Bőrápolás

Minden, amit a herpeszről tudnod kell!

A herpesz állandóan visszatérő bőrprobléma. A szájat, illet­ve az ajkak körüli bőrfelületet érinti, melyen vörös, nedved­ző folt keletkezik tele apró hólyagocskákkal. Később a seb elvarosodik. Mivel erősen fertőző bőrproblémáról van szó, kerüljük a szoros érintkezést másokkal, és ha hozzáértünk a sebhez, alaposan mossunk utána kezet. Ilyenkor ne hasz­náljuk mások evőeszközét, törölközőjét, ajakírját, és ne is kérjünk ilyesmit kölcsön. Ez a szabály vonatkozik mindenre, ami a herpesszel érintkezett.

Mi okozza a herpeszt?

A tünetek megjelenésének hátterében a Herpes simplex I. vírus áll, amely a szervezetbe kerüléstől számított kb. egy hét után okoz panaszokat. Ügy tűnik, bizonyos emberek immúnisak a vírusra, vagyis hiába jelenik meg szervezetük­ben a vírus, nincsenek tüneteik. Az első jel, amit tapaszta­lunk, hogy apró kitüremkedés jelenik meg a bőrön, amely viszkető, égő érzést okoz. A kitüremkedés egy idő után apró hólyagok csoportjává alakul, és esetenként a nyirokcsomók is megduzzadnak, érzékennyé válnak.

Herpesz a szájon.
Herpesz a szájon.

Ha egyszer átestünk már ilyen fertőzésen, a vírus tovább­ra is ott szunnyad szervezetünkben, és megterhelő helyze­tekben, ellenálló képességünk gyöngülésekor újra tünete­ket okoz. A megterhelő helyzet lehet érzelmi terhelés, alvás­hiány, tápanyagban szegény étrend, túlzott mértékű alko­holfogyasztás, fertőzés vagy napozás.

Vannak nők, akik azt tapasztalják, hogy panaszaik a menstruációs ciklussal összefüggésben jelentkeznek, illetve múlnak el. Ha tehát egy­szer megfertőződtünk, fontos, hogy karbantartsuk immun­rendszerünket, így kivédhetjük a tünetek kiújulását, vagy legalábbis csökkenthetjük annak esélyét.

A Herpes simplex I. vírus és hozzá hasonló társa, a Herpes simplex II. a genitáliákon is okozhat herpeszt. A tünetek hasonlók, csak a szeméremtájékon jelentkeznek. Ilyenkor gyakori, hogy a fertőzött személy rosszul érzi magát, gyen­gélkedik, esetleg hőemelkedése van. A fertőzés ideje alatt nem szabad ajkunkkal érintett használati tárgyakat csere­berélni, szexuális érintkezéskor pedig természetesen óvszert kell használni.

A herpesz kezelése, ismerj meg néhány bevált praktikát!

Csokoládé előidézheti a herpesz kialakulását!
Csokoládé előidézheti a herpesz kialakulását!

Ezt a bőrproblémát úgy előzhetjük meg a leghatékonyab­ban, ha étrendünket a lizin nevű aminosavban gazdag élel­miszerekkel dúsítjuk, és egyidejűleg kerüljük az argininben gazdag élelmiszereket. Ha folyamatosan törekszünk erre, tar­tósan csökkenthetjük a tünetek megjelenésének kockázatát. Természetesen akkor is tartsuk be ezt a diétát, amikor a tüne­tek már megjelentek.

Argininben gazdag ételek:Lizinben gazdag ételek:
Kerüljük vagy csökkentsük a minimumra az
alábbi élelmiszerek fogyasztását:
Növeljük az alábbi élelmiszerek fogyasztását:
MogyoróHalak és rákfélék
DiófélékPulyka és csirke
CsokoládéZöldség és gyümölcs
MagvakHüvelyesek (kivéve a szójabab)
Gabonamagok, cereáliák (zab,Szójacsíra
rozs, kukorica)
Zselatin
Szója
A kutatási eredmények szerint a herpeszvírusnak argininre van szüksége a reprodukcióhoz, a lizin viszont gátolja ezt a folyamatot.

A tünetek jelentkezésekor ajánlatos L-lizin étrend-kiegészítőt szedni. Ezt azonban nem szabad hosszabb időn át folyamatosan szedni, a maximális időtartam három hónap lehet.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.