Bőrápolás

Milyen változásokra van szükségünk bőrünk védelme érdekében?

Fontos, hogy feltérképezzük ételérzékenységünket, és utána­járjunk, mely ételek okozzák panaszainkat. Ez a legfontosabb lépés az ételérzékenységet legyőzéséhez.

Léteznek olyan ét­rendek, amelyeket kifejezetten azzal a céllal állítottak össze, hogy segítségükkel meg lehessen állapítani, mely élelmisze­rek okozzák az allergiás reakciót. A módszer lényege, hogy bizonyos ételeket egy ideig kiiktatunk étrendünkből.

Egyféle élelmiszercsoport elkerülése

Minden gyanús élelmiszert vagy élelmiszercsoportot leg­alább két héten át kerülni kell. Egyszerre csak egy élelmiszert kerüljünk a következők közül:

 • Búza és búzából készült ételek – kenyér, a legtöbb müzli, tésztaféle, pizza, keksz, sütemény, torta, pite, stb.
 • Tejtermékek – tejet, illetve tejszármazékokat tartalmazó termékek, pl. sajt, joghurt, tejföl, tejszín
 • Tojás és tojásos ételek
 • Citrusfélék – narancs, mandarin, citrom, grépfrút, lime
 • Tartósított ételek – minden, ami tartósítószert, ételszíne­zéket, illetve mesterséges aromát tartalmaz.
Tartsuk be a diétát!
Tartsuk be a diétát!

A diéta időtartama alatt figyeljük meg, tapasztalunk-e változást bőrpanaszainkat illetően

Két hét elteltével kezd­jük el ismét fogyasztani az adott ételt: néhány napon át együnk belőle naponta kétszer-háromszor, és figyeljük a vál­tozást. Ha az újbóli fogyasztással egyidejűleg a panaszok is megjelennek, az adott élelmiszert nem szabad fogyaszta­nunk. Ha nincsenek tünetek, nyugodtan fogyaszthatjuk to­vább. Menjünk tovább a kövekező élelmiszerre, és tegyünk ugyanígy.

Többféle élelmiszercsoport elkerülése

Ennek a diétának az a lényege, hogy étrendünkből kiik­tatjuk a leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó élelmiszereket, a napi rendszerességgel fogyasztott ételeket, valamint minden olyat, amelyről tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk rá. Kerüljük tehát az összes fent említett élelmiszer fogyasztá­sát. Ezt a diétát szakember felügyelete mellett javasolt végez­ni.

Gyermekek esetében csakis tapasztalt szakember felügye­lete mellett végezzük a diétát, nehogy tápanyaghiány lépjen fel a fejlődő szervezetben.

Az alábbi ételeket lehet fogyasztani:

 • Zöldségek (kivéve a burgonyát, a paradicsomot és a kuko­ricát, mert ezek allergének lehetnek)
 • Gyümölcsök (a legkevésbé valószínű, hogy allergiás reak­ciót okoz a körte, a papaya és a banán)
 • Rizs, köles, hajdina, quinoa (utóbbi a legtöbb bioboltban kapható)
 • Zab, rozs és árpa (bár egyesek még ezekre a gabonafajták­ra is érzékenyek, a bennük lévő glutén miatt)
 • Friss, feldolgozatlan, füstölés nélkül készült hús- és haléte­lek
 • Hüvelyesek (bab és lencse, a szójára azonban némelyek ér­zékenyek)
  figyeljünk bőrünk egészségére!
  figyeljünk bőrünk egészségére!

Miután négy héten keresztül tartózkodtunk a fenti élel­miszerek fogyasztásától, egyesével újra elkezdhetjük fogyasz­tani őket. Mindig legyen öt nap különbség az egyes éte­lek bevezetése közt. így meg lehet állapítani, mely ételek okoznak tüneteket, és melyek nem. Érdemes táblázatba fog­lalni az egyes ételeket, fogyasztásuk kezdetének időpont­ját, valamint azt, hogy tapasztaltunk-e bármiféle allergiás reakciót.

Ha tapasztalunk ilyet, legalább hat hónapon át kerülni kell az adott élelmiszert. Ezen időszakban ajánlatos emész­tőrendszerünk, valamint immunrendszerünk működésén javítani, hogy a minimumra csökkentsük az érzékenység fennmaradásának esélyét. Fél év elteltével azután újra pró­bálkozhatunk.

Mire ügyeljünk a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztásánál?

Ügyeljünk a megfelelő étrend-kiegészítő kiválasztására!
Ügyeljünk a megfelelő étrend-kiegészítő kiválasztására!

Mint minden termékre, az étrend-kiegészítőkre is igaz, hogy az egyes fajták minősége igencsak eltérő lehet. Ahelyett, hogy ezt vagy azt a márkát javasolnánk, mindig azt a tanácsot adjuk az érdeklődőknek, hogy sose válasszák a legolcsóbb termékeket.

Valószínű ugyanis, hogy a spórolás a termék mi­nőségének rovására megy: például olyan formában tartal­mazza az étrend-kiegészítő az adott tápanyagot, amely nehe­zebben szívódik fel, vagy rosszabb minőségű hordozóanya­gokat, illetve kötőanyagokat tartalmaz.

Van forgalomban olyan C-vitamin, amely édesítőszert és színezőanyagot is tar­talmaz – ez esetben nem beszélhetünk optimális tápanyag­bevitelről! Számos cég állítja, hogy terméke nem tartalmaz sem cukrot, sem glutént, sem pedig élesztőt. Ha tehát meg szeretnénk vásárolni egy adott terméket, de bizonytalanok vagyunk, jobb, ha olyat választunk, amelynek csomagolásán valamennyi összetevő szerepel. A másik lehetőség, hogy be­szerezzük a termék összetevőinek teljes listáját.

Az étrend-kiegészítők szedése

Legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat!
Legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat!

Néhány étrend-kiegészítő szedése során különleges útmuta­tásokat kell követni, a legtöbb vitamint és nyomelemet azon­ban étkezéskor kell bevenni (vagyis a gyógyszer bevétele és az étkezés előtt, illetve után legföljebb 15 perc teljen el). A legtöbb étrend-kiegészítőt a reggeli vagy a déli étkezéskor célszerű bevenni. Amennyiben alvásproblémával küszkö­dünk, ne szedjünk B-vitamint este.

Figyelem! Ha több mint egy B- vagy C-vitamin tablettát szedünk naponta, sose vegyük be egy­szerre az összes tablettát, hanem osszuk el a nap folyamán.

Mivel a tápanyagok erősítik egymás hatását, célszerű, ha étkezéskor és nem attól eltérően vesszük be a nyomelemeket, illetve a B-vitamint – hacsak nem szedünk ezen kívül más étrend-kiegészítőt is.

Tipp: Általánosságban azonban mégis azt javasoljuk, hogy az egyes étrend-kiegészítők szedését helye­sebb szakember felügyelete mellett végezni.

A tiszta bőr titka

A bőr külsőleg történő ápolása rendkívül szerteágazó kérdés, főképp ha hozzávesszük hogy a bőrápolás folyamatának csu­pán egyetlen láncszemét teszi ki. Használhatjuk a legesleg­jobb kozmetikumokat és fordíthatunk akármennyi gondot bőrünk tisztítására, hidratálására, ha közben helytelenül táp­lálkozunk, ha emésztésünk nincs rendben, ha májunk nem kellő hatékonysággal méregtelenít, ha dohányzunk, ha túl sok időt töltünk napon, illetve ha különféle örökletes problémákkal küzdünk, nem valószínű, hogy sokat javíthatunk a helyzeten.

Bőrápolás külsőleg

Külső és belső ápolásra van szükségünk!
Külső és belső ápolásra van szükségünk!

Vannak persze szerencsés kivételek. Vannak, akik egész fel­nőtt életük során csupán egy olcsó arctisztítót és egy szintén nem túl drága hidratáló krémet használnak, mégis fantasztiku­san néznek ki. Másoknak makulátlan a bőre, és ő még arctisztítót sem használ – meg­elégszik egy középáras hidratáló krémmel.

Vagy mégsem csu­pán szerencse kérdése a dolog?

Az életmód hatását sosem le­het túlbecsülni. Persze borzasztóan fontos kívülről is ápolni a bőrt, különösen manapság, amikor ki van téve a légszennyezés, a légkondicionálás és a központi fűtés hatásainak is.

Az egyetlen igazán fon­tos dolog, hogy kövessük a „Tiszta bőr étrendjét”. Ezen kívül a következőket kell tennünk:

 • Állapítsuk meg, milyen típusú a bőrünk. Ehhez a leghelye­sebb szakképzett kozmetikushoz fordulnunk.
 • Naponta tisztítsuk meg bőrünket.
 • Használjunk hidratáló krémet (még a zsíros bőrnek is szüksége van. hidratálásra).
 • Védjük bőrünket a napsugárzástól.
 • Rendszeresen hámlasszuk bőrünket, hogy a bőrfelszín megszabadulhasson az elpusztult sejtektől.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.