Bőrápolás

Mindent a bőrallergiáról

Különféle kiütések

Ha kiütés jelentkezik bőrünkön, először is utána kell jár­nunk, nem allergiás reakcióról van-e szó. Gondoljuk végig, mit ettünk, és bőrünk milyen anyagokkal érintkezett. A csa­lánkiütést apró, fehér színű, körös-körül vörös kidomboro-dások jellemzik a bőrfelszínen. A duzzanatot és a vörössé-get a hisztamin okozza, amelyet szervezetünk allergia esetén termel. Számos tényező okozhat efféle reakciót: a bőr sérülé­se, a meleg, a hideg, különféle ételek, illetve adalékanyagok. Az első lépés az allergiás reakció orvoslásában tehát az, hogy megkeressük és megszüntessük a kiváltó okot.

Mi az az allergia?

Az allergia kezelhető!
Az allergia kezelhető!

Allergiás reakció akkor lép fel, amikor szervezetünk normá­lis immunválasza allergén anyag jelenléte miatt megválto­zik. Allergénnek azt az anyagot nevezzük, amely egy adott személynél meghatározott immunválaszt vált ki.

Mit jelent tehát az, hogy egy bizonyos anyagra allergiásak vagyunk? Azt, hogy immunsejtjeink túlzottan erős választ ad­nak erre az anyagra. Ha az allergén anyag bizonyos immun­sejtekkel, az ún. antitestekkel kerül kapcsolatba, más sejtekből hisztamint tartalmazó részecskék szabadulnak fel.

Olyankor keletkeznek a jellegzetes allergiás tünetek: a kiütés, a nátha, illetve szénanátha, az arcüreggyulladás, az asztma, illetve az ekcéma. A súlyosabb ételallergiák esetében – például ha vala­ki mogyoróra vagy a rákfélékre érzékeny – azonnal gyomor-bélrendszeri panaszok lépnek fel, és az is előfordulhat, hogy megduzzad az arc vagy a torok. Az allergiás reakciók ezen típusa akár életveszélyes is lehet.

Ki lesz allergiás?

Korosztálytól független az allergia.
Korosztálytól független az allergia.

Az allergiás esetek száma egyre inkább növekszik: ma már három emberből egyet érint valamiféle allergiás megbetege­dés. Nem tudni, hogy ennek oka immunrendszerünk általá­nos legyengülésében vagy az immunrendszert érő növekvő megterhelésben rejlik-e. Az is lehetséges, hogy kisebb-na­gyobb mértékben mindkét tényező szerepet játszik a megbe­tegedés ilyetén térhódításában. Számos esetben tapasztalha­tó családi halmozódás, de generációról generációra változhat a betegség megjelenési formája.

Az allergiás tünetek korral is változhatnak: az ekcémás csecsemő kinőheti ekcémáját, hogy azután felnőttkorában szénanáthától szenvedjen. Ha kiütéseink jelentkeznek, fon­tos, hogy kizárjunk bizonyos bőrbetegségeket, például a bá­rányhimlőt, az örvsömört, a pikkelysömört, illetve a herpeszt. Ezek a betegségek ugyanis olyan tünetekkel rendelkeznek, amelyeket akár valamilyen kiütésféleségnek is nézhetünk.

Mitől lehetünk kiütésesek?

Bőrkiütések az arcon.
Bőrkiütések az arcon.

A kiütés egyik leggyakoribb oka az, hogy a bőr valamilyen allergén anyaggal kerül érintkezésbe: ékszerrel, ruhaszö­vettel vagy egy másik személy bőrével. Alig telik el néhány perc, és az erre érzékeny személyen kiütések jelentkeznek. Egy másik igen gyakori kiváltó ok a meleg: az izzadságmi­rigyek túlműködése révén ez okozza az úgynevezett meleg­kiütést.

Nem csak a nap melege, hanem a testmozgás, egy meleg fürdő, valamilyen fűszeres étel elfogyasztása vagy egy érzelmileg megterhelő helyzet is kiválthat efféle reakciót. Másoknál épp a hideg okoz kiütést: a hideg levegő, a hideg víz vagy egy hideg tárgy érintése.

Gyógyszerek, vegyszerek

Óvatosan a vegyszerekkel!
Óvatosan a vegyszerekkel!

A kiütést kiváltó leggyakoribb oka mindazonáltal a gyógy­szerekben keresendő, legjellemzőbb az antibiotikumokra (pl. penicillin), illetve az aszpirinra való érzékenység. So­kak szervezetében igen súlyos reakciót vált ki a penicillin, és sajnálatos módon ez az anyag néha ételekben és italokban (pl. a tejben31) is kimutatható – anélkül fogyasztjuk tehát, hogy tudnánk róla.

A krónikus, azaz hosszantartó csalánkiütésben szenvedő személyek körében igen gyakori az aszpirin-érzékenység. Az aszpirin feltehetően nemcsak kiütést okoz, közvetlen re­akciót váltva ki, hanem akár ördögi kört is elindíthat, mi­nek következtében áteresztő bélszindróma alakulhat ki, ami gyengítheti az immunműködést. Ha gyógy­szeres kezelés alatt keletkeznek kiütéseink, forduljunk orvos­hoz – ki kell ugyanis vizsgálni, hogy nem az adott gyógyszer okozza-e a bőrpanaszokat. Ilyen esetben mérlegelendő, hogy valóban érdemes-e fenntartani a gyógyszerszeres kezelést a kiütéssel járó kellemetlenségek mellett.

Kiütéses reakciót kiváltó okok lehetnek:

  • allopurinol, antimon, arany, aszpirin
  • barbiturátok, bizmut
  • esszenciális zsírsavak, ételszínezékek
  • fenobarbitál, fluorszármazékok
  • griheofulvin, higany, inzulin, morfinszármazékok, penicillinszármazékok
  • pilokarpin, prokain, prometazin, rezerpin, szaccharin
  • szalicilátok, szulfitok, tartósítószerek
  • védőoltások, jód, kinin
  • klórhidrát, klórpromazin, kortikotropin
  • meprobamát
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.