógyulá­si folyamatot. Az A- és E-vitamin, a bioflavonoidokkal dúsított C-vi­tamin, a cink és a tőkehalmáj olaj serkenti az immunrendszert.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Ügyeljünk gyermekünknél az alapos napi szájápolásra, amely a fogmo­sásra és adott esetben a száj öblögetésére is kiterjed. Olyan fogápolási szereket használjunk, amelyeknek ízével gyermekünk meg tud barátkozni. Gyakran cseréljük gyermekünk fogkeféjét.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.