Betegségek és megelőzésük

Túlsúly okai gyermekeknél, mit tegyünk?

Okai:

Napjainkban sajnos a túlsúlyos gyermekek száma is drámai módon növekszik. A tudományos vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy minden hatodik, iskolás korú gyermek túlsúlyosnak nyilvánítható – és továbbra is növekvő tendenciára számíthatunk. Csak ritkán vezethető vissza a kövérség betegségre, pl. anyagcserezavarra.

Többnyire helytelen táplálkozásbeli és életmódbeli szokások szolgáltat­ják az okot. A hason, karon, lábon jelentkező hurkák, a kerek, pufók arcok a táplálkozásnak, a sok édességnek, a nagy cukortartalommal rendelkező limonádéknak, a nagy kalóriatartalmú, sós pékárunak és a zsíros étkezéseknek köszönhetők.

Mozgáshiány

Végezetül a mozgáshiány is hozzájárul a kilók gyarapodásához: ahelyett, hogy órák hosszat kinn nyargalászna a szabadban, játszana vagy sportolna, s közben égetné a kalóriákat, számos gyermek órákat gubbaszt a tévé előtt vagy a számítógépes játékokkal foglalatoskodik. A túlsúlyra való hajlam örökletes is lehet. Gyakran az egész családot érinti a dolog. A hajlam azonban csak akkor érvényesül, ha az illető túl sokat eszik. Ezen felül a szülők étkezési és életmódbeli szokásai mintaként lebegnek gyermekeik szemei előtt: ha az apa rendszeresen ott ül a tévé előtt chipsszel és kólával a kezében, kézenfekvő, hogy gyermekei hasonlóképpen tesznek majd.

Így jelentkeznek a panaszok:

A gyermek súlya jóval a normaérték felett van. Erősen túlsúlyos gyermekek gyakran egyéb testi és lelki jeleket mutatnak: ilyen pl. a lustaság, a szomorúság, a mozgásra való igény hiánya, a fáradtság, a koncentráció hiánya.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a túlsúly nagymértékű és a gyermek táplálkozásán egyszerű változtatásokkal nem tudunk javítani, vegyünk igénybe segítséget. Kérjük ki gyermekorvos, -pszichológus vagy táplálkozási tanácsadó véleményét. Minél hamarabb teszünk valamit a túlsúly ellen, annál nagyobb a gyermek esélye a normális testi és lelki fejlődésre.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Konyhai fűszerek: ízesítsük az ételeket, pl. a salátát, a párolt vagy sült zöldségeket különféle konyhai fűszerekkel, pl. petrezselyemmel, metélőhagymával, lestyánnal, kaporral, zellerrel, bazsalikommal, rozmaringgal, majorannával. Ezek a gyógyfüvek számos olyan, ér­tékes anyagot tartalmaznak, amelyek aktiválják az anyagcserét és támogatják az egészséges emésztési folyamatokat. A sóval viszont bánjunk csínján.
  • A gyermek nyugodt és inkább félénk: nagy étvágya van, kívánja a tojást, viszolyog a tejtől; haja általában világos, nagy valószínű­séggel izzad a lába, éjszaka pedig izzad a feje; fázékony és könnyen meg is fázik: Professional Medical (osztrigahéj), naponta kétszer.
  • A gyermek tehetetlen benyomást kelt, folyamatosan a nassoláson jár az esze, viszolyog a hústól: Professional Medical (grafit), naponta kétszer.
  • A gyermek arca pirospozsgás, gyakran óriási az étvágya, nem szívesen sportol, kerül mindent, ami megerőltető. Honvágyas gyer­mekek esetében: Professional Medical (paprika), naponta kétszer.
  • Váltózuhany: ez a rég bevált Kneipp-féle kezelés serkenti az im­munrendszert, ezenfelül beindítja a vérkeringést. Lehetőleg minden reggel, ébredés után vegyen a gyermek váltózuhanyt, néhány percig langyos vizet eresszen, utána pedig meleget. Hideg vízzel fejezze be a tusolást, majd frottírtörülközővel dörzsölje jól le a testét.
  • Zöld tea: a kínaiak a testsúly csökkentésének céljából fogyasztó hatású zöld teát isznak. A zöld teát – főként egyéb gyógyteával kom­binálva – már gyermekek is fogyaszthatják.
  • Kukorica: az Ájurvéda tan szerint a kukorica ideális alapélelmiszer azok számára, akik fölösleges kilóiktól szeretnének megszabadulni. Túlsúly esetén fogyasztandó, fontos élelmiszernek tartják Indiában az uborkát és a padlizsánt is.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • A koplalás nem járható út a túlsúlyos gyermekek számára. Meg kell tölteniük a bendőjüket – csupán arra kell ügyelni, hogy megfelelő élel­miszerekkel és előre megtervezett étrend szerint. Nincs folyamatos nas­solás, eszegetés. A legegészségesebb, ha gyermekünk kiegyensúlyozott, vegyes étrenden van, amely sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, heti egy-két húst tartalmazó étkezést és minimum egy, halat tartalma­zó étkezést iktat be. Csak sovány hús kerüljön terítékre, a kolbásszal pedig csínján kell bánni.
  • Rendkívül fontos a kiadós mozgás is. Ajánljunk gyermekünknek különböző sportfajtákat: lehet hogy szívesen úszna, teniszezne vagy belépne egy fociegyesületbe. Rendszeresen mozogjon, ami ideális eset­ben heti egy-két alkalmat jelent, és minden nap menjen friss levegőre. Ez nemcsak az ellenálló képességét erősíti, hanem segít könnyűszerrel megszabadulni a kilóktól is. Ha a gyermek megtapasztalja, hogy sikerrel járt, látja, amint megindul a fogyás, biztosan motiváltabbá válik a rendszeres mozgás folytatására.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.