Betegségek és megelőzésük

Székrekedés okai gyermekeknél, hogyan kezeljük?

Okai:

Az orvosi szaknyelv obstipáció néven emlegeti a székrekedést. Gyermek­korban nem olyan gyakori ez az emésztési probléma, mint felnőttkorban. Rendszertelen székletű gyermekek aggódó szüleiben gyakran merül fel a kérdés: nem húzódnak-e meg komolyabb okok a dolog hátterében. De ritkán van ok az aggodalomra, nem szükségszerű, hogy a gyermekek­nek minden nap legyen széklete. Egy-két nap kimaradás még teljesen normális, a szülőknek nincs miért aggódniuk.

Szoptatott csecsemők esetében még ennél tovább is tiszta maradhat a pelenka anélkül, hogy fejtörésre adna okot, az anyatej ugyanis olykor olyan mértékben hasz­nosul, hogy alig „marad hátra” belőle valami. Amennyiben a bélürítés egyébiránt nem okoz nehézséget és a széklet állaga normális, akkor a gyakorisága másodrangúnak mondható.

Így jelentkeznek a panaszok:

A széklet gyakran kemény és száraz, a gyermeket teltségérzet, haspuffadás, hasfájás kínozhatja. A székelés fájdalommal járhat.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a székrekedés nagyon makacs, gyermekünk hasfájásra panaszkodik, rossz a közérzete, akkor forduljunk a gyermekorvoshoz, hogy tisztázza, mi áll a rendszertelen székelés hátterében.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Búzakorpa: búza- vagy zabkorpát némi víz hozzáadásával hagyunk megduzzadni, gyermekünk Így fogyassza el. Nagy ballasztanyag-tartalmának köszönhetően természetes módon képes a gyermek emésztését serkenteni.
  • Lenmag: a tört lenmag szintén segít a renyhe belek beindításában. Keverjünk tehát a gyermek müzlijébe vagy joghurtjába egyszerűen egy teáskanál korpát és lenmagot.
  • A széklet nagyon kemény és sötét, a gyermeket erős szomjúság gyötri, hideg folyadékot kíván, mohón iszik, nagyokat kortyol; azt akarja, hogy nyugton hagyják: Professional Medical (fehér földitök), naponta háromszor.
  • A széklet kemény és száraz, a gyermek rendkívül fázós, finom, tö­rékeny, nagyon lelkiismeretes. Kívánja a meleget, fáradékony Professional Medical (kovasav), naponta kétszer.
  • A széklet többnyire görcsösen ürül, a gyermek sok időt tölt a mel­lékhelyiségben, ingerült, szeszélyes, kiegyensúlyozatlan: Professional Medical (hánytató dió), naponta kétszer.
  • Szénavirággal töltött zsákocska: egy a has felső részére helyezett me­leg, szénavirággal töltött zsákocska képes aktiválni a belek vérellátá­sát és ily módon elősegíteni az emésztést.
  • Savanyú káposztáié: a savanyú káposzta a tej savas erjesztésnek köszönhetően nagyban hozzájárul a belek egészségéhez. Kínáljuk meg gyermekünket a bioboltokban kapható savanyú káposztalével, amit esetleg hígíthatunk más levekkel vagy teával. Beindítja a renyhe beleket.
  • Kínai masszázs: igen egyszerű ötlet, amit Ázsiában gyakran alkal­maznak. Székrekedés esetén helyezzük a bal kezet a jobb kézre, majd gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át a hasfalat.
  • gyömbér: ezenkívül a gyömbér a legjobb ír emésztési panaszok esetén. Fogyasztható tea formájában vagy frissen, a mindennapos étkezés részeként.
  • Enzimtartalmú gyümölcsök: az ősi indiai gyógyító művészet külön­böző enzimtartalmú gyümölcsöket ajánl a belek természetes stimulálására, pl. papáját, ananászt és fügét. A gyermeknek ízlenek majd a gyümölcsök, s azonfelül kifejtik jótékony hatásukat is.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

Ahhoz, hogy a belek jól működjenek, bőséges folyadékbevitelre van szük­ség. Ügyeljünk hát rá, hogy gyermekünk eleget, ideális esetben napi két liter vizet, herbateát vagy hígított gyümölcslevet igyon. Különösen fontos ezenkívül a mozgás, ami serkenti a bélműködést. Ügyeljünk rá, hogy eleget mozogjon a gyermek a friss levegőn.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.