Bőrápolás

Hogyan kezeljük a pikkelysömört?

Fontos, hogy képesek legyünk felmérni, mennyire terhel­nek meg bennünket egyes helyzetek, események, s hogy meg­találjuk a stressz enyhítésének módozatait. Ez mindig fon­tos, de még inkább a pikkelysömörhöz hasonló krónikus álla­pot esetében. Választhatjuk a legézenfekvőbb utat, azaz tanács­adó vagy klinikai szakpszichológushoz, pszichoterapeutához fordulunk, de jelentkezhetünk önismereti vagy stresszkezelő csoportba is.

A stressz is közrejátszhat...
A stressz is közrejátszhat…

A feszültség csökkentésében segíthet a jóga vagy a tajcsi, illetve a reflexológia és az aromaterápia, feltéve, hogy szakképzett oktató vagy tanácsadó segíti gyógyulásunkat.

Hogyan kezeljük magunkat kívülről?

A hagyományos orvosi kezelés elsősorban a bőr felpuhítását, lágyítását célozza hidratáló krémek, illetve ásványi olajok, kőszénkátrány alapú készítmények segítségével. Az utóbbiak meglehetősen kellemetlen szagúak és állagúak.

A dithranol erősebb hatású készítmény, és bizonyos esetekben hatá­sos is, viszont piszkot hagy, foltossá teheti a bőrt, valamint roncsolja az egészséges bőrfelületet. Ráadásul erős hatása miatt nem használható az arcon, a hónaljban és a szemé­remtájékon. Más kezelések szalicilsavat, retinoidokat, sztero­idokat, illetve D-vitamint alkalmaznak, és igen sokat segít­hetnek.

Azonban sajnos számos mellékhatásuk van, mint például a heves bőrirritáció, s ráadásul csupán tüneti keze­lést nyújtanak (nem szüntetik meg a probléma okát). Létez­nek radikálisabb, oki terápiák, mint például a metotrexát-kezelés, amely egyenesen a sejtnövekedés megállítását célozza. Ez a szer azonban erős méreg, és nem szabad elfelednünk, hogy a méreganyagok kezelés során egész szervezetünkre hatnak.

Pikkelysömör kezelésére jó a tengeri só is!
Pikkelysömör kezelésére jó a tengeri só is!

Az UV fény-terápia igen hatásosnak bizonyul a pikkely­sömör kezelésében, bár egyes esetekben ront a helyzeten. A fényterápia kiegészítéseként gyakran javasolják a pszoralen nevű szer és más hasonló készítmények alkalmazását, ame­lyek megnövelik a bőr fényre való érzékenységét. Az ibo­lyántúli sugárzás azonban növeli a bőrrák kockázatát, ezért a fényterápia csak legvégső esetben javallt, és akkor is szigorú orvosi felügyelet mellett.

Általában sokat javít a pikkelysömörön a természetes nap­fény és a tengervíz!

Népszerű gyógykezelési mód manap­ság elutazni a Holt-tengerhez, és ott élvezni a napsütés és a fürdés örömeit. Ez azonban nem olcsó mulatság.

Pénztár­cánkat megkímélendő vásárolhatunk biobolokban kapha­tó Holt-tengeri termékeket, de langyos fürdővizünkbe önt­hetünk egy kilogramm Epsom sót is, valamint 500 g tenge­ri sót. Érdeklődjük meg a helyi bioboltban, milyen alternatí­vát javasolnak kortizoltartalmú krémek helyett, pl. kapható-e glicirrhetin-sav (édesgyökér-kivonat), kamilla- vagy cayenne bors-kivonat (kapszaicin). Ezek ugyanolyan hatásosak lehetnek.

Hogyan kezeljük magunkat belülről?

Gyógyteák is segítenek!
Gyógyteák is segítenek!

Sok más bőrproblémához hasonlóan a pikkelysömör is je­lentős mértékben összefügg az emésztés hatékonyságával. A külsőleges kezelés sosem lehet hatásos, ha belülről nem fog­lalkozunk a problémával. A lényeg, hogy a bőrsejtek osztódá­sának folyamatai zavarmentesen menjenek végbe, ehhez azon­ban elengedhetetlen az emésztőrendszer hatékony működése.

Ha a tápcsatorna egészsége sérül – például szorulás, elégtelen emésztés, ételallergia vagy bármely más tényező miatt – méreg­anyagok juthatnak a szervezetbe, és ez a bőrre is hatással lesz.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.