Bőrápolás

 Étrend-kiegészítők a tiszta bőrért

Óvatosan bánjunk a bőrünkkel!
Óvatosan bánjunk a bőrünkkel!

Mindenképpen ajánlatos a „Tiszta bőr étrendjét” követnünk, de emellett javasoljuk az étrend-kiegé­szítők szedését is. A pótlandó tápanyagok típusa természete­sen függ egyéni szükségleteinktől, életmódunktól, étrendünktől, és a környezettől, amelyben élünk.

Ne feledjük azonban, hogy az étrend-kiegészítők valóban csak kiegészítők sosem pótolhat­ják a kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot.

A személyre szabott, igényeinkhez mért étrend és étrend-­kiegészítő program biztosítása érdekében leghelyesebb, ha szakképzett táplálkozási tanácsadóhoz fordulunk.

Hogyan lehet tiszta bőrünk?

Vannak ugyanakkor olyan alapvető táplálékkiegészítők, amelyek kortól, nemtől, életmódtól függetlenül hozzájárulnak bőrünk és egész szervezetünk egészségének meg­őrzéséhez:

  • Jó minőségű, nyomelemeket is tartalmazó multivitamin-készítmény
  • C-vitamin (bioflavonoidokkal)
  • Antioxidáns keverék (legalább A-, C-, és E-vitamint, cin­ket és szeléniumot kell tartalmaznia, de a legjobb, ha liposavat, glutationt, ciszteint, likopint, zöldtea-kivonatot, szőlőmagkivonatot, tengeri fenyőkéreg- vagy vörös-áfonya-kivonatot is tartalmaz)
  • Esszenciális zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítő (len­mag-, hal- vagy csészekürtolaj, esetleg ezek keveréke)
  • MSM
Természetes hatóanyagok sokszor jobban segítenek.
Természetes hatóanyagok sokszor jobban segítenek.

Az egyes cégek által forgalmazott termékek különböző mennyiségeket tartalmazhatnak a felsorolt tápanyagokból, ezért tartsuk be a feltüntetett adagolást. Amennyiben kér­désünk merül fel vagy elbizonytalanodunk, forduljunk táplálkozási tanácsadóhoz. Ha valamilyen bőrproblémában szenvedünk, egyes tápanyagok pótlása vagy más szerek al­kalmazása (pl. gyógynövények) kifejezetten segíthet.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.