Bőrápolás

Ekcéma (dermatitisz) kezelése

Az ekcéma vagy dermatitisz olyan betegségcso­portot jelöl, amely bőrgyulladással jár: a bőr szá­raz és viszket, néha kisebb hólyagok, pattanások alakulnak ki. Oka a legtöbb esetben ismeretlen; legtöbbször allergiát tételeznek föl.

Számos egészségi problémához hasonlóan az ekcéma ese­tében is fontos segítenünk emésztőrendszerünk hatékony működését. Ha ugyanis szervezetünk ala­posan meg tudja emészteni az elfogyasztott ételt, és így ke­vés méreganyag halmozódik fel, jelentősen mérsékelhet­jük az allergiás reakciót kiváltó ételek hatását, valamint csökkenthetjük az immunrendszerre nehezedő potenciális terheket.

Ezért nagyon fontos kerülnünk a cukor és a tartó­sított, készen kapható, illetve zsírban vagy olajban sült éte­leket. A kezelés kezdeti szakaszában javasolt gyomor- és bél­rendszer méregtelenítő kúrát végezni olyan szer segítségével, amely segíti a máj működését. Probiotikumokat is ajánlatos szedni (pl. acidophilius), hogy bélflóránk egyensúlyát helyreállítsuk.

A fertőzés gyakori, mert a bőr kiszárad, hámlik, pörkös, így megnyílik az út a mikroorganizmusok előtt. Az ekcéma a test bármely részét érintheti, legin­kább a kezeket, lábakat és lábfejet. A kezelés el­sősorban a viszketés és vakarózás mérséklésére irányul, kenőcsök, esetleg cérnakesztyű használatával.

Ekcéma(Kép fent) Az atópiás ekcéma bármilyen jelentősebb ok nélkül is előfordulhat, gyakran ízületek feletti bőrfelszínen. Általában bőrpuhító kré­mekkel, antibiotikumokkal kezelik

Tünetek és jelek

 • Száraz, hámló, töredezett bőr;
 • bőrvörösség, gyulladás;
 • viszketés, irritáció;
 • folyadékkal telt, felszakadó, nedvedző hólyagok (ú vezikulák).

Az ekcémának többféle típusa létezik:

 • Atópiás ekcéma – általában gyermekkor­ban kezdődik, gyakran társul a szénanát­hához és az asztmához. A növekedéssel javul, és bőrpuhító krémek alkalmazásá­val jól kezelhető, de a tartósan fennálló esetek rövidebb szteroid kezelést is igé­nyelnek.
 • Kontakt (irritáló anyag által kiváltott) ek­céma – ez főleg a kezeket érinti; ilyenkor a bőr vörös, száraz és töredezett. Elsősor­ban detergensek, szappanok, olajok, sa­vak, lúgok és oldószerek okozzák. Ha a bőrt irritáló anyaggal való érintkezés elkerülhetetlen, akkor bőrpuhító krémek és cérnakesztyű használata segíthet.
 • Allergiás kontakt ekcéma – maga az irri­táló hatás ebben a típusban egészen rö­vid ideig is tarthat, de a reakció mégis hosszú időn át fennmarad. Jellemző ki­váltó faktorok: festékek, nikkel (arany­ban, bizsukban), króm (bőrárukban), la­nolin (kozmetikumokban), gyanták és egyes növények, pl. parlagfű. A bőrreak­ció az érintkező területre koncentrálódik. Bőrtapaszos teszttel kideríthető az ok. Legjobb persze az irritáló anyag kerülé­se, de a helyi szteroid kezelés is segíthet.
 • Szeborreás ekcéma – a bőr faggyúmirigyekben gazdag területét  érinti; arcon hajas fejbőrön, hajlatokban. Szteroidok jól hatnak, de az arcra nem használhatók. Kókuszolaj alkalmas a viszkető fejbőrre.

Bőrtapasz-vizsgálatok

Az allergiás reakció kiváltó okának megha­tározására a bőrgyógyász a bőrre egy teszt­csík-sorozatot rak fel, amelyen bőrallergének szerepelnek. Két nap múlva a vörös, gyulladt felszínek jelzik az ekcémát, és an­nak oki tényezőjét is.

Bőrteszt(Kép fent) A képen allergiás bőrteszt látható. Az allergének kis mennyiségét kisméretű tesztcsíkokon sorozat formájában felhe­lyezik a bőrre. Az eredmények leolvasásakor látszik, mely allergénekre képződött bőr­vörösség, gyulladás.

Kezelési lehetőségek

 • Bőrlágyító krémek – ezek növelik a bőr vízmegtartó képességét, vízben oldódó krémek, vagy a fürdővízhez adható segédanya­gok.
 • Kortikoszteroid tartalmú krémek – ezek hatásosan csökkentik a gyulladást. Nagy mennyiségben vagy tartós kezeléskor a bőrt elvékonyítják, törékennyé teszik. Az arcbőrre csak az orvos rendelheti e készítményeket, és csak kisebb dózisokban.
 • Szteroid tartalmú kenőcsök – folyadékmegtartó, „víztaszító” hatású készítmények, amelyek ekcémáknál hatékonyak.
 • Antibiotikum-tartalmú krémek – akkor alkalmazzák, ha egyidejű fertőzés is fennáll.
 • Szteroid-tartalmú tabletták – ritkán, nagyon súlyos ekcémák esetén van szükség rájuk.

Esszenciális zsírsavak

Az ekcéma gyógyulásának elengedhetetlen feltétele, hogy biztosítsuk a bőr megfelelő nedvességtartalmát. Ezt úgy érhetjük el, ha sejtjeink membránja elegendő esszenciá­lis zsírsavval rendelkezik. Számos bőrbetegség mutat összefüggést az esszenciális zsírsavak hibás anyagcseréjével, bár a kutatók körében nincs egyetértés arra vonatkozóan, hogy pontosan mely zsírsavak anyagcseréje problematikus.

Egyetértés mutatkozik ugyanakkor abban, hogy az atópiás ekcémában szenvedőknél zavart a delta-6-deszaturáz enzim működése. Szervezetük nem képes megfelelően átalakítani a linolsavat (amely az ómega-6-zsírsav egy fajtája) GLA-vá, vagyis gamma -1 i no!savvá, így szervezetükben felhalmozó­dik a linolsav. Ilyen esetben segíthet a csészekürt-, a borrágófű-, illetve a tyúkhúrolaj alkalmazása pót­lásként (legalább 250 mg GLA naponta). Gyermekek eseté­ben naponta három alkalommal törjünk szét egy-egy 500 mg-os kapszulát az érintett bőrfelület felett, és masszírozzuk a bőrbe az olajat.

Az elválasztás időszakában különösen gyakori, hogy a kisbabák ekcémásak lesznek. Ennek oka az, hogy étrendjük hirtelen sokkai szegényebb lesz esszenciá­lis zsírsavakban, mint korábban, amíg még édesanyjuk tejé­bői táplálkoztak. Vegyük elejét a problémának, és adjunk a bébiételhez esszenciális zsírsav-kiegészítőt.

Egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az omega-3 zsírsavaknak igen nagy szerepük van az ekcéma kialakulásának megakadályozásában. Az egyik vizsgálat kimutatta, hogy ekcémások esetében az omega-3 zsírsavak aránya az omega-6 zsírsavakéhoz képest a normálisnál alacsonyabb volt.

Az az igazság, hogy a mai ember étrendje sokkal magasabb arányban tartalmaz omega-6 zsírsavakat, mint omega-3 zsírsavakat, ráadásul a zsírsavak a kereske­delmi forgalomba hozatal során jelentősen módosulnak, és amellett, hogy elvesztik tápanyagértéküket, még a normá­lis zsíranyagcserét is megzavarhatják.

Milyen ásványi anyagokra van szükségünk?

Az ekcéma az ujjaink között is gyakran jelentkezik.
Az ekcéma az ujjaink között is gyakran jelentkezik.

Az EPA és a DHA pótlása, illetve a zsíros halak (lazac, szardínia, tonhal, makréla) rendszeres fogyasztása hatékony módja annak, hogy segítsük az omega-3 zsírsavak sejtmembránba való beépülését. Ily módon elősegíthet­jük azt, hogy bőrünk több nedvességet legyen képes magá­ban tartani.

A lenmagolaj szintén gazdag omega-3 zsírsavforrás

Pótlása olcsóbb, működése azonban kevésbé hatékony, hiszen ezt az olajat szervezetünknek először át kell alakítania azt EPA-vá, illetve DHA-vá. Ez az anyag­cserefolyamat pedig csak akkor tud hatékonyan működni, ha szervezetünknek elegendő vitamin és ásványi anyag áll rendelkezésére.

Mindenesetre elmondható, hogy az esszenciális zsírsavak napi fogyasztása elengedhetetlenül fontos.

Ha nem is pó­toljuk étrend-kiegészítőkkel, fogyasszunk minél több zsíros halat és különféle magvakat (tökmagot, napraforgóma­got, szezámmagot, kendermagot, lenmagot).

Az első hár­mat őrlés nélkül fogyaszthatjuk (akár „nassolás” gyanánt), az utóbbi kettőt azonban meg kell őrölni. Készítsünk vagy vásároljunk magkeveréket, amelyet azután helyezzünk jól záródó befőttesüvegbe, és tároljunk a hűtőszekrényben. így naponta őrölhetünk belőlük egy keveset, és megszórhatjuk vele a müzlit, a salátákat, a leveseket. Salátaöntetbe is kever­hetjük őket, de főtt ételeket is ízesíthetünk velük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.