Bőrápolás

Bőrbetegségek felnőttkorban

A mindennapos bőrápolás kapcsán figyelembe kell venni, hogy az életkor előreha­ladásával egyre nagyobb jelentőséget kap a szervezet víztartalmának mérséklődé­se és a temészetes faggyútermelés csökkenése miatti kiszáradás.

A felnőttkorban is törekedni kell a bőrbarát, pH 5 körüli, lehető legkevesebb potenciális allergént (illatanyagok, tartósító szerek, színezékek, túl sok komponens) tartalmazó tisz­tálkodó és bőrápoló szerek használatára. Fürdést, mosakodást követően az összefekvő bőrterületeket (emlők alatt, combhajlatokban, lábujjak között) szárazra kell törölni, hogy az intertrigót – kipállást – (kipirosodás, felázás, befertőződés) elkerüljük.

Jegyezzük meg! Felnőtteknél kezdődő irritáció esetén ajánlott hintőpor alkalmazása is. Különösen nyáron olyan alsóneműk használata javasolt, amelyek gátolják az össze­érő bőrfelületek kidörzsölődését.

Hogyan hidratáljuk bőrünket?

A bőr öregedésének lassítása céljából alapvető a megfelelő hidrátalas, illetve a káros külső behatások kerülése. A kozmetikai ipar nagy választékban állítja elő a különböző ránctalanító, öregedést gátló (A-vitamin­sav származékok, C-, E-vitaminok, alfa-hidroxi savak, fitoflavonok stb.) szereket vál­tozó összetételben tartalmazó bőrápolókat, melyek használata valóban lassítja a bőr elöregedését.

Napozás előnye és hátránya

A felnőttkorban ritkábban van szükség napégéskor szakember segítségére. A kom­binált fényvédő krémek, emulziók használata mellett fontos a napozás utáni bőr­nyugtatók, hidratálok alkalmazása a csökkent víz- és faggyútartalmú felnőtt bőrre. A bőr nem felejti el sem az UVA, sem az UVB sugarak hatását, mely az élet során összeadódik. Mind a túlzott napozás (UVA+UVB), mind a rendszeres szoláriumozás (UVA) nagymértékben gyorsítja a bőr öregedési (ráncosodás, pigment egye­netlenségek stb.) folyamatát.

Ezen kívül rosszindulatú bőrdaganatok kialakulását indíthatja el, siettetheti kialakulásukat. Emiatt rendszeres bőrrákszűrés ajánlott kü­lönösen a pigmentált bőrelváltozások miatt, de bármilyen más, néhány hét alatt nem múló bőrtünet esetén is.

Mik a leggyakoribb bőrelváltozások felnőttkorban?

A középkorú vagy idősebb egyének bőrén szaporodó néhány milliméter átmérőjű rubin naevusok csak esztétikai problémát jelentenek. A nyakon, hónaljak bőrén szaporodó fibromák időnként, főleg nyáron az irritációtól begyulladnak, fájdalmassá válnak, sokszor pszichés gondot okoznak, esz­tétikailag zavaróak, ezért eltávolításuk szóba jön.

Pigmentált naevusok (festékes „anyajegyek!) az élet előrehaladtával sza­porodnak Ezek bőrgyógyászati ellenőrzése évente és változás, sérülés esetén szükséges. Indokolt esetben a sebészi kimetszést el kell végezni. A pigmentált elváltozásokat a fénytől ruhával és fényvédővel óvni kell a rosszindulatú átalakulás veszélye miatt. A szemölcsös megjelenésűeket helytelenül vírusellenes ecsetelőkkel, kenőcsökkel kenik sokan. Ezek a be­avatkozások is károsak lehetnek.

Mit kell tudni a festékhiányos foltokról?

Szerzett formáinál fertőzéses, vagy egyéb, immu­nológiai eredetű bőrgyulladás is állhat a háttérben. Szakorvosi vizsgálat alapján lehet dönteni a szükséges vizsgálatokról, kezelésről.

Seborrheas dermatitis: Jellemző tünete a kissé gyulladt alapon megjelenő, hámló, sárgás-fehér felrakodás. Gyakori a hajas fejbőrön, szemöldökök környékén, fülek mögötti területeken, a mellkason. Alkati tényezők se­gítik a megjelenését. A pikkelysömör tüneteitől elkülönítendő. Szükséges a bőrgyógyászati kezelés, speciális samponok használata.

Jegyezzük meg! A seborrheas verruca – öregkori szemölcs – morzsalékony, kiszáradt vagy zsíros felszínű, sokszor egészen sötét, a bőrből kiemelkedő elváltozás.

Esetenként intenzív helyi kezeléssel is egyensúlyban tartható, azonban elektromos, mechanikai eltávolítással, illetve fagyasztásos módszerrel is megoldható.

Atópiás dermatitis, alkati (endogén) ekcéma

Az esetek egy részében cse­csemőkortól folyamatosan súlyos tünetekkel zajlik, másoknál néhány éves, évtizedes szünet után ismét fellángol. Felnőtteknél gyakori a ma­kacs, hámló plakkok hosszas fennállása, például nyakon, emlőkön, here­zacskón. A kezelés hasonló a gyermekkorihoz. A makacs plakkokra eset­leg ichthyolos kenőcs is alkalmazható időnként, éjszakára, befóliázva. Az életkor előrehaladtával tovább romló bőrbarrier funkció miatt a hidratáló kezelés még nagyobb hangsúlyt kap.

A túl meleg fürdővíz méginkább ke­rülendő, mert tovább fokozhatja a bőrből a zsírkioldást. A langyos vizes tusolás részesítendő előnyben. A gyulladásgátló helyi kezelés során a nem korszerű fluorozott steroid kenőcsök használata kerülendő, a lehetséges bőrsorvasztó mellékhatás miatt. A kezelés irányítása orvosi, súlyosabb esetekben szakorvosi feladat.

Mikor alakulhat ki az irritatív és kontaktallergiás ekcéma?

Felnőtteknél sokkal gyakoribb, mint gyermekkorban. Tartós, illetve rendszeresen visszatérő fizikai vagy kémiai behatás életmódhoz, foglalkozáshoz kötődően nagyobb probléma, mint a gyermekek esetében. A kontaktallergia leggyakrabban fémekkel, a gyerme­keknél említett gombok, bizsuk, csatok, cipzárak mellett az orvosi beavat­kozások kapcsán beépített anyagok miatt is előfordul, akár szisztémás tüne­teket is okozva.

A vegyszerek (hajfestékek, krémek, gyógyszeres kenőcsök, kozmetikumok, tisztítószerek stb. alkotó részei) nemcsak mint felhasználói, hanem mint foglalkozási allergének is szerepelnek, sokszor szociális gondot is okozva. A diagnosztikai vizsgálatok elvégzése indokolt (epikután-hátra ragasztós, 4-7 napig tartó tesztek), de az igazolt allergének kiiktatása nem mindig sikerül. A kezelés ezért évekig szükséges lehet és figyelmet igényel.

Jegyezzük meg! Előfordul, hogy az alkalmazott gyógyszeres kenőcsök, akár a szteroid kom­ponens is kivált kontaktallergiát. A latex allergia egyre gyakrabban vezet súlyos, gyors ellátást igénylő tünetek kialakulásához.

Urticaria – csalánkiütés

Felnőtteknél gyakrabban allergiás, illetve im­mun patomechanizmusú, mint gyermekeknél. Gyakoribb az úgynevezett krónikus forma. Sokszor évekig eltart, nehezen kezelhető. A keresztaller­giák és étel-fizikai aktivitás együttes provokáló hatása is kizárandók.

Rovarméreg allergia. Elsősorban méh- és darázscsípésre adott sziszté­más reakció esetén kijelölt intézményekben specifikus immunterápiával kezelendő. A beteget el kell látni életmentő adrenalin injekcióval, amit ál­landóan magánál tart és szükség esetén a bőre alá fecskendez.

Mit kell tudni a pikkelysömörről és gyógyításáról?

A pikkelysömör részben örökletes hajlam alapján kialakuló, helyi immunológiai eltérésekkel jellemezhető. Az enyhe hajas fejbőr érin­tettségétől az egész testfelület és más szervrendszer (ízületek) súlyos gyulladásával járó állapotig bármilyen forma előfordul. A helyi kezelés­ben a gyermekeknél is alkalmazható szerek mellett a D-vitamin tartalmú kenőcs is szerepet kap, valamint gyakrabban van szükség az úgynevezett biológiai kezelés alkalmazására. Az élethosszig szükséges kezelés sokszor komoly anyagi teher, a komoly pszichés problémák mellett.

Pszichés betegség

Lichen ruber planus elsősorban a végtagok bőrén kialakuló lilásvörös, ki­emelkedő, utcakőszerű, mechanikus hatással provokálható, gyakran kifeje­zetten viszkető bőrelváltozás mellett legtöbbször a szájnyálkahártyán faág­szerű, fehéres rajzolatot okozó, krónikus gyulladás. Gyulladásos góc, pszichés trauma elősegítheti a megjelenését. Sokszor évekig tartó kezelést igényel.

Mik a kopaszság ismérvei?

A gyermekkorban előforduló formák mellett a fej­tetőn mutatkozó úgynevezett androgen alopecia hormonális okokkal ma­gyarázható. A probléma nők esetében okoz igazán gondot. A kezelése bi­zonyos mértékig eltér a többi formáétól. Az időskori hajritkulás szintén a nőknél nagyobb probléma, sokszor pszichés okokból is kezelendő.

Autoimmun hólyagos bőrbetegségek megjelenése felnőttkorban

A bullózus pemphigoid, pemphigus vulgaris, herpes gestationis és egyéb, ritka, a bőr, olykor nyálkahártya kü­lönböző komponensei ellen termelődő öntámadó antitestek miatt változó mélységben kialakuló hólyagok leválása miatt súlyos általános betegség­hez vezető kórképek diagnosztizálása, kezelése tapasztalatot igénylő fel­adat. Az immunszupresszív terápia mellékhatásokkal jár. Ez szintén nehe­zíti a betegek életét.

Jegyezzük meg! A dermatitis herpetiformis szigorú gluténmentes étrenddel közel tünet­mentessé tehető. A gluténmentes diéta tartása nehéz, költséges, egy élet­re szóló feladat.

Minden amit tudni kell az aknéról és annak kialakulásáról

Akne úgynevezett konglobált formája akár 35 éves korig is elhúzód­hat, hegesedéssel gyógyul. ízületi gyulladással tárulhat. Szájon át A-vita­minsav származékkel kezelendő. Szövődményes esetben egyéb terápia is szükséges. A hegek később esztétikai, pszichés okból kezelhetőek.

Rosacea elsősorban az arc, homlok, orr területén jelentkező, kipirosodással, mély hólyagocskák megjelenésével, azoknak másodlagos befertőződésével is komplikálódó, krónikus, hullámzó lefolyású, fokozatosan romló bőrgyulladás. Folyamatos kezelést igényel. A gócok, emésztési zavarok ke­zelendők, vérbőséget okozó ételek, italok kerülendők.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.